Hirdetés
Támogatás elektromos autók vásárlására
2018. október 26. péntek, 07:00

elektromobilitas01Újra lehet pályázni az elektromos gépjármű beszerzések támogatására, a programban hárommilliárd forintos keret áll rendelkezésre hazai költségvetési forrásból. Önkormányzatok, gazdasági társaságok és magánszemélyek adhatják be a pályázatot a vissza nem térítendő támogatásra október 29-én nyolc órától.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára Weingartner Balázs jelentette be csütörtökön Budapesten, a Millenáris Park Elektromobilitás Látogatóközpontban, hogy újra megnyílik az elektromos gépjármű beszerzések támogatására kiírt pályázat. Pályázni a www.e-mobi.hu honlapon lehet.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány 2016 októberben hirdette meg először az elektromos autók vásárlására a támogatást. Az elmúlt két évben 1200 pályázatot nyújtottak be 1600 tisztán elektromos hajtású jármű vásárlásának a támogatására. 2018 szeptember 30-áig 1,129 milliárd forint támogatást fizettek ki 781 autóra.

A korábbi 2 milliárd forint keretet a kormány 300 millió forinttal megemelte, ehhez jön a most megnyíló 3 milliárd forintos keret. Weingartner Balázs szerint a program sikeres, amit mutat az is, hogy a régióban jelenleg Magyarországon értékesítik a legtöbb elektromos járművet, jelenleg több mint 8000 zöld rendszámú jármű közlekedik a magyar utakon. A pályázat is hozzájárul ahhoz, hogy a környezetkímélő járművek elterjedjenek itthon – mondta az államtitkár. A kormány számára fontos, hogy olyan programokkal támogassa a családokat, amelyeknek köszönhetően nemcsak az anyagi terheik csökkennek, hanem alacsonyabb lesz a környezetszennyezés is.

A megnyíló pályázatban is a bruttó vételár 21 százalékára lehet támogatást kérni, maximum 1,5 millió forintot. Változás a korábbi kiíráshoz képest, hogy a 15 millió forint maximális bruttó vételárat 20 millió forintra emelték. A jövőben is a kereskedővel számolják el a támogatást, aki a korábbi gyakorlattal szemben előleget is kérhet.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés