Hirdetés
Mindenki a bölcsődékre figyel
2018. április 26. csütörtök, 07:00

bolcsode01Még az idén 3-4 ezerrel bővül a bölcsődei férőhelyek száma. Annyi bölcsődét, illetve bölcsődei férőhelyet kell kialakítani, amennyire szükség van, és ott kell ezeket az intézményeket létrehozni, ahol igénylik, akkor is, ha ez nagy kihívást jelent. Pályázni is lehet bölcsődei konyhák létesítésére vagy korszerűsítésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára, Novák Katalin a bölcsődék napja alkalmából tartott budapesti ünnepségen komoly eredményként említette, hogy a korosztályhoz tartozó gyermekekre arányosan még soha nem jutott annyi férőhely, mint most. Magyarországon jelenleg 48 ezer bölcsődei férőhely van. Az újabb bölcsődei férőhelyek létrehozását egyebek mellett azzal indokolta, hogy a diplomaszerzés, a szakmai életút elindulása és a családalapítás, a gyerekvállalás dilemmája egyre erősebben él a magyar fiatalokban, erősebben mint 20, 30, 50 vagy éppen 150 évvel ezelőtt.

A kormány üzenete az, hogy a fiatalok bátran vágjanak bele a családalapításba, bátran vállaljanak gyereket – mondta az államtitkár –, hiszen a bölcsődékben is biztonságban tudhatják a gyerekeiket, ha például a munkájuk miatt ilyen intézményi ellátásra van szükségük. A bölcsődei ellátás lehetőségét meg kell adni a legkülönbözőbb élethelyzetben lévő családoknak, köztük például kiemelten a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek. Hozzátette azt is, hogy ez évtől átálltak a feladatalapú finanszírozásra, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak már nem jelent ráfizetést bölcsődét működtetni. Az államtitkár azt ígérte, hogy a jövőben is központi helyen lesz a bölcsődei terület.

A gyermekétkeztetés színvonalának további emelését célozva a kormány hazai költségvetési forrásból idén kétmilliárd forinttal járul hozzá az infrastrukturális feltételek javításához – ezt mára Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára, Berczik Ábel mondta el az MTI-nek.Így akár több száz településen létesülhetnek vagy újulhatnak meg bölcsődei és óvodai konyhák, étkezők.

A kormány 2015-ben hívta életre azt a pályázati konstrukciót, amelynek keretében az önkormányzatok és társulásaik a rendelkezésre álló európai uniós források mellett hazai költségvetési támogatásban részesülhetnek a gyermekétkeztetéshez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztéseikhez. Fontos változás ebben, hogy idén a települések már nemcsak óvodai, hanem bölcsődei konyhák létesítésére vagy korszerűsítésére is pályázathatnak. A pályázati feltételek egyebekben nem változtak a tavalyi évhez képest. Az egyes önkormányzatok az adóerő-képességük alapján kaphatnak legfeljebb 40 millió forint vissza nem térítendő támogatást saját önerő biztosítása mellett.

A pályázatok értékelésekor az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság (Nébih) minőségvezérelt közétkeztetési programjában megszerzett minősítés, illetve az energetikai korszerűsítés kiemelt szempontként jelenik meg. Előnyt élveznek továbbá azok a települések, amelyek korábban sikeresen pályáztak óvodai kapacitásbővítésre vagy minibölcsődei férőhelyek kialakítására.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés