Hirdetés
Az államkincstár fejlesztése kiemelt cél PDF Nyomtatás E-mail
2016. november 09. szerda, 08:00

allamkincstarA kormány elkötelezett amellett, hogy a Magyar Államkincstár működése egyre inkább megfeleljen a modern kor kihívásainak, kiemelt célja a kincstár szakmai munkájának folyamatos fejlesztése, célorientált szolgáltató központtá történő átalakítása – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára.

A Magyar Államkincstárnak a közpénzügyek minden területén emelnie kell a szolgáltatások színvonalát, hatékonyabban kell támogatnia az államháztartási döntéshozatalt, a költségvetési döntések megszületését - hangsúlyozta Berczik Ábel helyettes államtitkár egy közelmúltban tartott szakmai konferencia alkalmából. Információs rendszereit is folyamatosan fejlesztenie kell, hogy naprakész, pontos információkkal tudja ellátni a döntéshozókat és a polgárokat. Ehhez az informatikai folyamatok és a kincstári rendszerek folyamatos megújítására van szükség.

A magyar államkincstár naponta átlagosan 1300 milliárd forintnyi pénzforgalmi szolgáltatást nyújt az államháztartás és az államháztartáson kívüli szereplők számára – sorolta a Magyar Államkincstár elnöke, Dancsó József. Óriási felelősséget jelent, hogy ezeket a pénzforgalmi szolgáltatásokat a kincstár átláthatóan, nyilvánosan és mindenki számára követhető módon tudja biztosítani.

A kincstár jelenleg több mint 200 különféle állami feladatot lát el, megalakulásától kezdve számlavezetési, állampapír-forgalmazási feladatokat végez. A Magyar Államkincstár bonyolítja le a hazai pénzforgalom közel negyedét, mintegy 960 milliárd forint állampapírt tart nyilván ügyfelei számláján, országosan több mint 13 ezer intézmény fizetési számláját vezeti. A kincstár e mellett több mint 900 ezer dolgozó illetményét számfejti, és részt vesz az önkormányzatok nettó finanszírozásában is.

Az állampapír-forgalmazási tevékenység révén a kincstár a lakosságnak is nyújt szolgáltatásokat: több mint 110 ezer Kincstári Start értékpapírszámlát vezet, 80 állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatot működtet, csak az utóbbi hónapokban 25 új értékesítési pontot nyitott. A kincstár fontos szerepet játszik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közreműködő szervezeti feladataiban, az önkormányzatok pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzésében is.

A kincstár folyamatosan korszerűsíti és bővíti szolgáltatásait, ennek érdekében jelentős informatikai fejlesztéseket hajtanak végre. Így bevezették az új illetmény-számfejtési rendszert, a pénzforgalmi szolgáltatások terén pedig korszerűsítik a számlavezető rendszert.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 5.000.000.-Ft-o s fizetés egy miniszternek - tehát 20x akkora fizetése van, mint... Tovább...
 • ...."a központi közigazgatásban , főként a minisztériumokb an 2008 óta valóban n... Tovább...
 • Ha munkaerő hiány van, nos.. az utcán sok emert találnak aki állást keres... de ... Tovább...
 • (...) Magukkal szemben lennének szigorúak, és az ő fizetésüket is a minimálbéren... Tovább...
 • A minisztériumokb an súlyos milliók kerültek kifizetésre jutalom címén. Ezzel sz... Tovább...
 • *** az egész közigazgatás, a vezetőkkel együtt!!! Tovább...
 • Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (k... Tovább...
 • Debrecenbe kéne menni, operátor kéne lenni. Misi tudja, nem úgy megy az, de le v... Tovább...
 • A katasztrófa nem fenyeget, hanem már kőkeményen itt van! Vidéken - és nem csak ... Tovább...
 • Senkinek nem jutott eszébe haza csábítani a külföldön dolgozó magyarokat? Nem go... Tovább...
 • Fentről a sok senkiházi minisztériumi léhűtőt kellene a Mercigyárba átdobni dolg... Tovább...
 • Ez meg milyen béremelés? 1 évre szól, de az se minden köztisztviselőn ek, de még... Tovább...
 • És ugye megint az Önkormányzatok fizessék meg azt a fuvart,amivel odakerül a sok... Tovább...
 • Ez megint mekkora baromság és kibaszás már! Az önkormányzati dolgozók bérét azér... Tovább...
 • Igen így könnyű termelni. A bérköltségeket 100%-ban az Állam fizeti, a dologi kö... Tovább...