Hirdetés
Az államkincstár fejlesztése kiemelt cél PDF Nyomtatás E-mail
2016. november 09. szerda, 08:00

allamkincstarA kormány elkötelezett amellett, hogy a Magyar Államkincstár működése egyre inkább megfeleljen a modern kor kihívásainak, kiemelt célja a kincstár szakmai munkájának folyamatos fejlesztése, célorientált szolgáltató központtá történő átalakítása – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára.

A Magyar Államkincstárnak a közpénzügyek minden területén emelnie kell a szolgáltatások színvonalát, hatékonyabban kell támogatnia az államháztartási döntéshozatalt, a költségvetési döntések megszületését - hangsúlyozta Berczik Ábel helyettes államtitkár egy közelmúltban tartott szakmai konferencia alkalmából. Információs rendszereit is folyamatosan fejlesztenie kell, hogy naprakész, pontos információkkal tudja ellátni a döntéshozókat és a polgárokat. Ehhez az informatikai folyamatok és a kincstári rendszerek folyamatos megújítására van szükség.

A magyar államkincstár naponta átlagosan 1300 milliárd forintnyi pénzforgalmi szolgáltatást nyújt az államháztartás és az államháztartáson kívüli szereplők számára – sorolta a Magyar Államkincstár elnöke, Dancsó József. Óriási felelősséget jelent, hogy ezeket a pénzforgalmi szolgáltatásokat a kincstár átláthatóan, nyilvánosan és mindenki számára követhető módon tudja biztosítani.

A kincstár jelenleg több mint 200 különféle állami feladatot lát el, megalakulásától kezdve számlavezetési, állampapír-forgalmazási feladatokat végez. A Magyar Államkincstár bonyolítja le a hazai pénzforgalom közel negyedét, mintegy 960 milliárd forint állampapírt tart nyilván ügyfelei számláján, országosan több mint 13 ezer intézmény fizetési számláját vezeti. A kincstár e mellett több mint 900 ezer dolgozó illetményét számfejti, és részt vesz az önkormányzatok nettó finanszírozásában is.

Az állampapír-forgalmazási tevékenység révén a kincstár a lakosságnak is nyújt szolgáltatásokat: több mint 110 ezer Kincstári Start értékpapírszámlát vezet, 80 állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatot működtet, csak az utóbbi hónapokban 25 új értékesítési pontot nyitott. A kincstár fontos szerepet játszik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) közreműködő szervezeti feladataiban, az önkormányzatok pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzésében is.

A kincstár folyamatosan korszerűsíti és bővíti szolgáltatásait, ennek érdekében jelentős informatikai fejlesztéseket hajtanak végre. Így bevezették az új illetmény-számfejtési rendszert, a pénzforgalmi szolgáltatások terén pedig korszerűsítik a számlavezető rendszert.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...
 • Ha kitart ez az "EU" nem küldi a pénzt bizonyos dolgok miatt akkor a "majd megl... Tovább...