Hirdetés
Vidékfejlesztési sikerek, euromilliárdok, erősödő tanyagazdaságok
2014. március 04. kedd, 08:00

tanya02Sikeres az alföldi tanyagazdaságok megerősítésére indított nemzeti program, tisztán nemzeti forrásból, magyar adófizetők pénzéből eddig hatmilliárd forintot fordítottak az alföldi tanyagazdaságok fejlesztésére, a helyi termékek piacra jutásának segítésére – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Folytatni kell az alföldi tanyagazdaságok megerősítésére indított nemzeti programot – hangsúlyozta Budai Gyula államtitkár a Kunszentmiklós és környéki települések gazdálkodói részére rendezett fórumon. Bács-Kiskun megye kiemelkedően használta ki a pályázati lehetőségeit. 2011 és 2013 között 5,8 milliárd forintra lehetett pályázni, ennek 40 százalékát Bács-Kiskun megyei gazdálkodók és önkormányzatok nyerték el. Adatai szerint, a teljes összegből helyi termelői piacok kialakítására, felújítására mintegy 2 milliárd forintra lehetett pályázni, ebből Bács-Kiskun megye 1,3 milliárd forintot nyert; 48 alföldi településen létesült helyi piac, ebből 39 Bács-Kiskunban.

Az államtitkár megemlítette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a tanyasi termékek piacra jutását valamint a tanyagazdaságok fejlesztését támogató pályázatok mellett 2013-ban egy új jogcímet, az induló vállalkozások támogatását is meghirdette. A program újdonságának nevezte, hogy az Orbán-kormány a tanyavillamosítást is támogatja, az egyéni gazdák esetében a pályázati támogatás 100 százalékos. A magyar tanyákon élő 300 ezer embernek lehetőséget kell biztosítani, hogy termékeit piacra tudja vinni, gazdaságát fejleszteni tudja – fogalmazott.

Hangsúlyozta az uniós támogatások jelentőségét, amelyek nélkül a magyar mezőgazdaság végérvényesen versenyhátrányba kerülne, szavai szerint „tönkremenne”. Az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetési ciklusában 12,3 milliárd euró áll Magyarország rendelkezésre, melyből 8,8 milliárd euró közvetlen támogatás, 3,5 milliárd euró vidékfejlesztési támogatás - mondta. Ez 1,9 milliárd euróval több, mint amennyi 2007-2013 között az ország rendelkezésére állt.

Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztési főosztályvezetője hangsúlyozta: a 2007-2013 közötti ciklusban 1400 milliárd forint állt agrár- és vidékfejlesztés rendelkezésére, amelynek több mint 95 százalékát lekötötték. Kiemelte, hogy néhány jogcím van bírálat alatt, de nem hagynak bent forrást. Az Európai Unió eddig termelőnként 7500 euróig engedte meg az egy gazdálkodó részére három év alatt, nemzeti forrásból adható támogatás összegét, amit január elsejétől 15 ezer euróra növelt - tette hozzá.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés