Hirdetés
Jut bőven forrás az óvodák és a gyermekétkeztetés fejlesztésére
2017. április 07. péntek, 07:00

berczik abel01Az idén nagy összegű pályázati forrást különített el a kormány az óvodai férőhelyek bővítésére, az eddigi 4,3 milliárd forint mellett 2,5 milliárd forintra pályázhatnak az önkormányzatok, a gyermekétkeztetés fejlesztése érdekében pedig 1 milliárd forintra.

A pályázati feltételek nagyjából megfelelnek az eddigieknek – közölte az M1 aktuális csatorna műsorában a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kincstárért felelős helyettes államtitkára Berczik Ábel (képünkön). Hozzátette, hogy 2015. szeptember 1-jétől minden harmadik életévét betöltött gyermeknek kötelező óvodába járnia, és a feltételek megteremtéséhez nyújt segítséget a kormányzat a feladatot ellátó helyi önkormányzatoknak. Az új óvodaépítés mellett a meglévők fejlesztését is támogatja a pályázat, a más célra használt önkormányzati tulajdonú épületek átalakítását, illetve az életveszélyessé vált, méltatlan körülmények között működők kiváltását.

A helyettes államtitkár kiemelte: fontos szempont, hogy az alapfokú közszolgáltatásokat, az óvodát, az alsótagozatos iskolát mindenki helyben vehesse igénybe. Erre a célra uniós forrásokat és költségvetési pénzeket is felhasználnak. Az önkormányzatok 80-100 millió forintot szoktak nyerni a pályázatokon, ez az összeg már érdemi kapacitásbővítésre nyújt lehetőséget - mondta Berczik Ábel.

Fontos a gyermekétkeztetés fejlesztése is - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. 2015 óta sokkal többen vehetnek igénybe ingyenes étkeztetést, tavaly óta pedig a rászoruló gyermekeknek az iskolai szünidőkben is jár az ingyenes étkeztetés. Ezek a változások szintén nagy kihívás elé állítják a feladatot ellátó önkormányzatokat - mondta. Új konyha építése mellett a bővítésükre, infrastrukturális átalakításukra is lehet támogatást kérni, emellett az étkezők, éttermek felújítására, korszerűsítésére. A korszerű eszközök beszerzését is támogatja program.

Az étkeztetési pályázatnál előnyt élveznek azok, akik az elmúlt években óvodai kapacitást bővítő pályázaton nyertek, így a két kiírás egységben tudja szolgálni az önkormányzati feladatok ellátásának segítését – közölte még a helyettes álamtitkár. Mint mondta, 2014 óta zajlik az óvodafejlesztési, kapacitásbővítési program, csaknem 100 önkormányzat nyert már a pályázaton mintegy 4,3 milliárd forintot. Ebből több mint 3000 új óvodai férőhelyet hoztak, illetve hoznak létre.

A pályázati felhívások a kormányzat honlapján érhetők el – közölte még szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-vel. A pályázatokat - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - az önkormányzati információs rendszeren keresztül, a Magyar Államkincstár illetékes igazgatósága útján lehet benyújtani, a határidő május 9. A vissza nem térítendő, az egyes települések adóerő-képességének figyelembevételével megítélt, társfinanszírozás jellegű támogatások 2018. december 31-ig használhatók fel.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés