Hirdetés
Egész napos önkormányzati sztrájk készül PDF Nyomtatás E-mail
2016. augusztus 18. csütörtök, 07:00

borospeternemkkksz01Újabb, ezúttal egész napos sztrájkot hirdetett az illetményemelés kikényszerítésére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szeptember 14-ére. Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, az illetményalap sem változott.

A szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára 2016 októberétől – jelentette be az MKKSZ elnöke, Boros Péterné. Június 22-én figyelmeztető sztrájkkal tiltakoztak amiatt, hogy mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből több mint 24 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést. Akkor több mint ötven polgármesteri hivatalban tartottak kétórás munkabeszüntetést, a mostani tiltakozás azonban már egész napos lesz és az egész országra kiterjed.

Az MKKSZ elnöke eredményesnek nevezte a júniusi sztrájkot. Azt mondta: a dolgozók 15 százaléka vett benne részt, és mintegy ezer olyan ember támogatta őket, aki a sztrájktörvény előírásai miatt nem sztrájkolhatott.

A kormány a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül a költségvetési törvényben rögzítette, hogy 2017 januárjától megadja az önkormányzatoknak azt a jogot, amellyel régen is rendelkeztek, hogy az illetményalap megállapításáról dönthessenek - idézte fel. Ez álságos, mutatott rá, mert csak azoknak a helyhatóságoknak adna jogi lehetőséget az emelésre, amelyek ezt finanszírozni tudják.

Eredménynek tartja ugyanakkor a szakszervezet elnöke azt, hogy a kormány jogosnak találta a követelést. Hozzátette: bár a kormány az önkormányzati érdekszövetségekkel a szakszervezet tudtával folytatott háttéregyeztetéseket, velük nem jelöltek ki tárgyalási időpontot a követeléseikről, ezért is döntöttek az újabb nyomásgyakorlásról. Most mérik fel a részvételi hajlandóságot az egész napos sztrájkban. „A hangulatból azt érzékelem, hogy többen leszünk, mint voltunk júniusban” – mondta Boros Péterné.

Az önkormányzati érdekszövetségekről szólva elmondta: az előző sztrájkkal kapcsolatban egyedül a Megyei Jogú Városok Szövetségével nem tudtak egyeztetni, most azonban ők is megkeresték a szakszervezetet, és szeptember 6-án tárgyal majd Szita Károly elnökkel.

Beszámolt arról is, hogy készítettek egy jogszabálytervezetet, amelynek a melléklete 30 százalékos keresetnövekedést tesz lehetővé. Ezt az állami tisztviselők napján átadták a kormánynak. Hangsúlyozta: a tervezet nemcsak életpályamodellről szól, hanem finanszírozásról is.

Az önkormányzati köztisztviselők 2008 óta nem részesültek illetményemelésben, nem változott az illetményalap, ami továbbra is 38.650 forint, ezt szeretné a szakszervezet 50 ezer forintra növelni. Úgy látják, hogy a kistelepüléseken dolgozó köztisztviselők általában a közmunkásbérnek megfelelő összeget visznek csak haza.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #3 akarnok 2016-08-29 22:16
Nem "munkaszeretetb ől dolgozik" a közszolga: csupán kényszerből, mert nincs hová mennie !
Idézet
 
 
+10 #2 közszolga999 2016-08-24 09:02
Idézet - J.A.Kárki:
Érdekes lenne október 2-án megtartani a sztrájkot...

Még érdekesebb az országgyűlési képviselők választásán... Na, annak majd lenne eredménye is!

Arról viszont SENKI nem mer beszélni, itt is csak egy utolsó mondatbeli utalás található erre, hogy a középiskolát végzett köztisztviselők illetményét KI KELL EGÉSZÍTENI minden hónapban a MINIMÁLBÉRRE - akár évtizedes közszolgálati jogviszonyokkal !! Na, ezért nincs már köztisztviselő megnevezés sem, már közszolgálati tisztviselőnek hívnak bennünket... Ellenőrizzétek nyugodtan a bértáblán! Az átlagember pedig úgy gondolja, a köztisztviselők is (kistelepülések hivatalaiban) a minisztériumokb an kapható fizetéssel rendelkeznek. :( Úgy gondolom, ez a mindenkori kormányok szégyene! Valaha (majd 30 éve) még tényleg rang volt KÖZTISZTVISELŐN EK lenni. Mind anyagi, mind erkölcsi megbecsültség volt. A közszolgálati jogviszony ráadásul HOLTBIZTOS volt. Talán túlságosan is. Na is mi van ma?! :( Minden előnye elveszett, már csak munkaszeretetbő l dolgozik ebben a szférában bárki! A jogviszonyod harmatgyenge lábakon áll, az anyagi és erkölcsi megbecsültség meg elveszett a homályban... :(
Idézet
 
 
+6 #1 J.A.Kárki 2016-08-24 08:35
Érdekes lenne október 2-án megtartani a sztrájkot...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...
 • Ha kitart ez az "EU" nem küldi a pénzt bizonyos dolgok miatt akkor a "majd megl... Tovább...