Hirdetés
Zártkertek infrastruktúra-fejlesztése
2018. április 03. kedd, 06:00

v nemeth zsoltNagy volt az érdeklődés a zártkerti területek infrastruktúra-fejlesztésére kiírt 2 milliárd forint keretösszegű pályázat iránt - jelentette be V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Több mint 700 önkormányzat véglegesítette kérelmét, közülük 680 postai úton is beküldte. Az igényelt összeg mintegy 6,6 milliárd forint volt a 2 milliárd forint keretösszegű pályázatra. A pályázatok közül 495 „maradt talpon”, 193-at formai okokból elutasítottak (például a határidő túllépése, a mellékletek hiánya miatt) – mondta el V. Németh Zsolt államtitkár (képünkön).

A 198 nyertes önkormányzat átlagosan 9,6 millió forint támogatást kap. A pályázható összeg maximuma 10 millió forint volt. A következő lépés a támogatási szerződések megkötése lesz. Az önkormányzatoknak lehetőségük lesz 50-70 százalékos előleg felvételére is. V. Németh Zsolt kitért arra is, hogy a legtöbb, 121 pályázat Zala megyéből érkezett, 1 milliárd forint feletti értékben, amelyet Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya követ. Néhány pályázó tartaléklistán még nyerhet. Azoknak sem kell csüggedniük, akik most nem nyertek, mert a kormánydöntés értelmében a 2 milliárdos keret bekerül a következő évek költségvetésébe is.

A pályázatot 2017 végén hirdették meg, a jelentkezést január végéig lehetett benyújtani. Az önkormányzatok zártkertek megközelítését szolgáló és zártkerten belüli utak megújításához, csapadékvíz elvezető beruházásokhoz, vízvételi helyek kialakításához, villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére nyújthattak be pályázatot. Támogatást nyújtottak ahhoz is, hogy a pályázó önkormányzatok a zártkert egy részében gyümölcsöst hozzanak létre – ismertette az államtitkár. Ez, valamint az útépítés önállóan nem volt pályázható, a külterületi utakra a vidékfejlesztési programban van forrás.

Tavaly három mintaprogramot hirdetett a szaktárca a települések határában lévő zártkertek, falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök revitalizációjára, megújítására – emlékeztette hallgatóit az államtitkár. Ennek révén mintegy 770 millió forint értékben, 90 pályázattal, 69 települést támogattak abban, hogy az ott lévő osztatlan közös parcellákat megvásárolják, összevonják az önkormányzatok, megóvják a gyümölcs-tájfajtákat.

Mint elmondta, az országban mintegy 200 ezer hektárnyi zártkert található, amelyek 1 millió 150 ezer parcellát jelentenek, ezek jelentős része gondozatlan. A zártkertekben, falusi szőlőhegyeken, gyümölcsösekben lévő értékeket meg kell óvni, jó lenne, ha ezután is az öngondoskodás terepéül szolgálnának – mondta. Fontos a tájban betöltött szerepük is, továbbá a génmegőrzés szempontjából is jelentőségük van. A szaktárcánál dolgoznak azon, hogy a zártkerti, szőlőhelyi program kiteljesedjen, kiterjedjen más területekre is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés