Hirdetés
Segítség a fogyatékossággal élőket támogató szolgálatoknak
2017. november 17. péntek, 07:00

czibere karoly01Mintegy 180 millió forinttal segítette a fogyatékossággal élő embereket támogató szolgálatok buszvásárlását a kormány. A fogyatékossággal élők szállítását és otthoni gondozását ellátó támogató szolgálatok esélyt adnak a teljes, akadályok nélküli életre, csökkentik az érintettek és családjuk elszigetelődésének veszélyét.

A májusban meghirdetett pályázaton legfeljebb kilencmillió forintot lehetett igényelni, a 180 millió forintos keretösszegből végül 23 fenntartó részesült: 11 civil, 7 egyházi és 5 önkormányzati – számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Czibere Károly (képünkön). A civil és az egyházi fenntartású szolgálatok elöregedett járműparkjukat önerőből nem tudják megújítani, ezért ehhez segítséget kíván nyújtani a kormány is  – mondta az államtitkár. Tavaly is lehetett már pályázni buszvásárlásra, akkor 142 millió forintból 18 járművet tudtak beszerezni a nyertes fenntartók.

Czibere Károly beszélt arról is, hogy az elmúlt években folyamatosan növelték a szolgálatok számát, a négy évvel ezelőtti 268-ról mostanra 285-re, és számos eszközzel segítették a munkájukat. Korábban pályázati úton nyerték el a szolgálatok a finanszírozásukhoz szükséges összeget, de így előfordulhatott, hogy egy jól működő szolgálat nem kapott pénzt – mondta az államtitkár. Két évvel ezelőtt ezért megszüntették a pályázati rendszert. A szolgálatok finanszírozására szánt összeget folyamatosan emelik. Négy évvel ezelőtt 2,9 milliárd forint költségvetési támogatást szántak erre a területre, így körülbelül 10,8 millió forint jutott egy szolgáltatásra évente. Jelenleg már 3,3 milliárd forint a költségvetési forrás, ez évi 11,6 millió forintot jelent szolgáltatónként.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés