Hirdetés
Egész napos önkormányzati sztrájk készül PDF Nyomtatás E-mail
2016. augusztus 18. csütörtök, 06:00

borospeternemkkksz01Újabb, ezúttal egész napos sztrájkot hirdetett az illetményemelés kikényszerítésére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szeptember 14-ére. Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, az illetményalap sem változott.

A szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára 2016 októberétől – jelentette be az MKKSZ elnöke, Boros Péterné. Június 22-én figyelmeztető sztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből több mint 24 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. Akkor több mint ötven polgármesteri hivatalban tartottak kétórás munkabeszüntetést, a mostani tiltakozás azonban már egész napos lesz és az egész országra kiterjed.

Az MKKSZ elnöke eredményesnek nevezte a júniusi sztrájkot. Azt mondta: a dolgozók 15 százaléka vett benne részt, és mintegy ezer olyan ember támogatta őket, aki a sztrájktörvény előírásai miatt nem sztrájkolhatott.

A kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül a költségvetési törvényben rögzítette, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, amellyel régen is rendelkeztek, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek - idézte fel. Ez álságos, mutatott rá, mert csak azoknak a helyhatóságoknak adna jogi lehetőséget az emelésre, amelyek ezt finanszírozni tudják.

Eredménynek tartja ugyanakkor a szakszervezet elnöke azt, hogy a kormány jogosnak találta a követelést. Hozzátette: bár a kormány az önkormányzati érdekszövetségekkel a szakszervezet tudtával folytatott háttéregyeztetéseket, velük nem jelöltek ki tárgyalási időpontot a követeléseikről, ezért is döntöttek az újabb nyomásgyakorlásról. Most mérik fel a részvételi hajlandóságot az egész napos sztrájkban. „A hangulatból azt érzékelem, hogy többen leszünk, mint voltunk júniusban” – mondta Boros Péterné.

Az önkormányzati érdekszövetségekről szólva elmondta: az előző sztrájkkal kapcsolatban egyedül a Megyei Jogú Városok Szövetségével nem tudtak egyeztetni, most azonban ők is megkeresték a szakszervezetet, és szeptember 6-án tárgyal majd Szita Károly elnökkel.

Beszámolt arról is, hogy készítettek egy jogszabálytervezetet, amelynek a melléklete 30 százalékos keresetnövekedést tesz lehetővé. Ezt az állami tisztviselők napján átadták a kormánynak. Hangsúlyozta: a tervezet nemcsak életpályamodellről szól, hanem finanszírozásról is.

Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, nem változott az illetményalap, ami továbbra is 38.650 forint, ezt szeretné a szakszervezet 50 ezer forintra növelni. Úgy látják, hogy a kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők általában a közmunkásbérnek megfelelő összeget visznek csak haza.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #3 akarnok 2016-08-29 21:16
Nem "munkaszeretetb ől dolgozik" a közszolga: csupán kényszerből, mert nincs hová mennie !
Idézet
 
 
+10 #2 közszolga999 2016-08-24 08:02
Idézet - J.A.Kárki:
Érdekes lenne október 2-án megtartani a sztrájkot...

Még érdekesebb az országgyűlési képviselők választásán... Na, annak majd lenne eredménye is!

Arról viszont SENKI nem mer beszélni, itt is csak egy utolsó mondatbeli utalás található erre, hogy a középiskolát végzett köztisztviselők illetményét KI KELL EGÉSZÍTENI minden hónapban a MINIMÁLBÉRRE - akár évtizedes közszolgálati jogviszonyokkal !! Na, ezért nincs már köztisztviselő megnevezés sem, már közszolgálati tisztviselőnek hívnak bennünket... Ellenőrizzétek nyugodtan a bértáblán! Az átlagember pedig úgy gondolja, a köztisztviselők is (kistelepülések hivatalaiban) a minisztériumokb an kapható fizetéssel rendelkeznek. :( Úgy gondolom, ez a mindenkori kormányok szégyene! Valaha (majd 30 éve) még tényleg rang volt KÖZTISZTVISELŐN EK lenni. Mind anyagi, mind erkölcsi megbecsültség volt. A közszolgálati jogviszony ráadásul HOLTBIZTOS volt. Talán túlságosan is. Na is mi van ma?! :( Minden előnye elveszett, már csak munkaszeretetbő l dolgozik ebben a szférában bárki! A jogviszonyod harmatgyenge lábakon áll, az anyagi és erkölcsi megbecsültség meg elveszett a homályban... :(
Idézet
 
 
+6 #1 J.A.Kárki 2016-08-24 07:35
Érdekes lenne október 2-án megtartani a sztrájkot...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Majd ha parlament elé is vonul csapat, akkor talán lesz foganatja a sztrájknak, ... Tovább...
 • Mit kellene csinálni? Április 8-án sztrájkolni. Tovább...
 • Érdemi béremelést a köztisztviselők nek!!! Nem értitek vezetők?! Mit kellene még... Tovább...
 • Teljesen egyet értek. Ahol én élek (észak-keleti országrész),csa k a közfogi ado... Tovább...
 • Milyen ország ez?! A köztisztviselők 5. alakalommal kénytelenek sztrájkolni, mer... Tovább...
 • Évek óta forog az ügy saját tengelye körül. Holott a megoldás egyszerűbb mint hi... Tovább...
 • miért értetlenkedsz? már meg is válaszoltad! :) Tovább...
 • Én azt mondom lassan, hogy nemhogy a béremelésért kell harcolni, sztrájkolni, ha... Tovább...
 • Az ez feletti cikkben éppen a bürokrácia - -bürokraták számának csökkentésének k... Tovább...
 • Köztisztviselők ént mondom - elég volt a szegénységből! Béremelést azonnal, külö... Tovább...
 • Nagyon jól mondod, április 8-án betegnek kell lennünk! Tovább...
 • Hiába emelik fel az illetményalapot 60 eFt-ra, mint ahogyan a 2. számú hozzászól... Tovább...
 • A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mond... Tovább...
 • Erősen hajlok rá, hogy Ausztriában folytassam. Ott legalább megbecsülnek. Polgár... Tovább...
 • Az itt a legnagyobb baj, amellett, hogy a "nagy" fidesz részéről semmi hajlandós... Tovább...
Hirdetés