Hirdetés
Jelentősen drágulnak a beruházások
2017. október 16. hétfő, 07:00

penz04Az építőanyagárak és a munkabérek növekedése miatt jelentősen drágulnak a tervezetthez képest az önkormányzati beruházások, amelyekhez az európai uniós és egyéb támogatásokat elnyerték, ezért a helyhatóságoknak növelniük kell a fejlesztésekre fordított saját forrásokat.

Békés megyében, Békéscsabán már a 100 millió forinthoz közelít az az árak és a bérek növekedése miatt szükséges további önerő, és Gyulán is 50 millió forint közelében jár. Békéscsaba mostanáig 8,8 milliárd forint értékű támogatási szerződést kötött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Három esetben kényszerült a megyei jogú város közgyűlése a beruházások árának emelésére, hogy azok megvalósulhassanak – tájékoztatta az MTI-t Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. vezetője.

Az erzsébethelyi városrész egészségügyi alapellátó intézményének komplex fejlesztéséhez 350 millió forint támogatást nyertek el, amelyet 58 millióval kell kiegészíteni, a pluszköltséget a jövő évi költségvetésbe tervezik majd. Az egyik középiskola és kollégium energetikai korszerűsítésére az ajánlatkérőnek nettó 147 millió forint állt rendelkezésére, ezt 18,7 millióval kell kiegészíteni a 2017-es költségvetés keretéből. Ugyancsak 17,9 millió forintot kell pluszban előteremteni egy általános iskola energetikai korszerűsítése érdekében a nettó 114 millió forint elnyert forrás mellé.

Békéscsaba közbeszerzést írt ki a városi piac felújítására is. Ott azonban valamennyi ajánlat lényegesen meghaladta az elnyert 740 millió forintos keretet, ezért a közgyűlés új eljárást ír ki - mondta Sódar Anita.

Gyulán is több projekthez kellett jelentős mértékű saját erő. Görgényi Ernő polgármester hangsúlyozta, a problémát részben az okozza, hogy 2015-ben kellett beadni a pályázatokat, akkor végezték el a költségbecsléseket is, ám azokat csak 2017-ben bírálták el; ez idő alatt jelentősen megemelkedtek az építőipari alapanyagárak és a munkadíjak.

A város a TOP-ból 125 millió forintot nyert el egy értelmi fogyatékos személyek ellátásával foglalkozó napközi otthon átalakítására és bővítésére, amihez 6,6 milliót kell saját erőből hozzátenni. Két bölcsőde fejlesztéséhez 253 millió forintot nyertek el, itt 17,6 millió forint pótlólagos forrást kell bevonni; ahogyan 19,9 millióval ki kell egészíteni a házi gyermekorvosi rendelők és felnőtt orvosi ügyelet számára otthont adó épület felújítására elnyert 60 millió forintot is.

Nem a TOP-ból, hanem a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán nyert el a város 43 millió forintot az egyik általános iskola tornatermének a felújítására. Itt 5,75 millió forint többletforrásra volt szükség annak érdekében, hogy elkészüljön a beruházás.

Szarvas jegyzője, Melis János az MTI-nek elmondta, a nemrég kiírt közbeszerzéseknél előfordult, hogy az elnyert támogatásnál 50 százalékkal magasabb összegű ajánlat érkezett be. A Miniszterelnökség bekérte a településektől a várható költségnövekményeket, közölte a jegyző, információi szerint 30 százalék feletti növekedés esetén egyedi elbírálás alapján segítik ki az önkormányzatokat, de 15 és 30 százalék között is „alaposan meg kell indokolni” a drágulás okát. Hozzátette: Szarvas felkészült arra, hogy önerőből kell kiegészítenie az elnyert összegeket.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés