Hirdetés
11 milliárdos segítség a vidéki fiatalok letelepedéséhez
2018. február 09. péntek, 07:00

novak katalin03Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló pályázat célja, hogy a szülőföldjükről elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon.

A vidéki fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő 66 településen az összesen 11 milliárd forint összértékű Esély otthon elnevezésű program - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin (képünkön) Vásárosnaményban (Szabolcs-Szatmár Bereg megye). A felhívásra a háromezer és húszezer lakos közötti települések jelentkezhetnek, a pályázó önkormányzatok és konzorciumok 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el.

A programban hangsúlyos szerepet kap az otthonteremtés, a projekt segítségével a helyhatóságok felújíthatják és átalakíthatják ingatlanjaikat a kedvezményezett fiatalok számára, akiket a munkavállalás érdekében képzésekkel és tanfolyamokkal is segítenek. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy az otthon- és a munkahelyteremtés mellett a közösségteremtést is támogatja a pályázat. Azok tudnak ezen a pályázaton részt venni, akik támogatottként a munka és az otthon biztosítása fejében hajlandóak építeni a helyi közösségeket, mivel ez a kulcsa a hosszú távon erős vidéknek.

A 2017 elején elindított program keretösszege eredetileg 10 milliárd forint volt, ezt azonban a nagy érdeklődés miatt egymilliárd forinttal megemelték - tette hozzá Novák Katalin. A vásárosnaményi programrészben 180 millió forintot használhat fel az önkormányzat. A beregi kisváros honlapján olvasható pályázati kiírás szerint 16 kedvezményezett számára három meglévő lakást újítanak fel, valamint öt új lakást építenek az előírt minimális felszereltséggel. A program a tervek szerint 2021-ben fejeződik be.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #2 Vidéki 2018-02-09 10:06
A 3000 fő alatti települések - jellemzően inkább az 1000 fő alatti települések - nem léteznek, nincsenek és kész. Így legalább nem kell velük foglalkoznia a kormányzatnak, hogy pl. nincs háziorvos, iskola, óvoda, posta, újabban már bolt sincs. Persze emberek élnek ezekben a falvakban, de ők kit érdekelnek?!
Idézet
 
 
+6 #1 Gyenes Zoltán 2018-02-09 09:30
Mi van a 3000 fő alatti településekkel? Csak úgy barátilag kérdezem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés