Hirdetés
4,5 milliárd önkormányzati bölcsődék fejlesztésére
2018. július 16. hétfő, 07:00

rakossy balazs01A Pest megyei önkormányzati tulajdonú bölcsődei ellátást nyújtó intézmények fejlesztését támogató pályázati kiírás jelent meg – közölte a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, Rákossy Balázs az MTI-vel.

2018 a családok éve, a kormány döntése szerint idén még több támogatást és figyelmet kapnak a magyar családok, ehhez kapcsolódik a most közzétett 4,5 milliárd forint keretösszegű fejlesztési program is – mondta Rákossy Balázs államtitkár. A kormány kiemelt célkitűzése, hogy a 3 éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma 2020-ig elérje a 60 ezret, ezért folyamatosan növelik a bölcsődei intézményrendszer kapacitását.

A 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusra 100 milliárd forint fejlesztési forrást irányoztak elő a bölcsődei és óvodai helyek bővítésére. A férőhelyek bővítésén túl a kormány további célja a bölcsődei ellátórendszer rugalmasabbá tétele, ezzel segítve azokat a családokat, amelyekben mindkét szülő dolgozik, vagy ahol egy dolgozó szülő nevel három év alatti gyereket, és nincs más külső, például nagyszülői segítség.

A Pénzügyminisztérium Pest megye fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programja idei negyedik pályázati kiírásának célja, hogy a megye területén található, helyhiánnyal küzdő, továbbá elavult, leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú bölcsődék intézményi infrastruktúráját fejlessze. Azért, hogy mind a hozzáférést a bölcsődei ellátáshoz, mind a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások minőségét javítsa, és ezáltal is támogassa a bölcsődés korú kisgyermeket nevelő szülők munkavállalását.

A támogatásokból lehetőség nyílik arra, hogy férőhelybővítéssel együtt újítsák fel, bővítsék, építsék át az önkormányzati tulajdonú bölcsődéket, valamint szakmai eszközök, berendezések beszerzésére is. A rendelkezésre álló 4,5 milliárd forint támogatási keretből felújításra minimum 10, maximum 100 millió forint, új bölcsőde építésénél pedig minimum 60, maximum 400 millió forint igényelhető.

A fejlesztések eredményeként csökken több Pest megyei településen a bölcsődei kapacitáshiány, illetve felújítják a rossz műszaki állapotban lévő bölcsődei ellátást nyújtó intézményeket. Ez segíti a 3 éven aluli kisgyermeket nevelő családok életét, a települési önkormányzatok bölcsődei szolgáltatási kötelezettségének teljesítését, továbbá javítja a felújított, újonnan épített intézmények költségvetési és környezeti fenntarthatóságát is – emelte ki az államtitkár.

A pénzügyi tárca 2018 végéig a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási programjának részeként még két pályázat meghirdetését tervezi vállalkozói parkok fejlesztésére, valamint kis- és középvállalkozások eszközbeszerzésére.

A bölcsődefejlesztésre irányuló támogatási kérelmeket szeptember 10-én reggel 8 órától nyújthatják be a pályázók a www.allamkincstar.gov.hu oldalon.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés