Hirdetés
Kétezernél is több önkormányzat nyert a tüzelőanyag-pályázaton
2017. október 05. csütörtök, 07:00

pogacsastibor02A Belügyminisztérium által meghirdetett szociálistüzelőanyag-pályázaton pozitívan elbírált 2255 önkormányzatnak február 15-éig kell kiszállítania a tüzelőanyagot. A támogatásra ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak.

A helyi önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlásához a költségvetés idén is hárommilliárd forint támogatást tartalmazott, de a belügyminisztériumi, fejezeten belüli átcsoportosítás eredményeként összesen négymilliárd forint állt rendelkezésre a programra – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a tárca önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor.

A pályázók elbírálásánál előnyben részesítették azokat, amelyek 25 köbméternél kevesebbet igényeltek, az ennél nagyobb igényeknél a lakosságszámot és a költségvetési lehetőségeket figyelembe véve arányosítottak, de minden pályázó kapott pénzt. A hátrányos helyzetű térségekben lévő önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük, a többinek pedig köbméterenként ezer forint plusz áfa önrészt kell felmutatnia.

A Belügyminisztérium által készített összefoglaló szerint idén valamivel kevesebb pályázat érkezett, mint tavaly, összesen 2255 önkormányzat pályázott. Az igényelt támogatás 6,1 milliárd forint volt.

Kemény lombos tűzifa vásárlására 2023 önkormányzat nyert el támogatást 3,5 milliárd forint értékben, lágy lombos tűzifa vásárlására pedig 32 önkormányzat 76 millió forintot. A nyertes önkormányzatoknak a tűzifát a kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól kell megvásárolniuk. Barnakőszén vásárlására 200 önkormányzat nyert el 410 millió forintot. Erre azokon a területeken lehetett pályázni, ahol problémás a tűzifa beszerzése, viszont kis távolságból beszerezhető a szén.

Az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát legkésőbb február 15-éig kell kiszállítani.

Pogácsás Tibor kiemelten szólt arról, hogy a támogatás érdemi segítséget jelent az önkormányzatoknak. A téli időszakban tüzelőanyagot tudnak juttatni a legrászorultabbaknak, legelesettebbeknek, a krízishelyzetben lévőknek. A pályázatok elbírálásáról szóló döntés elég hamar megszületett ahhoz, hogy az önkormányzatoknak még a tél beállta előtt lehetőségük legyen a tűzifa megvásárlására és kiszállítására.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés