Hirdetés
Az államkincstár fejlesztése kiemelt cél PDF Nyomtatás E-mail
2016. november 09. szerda, 07:00

allamkincstarA kormány elkötelezett amellett, hogy a Magyar Államkincstár működése egyre inkább megfeleljen a modern kor kihívásainak, kiemelt célja a kincstár szakmai munkájának folyamatos fejlesztése, célorientált szolgáltató központtá történő átalakítása – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára.

A Magyar Államkincstárnak a közpénzügyek minden területén emelnie kell a szolgáltatások színvonalát, hatékonyabban kell támogatnia az államháztartási döntéshozatalt, a költségvetési döntések megszületését - hangsúlyozta Berczik Ábel helyettes államtitkár egy közelmúltban tartott szakmai konferencia alkalmából. Információs rendszereit is folyamatosan fejlesztenie kell, hogy naprakész, pontos információkkal tudja ellátni a döntéshozókat és a polgárokat. Ehhez az informatikai folyamatok és a kincstári rendszerek folyamatos megújítására van szükség.

A magyar államkincstár naponta átlagosan 1300 milliárd forintnyi pénzforgalmi szolgáltatást nyújt az államháztartás és az államháztartáson kívüli szereplők számára – sorolta a Magyar Államkincstár elnöke, Dancsó József. Óriási felelősséget jelent, hogy ezeket a pénzforgalmi szolgáltatásokat a kincstár átláthatóan, nyilvánosan és mindenki számára követhető módon tudja biztosítani.

A kincstár jelenleg több mint 200 különféle állami feladatot lát el, megalakulásától kezdve számlavezetési, állampapír-forgalmazási feladatokat végez. A Magyar Államkincstár bonyolítja le a hazai pénzforgalom közel negyedét, mintegy 960 milliárd forint állampapírt tart nyilván ügyfelei számláján, országosan több mint 13 ezer intézmény fizetési számláját vezeti. A kincstár e mellett több mint 900 ezer dolgozó illetményét számfejti, és részt vesz az önkormányzatok nettó finanszírozásában is.

Az állampapír-forgalmazási tevékenység révén a kincstár a lakosságnak is nyújt szolgáltatásokat: több mint 110 ezer Kincstári Start értékpapírszámlát vezet, 80 állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatot működtet, csak az utóbbi hónapokban 25 új értékesítési pontot nyitott. A kincstár fontos szerepet játszik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közreműködő szervezeti feladataiban, az önkormányzatok pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzésében is.

A kincstár folyamatosan korszerűsíti és bővíti szolgáltatásait, ennek érdekében jelentős informatikai fejlesztéseket hajtanak végre. Így bevezették az új illetmény-számfejtési rendszert, a pénzforgalmi szolgáltatások terén pedig korszerűsítik a számlavezető rendszert.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...
 • Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy... Tovább...
 • Ez a kis ország teljesen kettészakadt - van Budapest meg a fejlett Dunántúl, az ... Tovább...
 • Tisztelt Elnök Úr! Köszönet munkádért, de mikor fognak velünk kistelepülési veze... Tovább...
 • Hát meglátjuk, de azért erre a váltásra nem biztos, hogy büszkén emlékszik majd ... Tovább...
 • Arról miért nem beszél senki, hogy a kormányhivatalo k kormánytiszvise lői ezent... Tovább...
 • A közigazgatásban évek óta zajló átalakítások, jogszabályválto zások, létszámleé... Tovább...
 • Közmunka nem munka hely mert az ember ég alatt dolgozik . Tovább...