Hirdetés
Az államkincstár fejlesztése kiemelt cél PDF Nyomtatás E-mail
2016. november 09. szerda, 08:00

allamkincstarA kormány elkötelezett amellett, hogy a Magyar Államkincstár működése egyre inkább megfeleljen a modern kor kihívásainak, kiemelt célja a kincstár szakmai munkájának folyamatos fejlesztése, célorientált szolgáltató központtá történő átalakítása – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára.

A Magyar Államkincstárnak a közpénzügyek minden területén emelnie kell a szolgáltatások színvonalát, hatékonyabban kell támogatnia az államháztartási döntéshozatalt, a költségvetési döntések megszületését - hangsúlyozta Berczik Ábel helyettes államtitkár egy közelmúltban tartott szakmai konferencia alkalmából. Információs rendszereit is folyamatosan fejlesztenie kell, hogy naprakész, pontos információkkal tudja ellátni a döntéshozókat és a polgárokat. Ehhez az informatikai folyamatok és a kincstári rendszerek folyamatos megújítására van szükség.

A magyar államkincstár naponta átlagosan 1300 milliárd forintnyi pénzforgalmi szolgáltatást nyújt az államháztartás és az államháztartáson kívüli szereplők számára – sorolta a Magyar Államkincstár elnöke, Dancsó József. Óriási felelősséget jelent, hogy ezeket a pénzforgalmi szolgáltatásokat a kincstár átláthatóan, nyilvánosan és mindenki számára követhető módon tudja biztosítani.

A kincstár jelenleg több mint 200 különféle állami feladatot lát el, megalakulásától kezdve számlavezetési, állampapír-forgalmazási feladatokat végez. A Magyar Államkincstár bonyolítja le a hazai pénzforgalom közel negyedét, mintegy 960 milliárd forint állampapírt tart nyilván ügyfelei számláján, országosan több mint 13 ezer intézmény fizetési számláját vezeti. A kincstár e mellett több mint 900 ezer dolgozó illetményét számfejti, és részt vesz az önkormányzatok nettó finanszírozásában is.

Az állampapír-forgalmazási tevékenység révén a kincstár a lakosságnak is nyújt szolgáltatásokat: több mint 110 ezer Kincstári Start értékpapírszámlát vezet, 80 állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatot működtet, csak az utóbbi hónapokban 25 új értékesítési pontot nyitott. A kincstár fontos szerepet játszik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közreműködő szervezeti feladataiban, az önkormányzatok pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzésében is.

A kincstár folyamatosan korszerűsíti és bővíti szolgáltatásait, ennek érdekében jelentős informatikai fejlesztéseket hajtanak végre. Így bevezették az új illetmény-számfejtési rendszert, a pénzforgalmi szolgáltatások terén pedig korszerűsítik a számlavezető rendszert.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://www.hirstart.hu/hk/20180619_igy_valtozna_meg_jovore_a_cafeteria-rendszer... Tovább...
 • "ehelyett inkább külföldre mennek, mert önállóan képtelenek megteremteni az első... Tovább...
 • Forrást biztos hogy lehetne rá találni, egyszerűen akarat nincs rá ez már tisztá... Tovább...
 • 10 év az a nyolc!!! Tovább...
 • pffff Tovább...
 • Talán a megoldás az lenne, ha valamennyien egyszerre állnánk fel. Végleg..... Tovább...
 • Tisztelt szerkesztőség ez a hír egy bugyuta újságíró szövegértelmezé si zavara m... Tovább...
 • Nem szégyenlik magukat.10. éve nem volt béremelése a köztisztviselők nek és ezt ... Tovább...
 • Kedves Liga és Munkástanácsok! Igenis egységes javadalmazási rendszert kell beve... Tovább...
 • Mielőbbi béremelést a köztiszviselőkn ek!!!Ideje már észheztérni 8 év után!!!!! Tovább...
 • Fáj nekik a hipa, mert azt a jó magyar szokás szerint nyereséget eltüntető cégek... Tovább...
 • "2011-ben a kormánypártok „kőbe vésettnek” tekintettek, arról Orbán Viktor is úg... Tovább...
 • A polgármesteri hivatalokban döntő többségben 40-50 éves tisztviselők dolgoznak.... Tovább...
 • Adózási szempontból egyetértek. Önkormányzati finanszírozási szempontból nem. Tovább...
 • A gyülekezési jog korlátozása miatti aggodalmakat én kicsit túlzónak tartom. A f... Tovább...