Hirdetés
Pályázatok Pest megyei településeknek
2017. október 20. péntek, 07:00

rakossy balazs02Idén 25 milliárd forint, jövőre 50 milliárd forint értékben hirdet meg forrásokat a kormány a kevésbé fejlett Pest megyei települések számára, ez a tavaly lekötött 5 milliárd forinttal együtt 80 milliárd forint állami támogatást jelent.

A pályázat révén realizálható fejlesztési elképzeléseket a Pest megyei vállalkozások és önkormányzatok 2021-ig valósíthatják meg – adott tájékoztatást az európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Rákossy Balázs (képünkön) csütörtökön. Az óvodák és bölcsődék ellátottságának, állagának fejlesztése céljából máris több mint 6 milliárd forintra pályázhatnak a Pest megyei önkormányzatok a 80 milliárd forintos program keretében. A csütörtökön megnyíló pályázatból bölcsődék és óvodák felújítására és a férőhelyek bővítésére 30-150 millió forintra lehet pályázni – mondta el az államtitkár. Új intézmények létesítésére 200-400 millió forint áll a Pest megyei önkormányzatok rendelkezésére.

Rákossy Balázs arra is kitért, hogy a kormány tavaly két olyan döntést is hozott, amelyek célja segíteni az európai uniós forrásokról lemaradó, kevésbé fejlett Pest megyei térségeket. Egyrészt 2021-től szétválasztották Budapestet és Pest megyét, hogy ez utóbbi önálló régióként pályázhasson az európai uniós forrásokra. Másrészt annak érdekében, hogy valamilyen kompenzációban addig is részesülhessenek a települések, elkülönítettek a Pest megyei pályázók részére 80 milliárd forint állami forrást.

Jelentős mennyiségű forrástól esett el a közép-magyarországi régió azért, mert Budapest miatt az uniós átlagot meghaladó GDP-vel rendelkezik, ami már önállóan Pest megyéről nem mondható el – panaszolta el a tájékoztatón Szabó István, a Pest megyei közgyűlés elnöke. Szerinte a régiós beosztás megváltoztatásával a kormány tizenöt éve fennálló problémát orvosolt. A tavaly decemberben kiírt, ötmilliárd forint értékűt pályázatokra ipartelep-fejlesztésre és közúti építésre több mint háromszoros volt a túljelentkezés - közölte a közgyűlés elnöke, s arra is kitért, hogy a nagy érdeklődés miatt másfél milliárddal megemelték a keretet.

Az egészségügyi alapellátásban Szabó István tájékoztatása szerint jelentős elmaradások voltak egyes Pest megyei településeken. Ezért is írtak ki idén többek között ezen a területen pályázatokat, amelyek értékelése jelenleg zajlik. Idén még vállalkozói parkok kialakítására, kis- és közepes vállalatok eszközbeszerzésére és belterületi utak kiépítésére hirdetnek meg forrásokat.

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Pest megyei fejlesztési biztos azt hangsúlyozta, hogy Pest megye fejlesztése nemzetgazdasági kérdés, hiszen itt él az ország lakosságának egyharmada, itt működik a vállalkozások közel 35 százaléka, és a GDP majdnem 40 százalékát itt termelik meg. Nem elijeszteni kell innen a cégeket – mondta –, hanem biztosítani kell számukra a feltételeket ahhoz, hogy további jó eredményeket érjenek el.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés