Hirdetés
150 milliárdot fordítanak idén a Magyar Falu Programra
2019. február 06. szerda, 08:00

gyoparos alpar01Minden eddiginél több központi költségvetési forrás jut településfejlesztésre Magyarországon. A Magyar Falu programra 150 milliárd forintot fordítanak belőle, az ötezer fő alatti településeknek indított program iránt fokozott az érdeklődés.

A Magyar Falu programban 50 milliárd forintot fordítanak 3-4-5 számjegyű utak fejlesztésére, 25 milliárd forintot a falusi csokra és 75 milliárd forintot a közszolgáltatások fejlesztését érintő 18 célterületre – sorolta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár (képünkön).

A települések a forrásokhoz gyorsan hozzájuthatnak, a pályázati eljárás egyszerű. A pályázatokat a Miniszterelnökség és a Magyar Államkincstár kezeli, a beadási határidőt követő 2 hónapon belül döntenek róluk, majd napok, legfeljebb hetek telnek el a támogatott összeg elutalásáig. A program teljes mértékben előfinanszírozott. A pályázatokkal kapcsolatos minden információt a kormány hivatalos honlapján teszik közzé.

A Magyar Falu program hosszú távra szól, folytatását legalább egy évtizedre tervezik, az alapvető cél a népesség elvándorlásának lassítása, amit nem lehet egy év alatt elérni – mondta Gyopáros Alpár. 2019-es célkitűzések mellett – amelyek áthúzódhatnak akár 2020-ra is – hosszú távú cél a falvak részére további fejlesztési lehetőségek, támogatási célterületek kidolgozása, köztük a gazdaságfejlesztésé is.

Javaslatcsomag készül egy kisvárosi programra, az 5000 fő feletti településekre vonatkozna, legkorábban 2020-ban indulhat el. Ezzel már Magyarország minden településére kiterjed a településfejlesztési program, vagyis kedvezményezettje lesz a teljes lakosság.

Gyopáros Alpár a program jelentőségét hangsúlyozva kifejtette: az általa képviselt dél-rábaközi terület sokáig fehér foltja volt Győr-Moson-Sopron megyének, de amint átadták az M86-os út Csorna és Szombathely közötti szakaszát, elindult a népességnövekedés az érintett településeken. Az azóta eltelt 4-5 év alatt 20 százalékkal nőtt a lakosság lélekszáma.

Kérdésre válaszolva közölte: 2887 magyarországi település lehet kedvezményezettje a Magyar Falu programnak, az önkormányzatoknak nem kell engedélyes tervekkel rendelkezniük a pályázat benyújtásakor.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés