Hirdetés
A kormányzaton kívüli szereplőknek is szól az új korrupcióellenes program
2015. február 20. péntek, 08:00

korrupcio01A 2012-2014 közötti időszakra szóló közigazgatási korrupció-megelőzési program a közigazgatási és a közszolgálati korrupciós jelenségek visszaszorítását célozta, a 2015 és 2018 közötti Nemzeti Korrupcióellenes Program tervezete már a kormányzaton kívüli szereplőket is orientálni kívánja.

A kormány honlapjára felkerült a Belügyminisztérium által jegyzett, 55 oldal terjedelmű tervezet. Március 4-ig véleményezhető. A 2018-ig tartó új program célja a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóbbá tétele, a hatósági eljárások fejlesztése, valamint az üzleti élet tisztaságát elősegítő szabályozás kialakítása. „A program a közszféra, az állami tulajdonú vállalatok és a versenyszféra, illetve a társadalom egésze számára fogalmaz meg célokat, valamint támaszkodik, és számít a közigazgatás és a civil társadalom intenzív együttműködésére” – olvasható a program bevezetőjében.

A tervezet a közbeszerzésekkel kapcsolatban kiemeli, hogy készül az új közbeszerzési törvény, amelynek koncepcióját a kormány tavaly novemberben már elfogadta. Ebben az eljárások elektronizálásának kiterjesztést javasolja. Ez a megoldás - azon felül, hogy jelentősen csökkenti az adminisztrációs terhet - gyorsítja, átláthatóbbá teszi az eljárásokat, megkönnyíti az ellenőrzést, csökkenti a korrupciós kockázatokat.

A program tervezete a korrupció további csökkentését várja a „nyílt szerződés” (open contracting) kötelezővé tételétől. Ennek keretében a közbeszerzési ajánlatkérők egy központi honlapon kötelezően elérhetővé tennék a nyilvánosság számára a pályázati kiíráson túl a beérkezett összes ajánlatot, valamint az ajánlatok elbírálását követően megkötött szerződéseket is. Amennyiben a közbeszerzési szerződést az állami szerv nem teszi elérhetővé a honlapon, úgy az érvénytelennek minősül. A tervezet szövege szerint az intézkedés bevezetéséhez a jogszabály-módosításon túl informatikai fejlesztés, felhasználóbarát honlap kialakítása is szükséges.

A költségvetési szervek és állami vállalatok kapcsolatának átláthatóságát vizsgálva a program megállapítja: a honlapokon kötelezően közzéteendő adatok és dokumentumok körének korszerűsítésén túlmenően felül kell vizsgálni a közérdekű adatok elektronikus közzétételének részletszabályait is. A közzétételi listákon szereplő adatokról pedig mintákat kell készíteni, amelyek használatát jogszabály teszi kötelezővé.

Miután a korrupciós cselekmények egyik jellemzője a legális jövedelemmel nem igazolható vagyongyarapodás, ezt vagyonnyilatkozatok készítésével akadályozza az állam. A jelenlegi törvények alapján azonban a vagyongyarapodás vizsgálata nem kötelező. A lefolytatásra jogosult személy az érintett meghallgatását követően dönthet úgy, hogy nem folytatja le az eljárást, mert a meghallgatás során hitelt érdemlően tisztázódtak a vagyongyarapodás körülményei. A programtervezet szerint a vagyonnyilatkozathoz kapcsolódó kötelezettségekkel kapcsolatban indokolt megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy az érintett valamilyen munkajogi következménnyel számolhasson. Ilyen lehet például az illetménye bizonyos részének a visszatartása. A vagyonnyilatkozat ellenőrzését pedig kötelező legyen elrendelni, az érintett meghallgatása nélkül is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés