Hirdetés
A helyi termékek piacra jutását kell segíteni
2014. március 18. kedd, 09:00

zoldsegA megyei önkormányzatok fogalmazzák meg a pályázati kiírások tartalmát, a források 60 százaléka közvetlenül a gazdaságfejlesztést fogja szolgálni.

zoldsegA megyei önkormányzatok fogalmazzák meg a pályázati kiírások tartalmát, a források 60 százaléka közvetlenül a gazdaságfejlesztést fogja szolgálni.

A közeljövőben megnyílik a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség, valamint a fejlesztéseket előkészítő és támogató Regionális Innovációs Ügynökség Tolna megyei irodája is. A két szervezet a Tolna Megyei Önkormányzat területfejlesztési munkáját segíti. Az Európai Unió 2014-2020-ig tartó költségvetési ciklusában a rendelkezésre álló források 60 százaléka közvetlenül a gazdaságfejlesztést fogja szolgálni. A megyei önkormányzatok a területi források tervezése mellett jelentős szerepet kapnak a megvalósításban: a megyei önkormányzatok fogják megfogalmazni a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos pályázati kiírások tartalmát – mondta el Dr. Puskás Imre, a megyei közgyűlés elnöke. Az első pályázati kiírások várhatóan 2014 őszén jelennek meg.

Dr. Puskás Imre hangsúlyozta, megyében az egyik legfontosabb fejlesztési irány a helyi termékek piacra jutásának elősegítése. A cél, hogy a helyben előállított termékeket helyben dolgozzák fel és értékesítsék, ezzel megélhetést biztosítva a helyi termelői közösségek számára. Szekszárdon már elindult egy kistérségi szintű kezdeményezés: a helyi termékek felkutatása, bemutatása mellett segítik a piacra jutást is. A megyei önkormányzat elsődleges célja, hogy ez a kezdeményezés a teljes megye területén megvalósuljon. Az egyik konkrét fejlesztési elképzelés szerint a Tolnai Hegyhát területén például 17 település közösen hozna létre egy termelő és értékesítő szövetkezetet. Az itt élők szeretnék, ha épülne egy termékfeldolgozó üzem, ahol lehetőség volna a megyében megtermelt termékek – zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények - feldolgozására, csomagolására, raktározására.

Az elkészült megyei gazdaságfejlesztési program másik kiemelt iránya a turizmus. A megye turisztikai adottságai kiválóak, a cél, hogy ezeket ki is tudjuk aknázni, ezért van szükség az ilyen irányú elképzelések támogatására is – emelte ki Dr. Puskás Imre. Fontos turisztikai célpont lehet a Gemenci erdő, amelynek fejlesztése kiemelt cél. A megye másik felében pedig ott van a Gyulaji erdő, ahol várat magára a látogatóközpont korszerűsítse, amelynek terve már szerepel a megyei fejlesztési elképzelések között.

A természeti értékek mellett az épített örökség is jelentős. Az ozorai vár, a grábóci szerb ortodox templom, de a nemzetközi hírű borvidék vagy éppen a gyógyfürdők is mind-mind vonzó célpontok a turisták számára. A megyei fejlesztési tervek fő célja, hogy ezeket a látnivalókat még vonzóbbá tegyük. Mindezek nyomán a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a soron következő ülésén várhatóan elfogadja a Tolna Megyei Területfejlesztési Programot, a megyei gazdaságfejlesztési programot, valamint a járási szintű fejlesztési elképzeléseket.

(teol.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés