Hirdetés
Várják Pest megyében a milliárdokat PDF Nyomtatás E-mail
2016. június 22. szerda, 08:30

pestmFelkészültek az állami fejlesztési támogatások fogadására Pest megye települései – derült ki A Magyar Idők körkérdéséből. Az önkormányzatok szeretnének minél nagyobb összeget megszerezni a hat év alatt rendelkezésre álló 80 milliárd forintból, és reménykednek abban, hogy a keret még bővülhet.

A kormány akkor járna el helyesen, ha a leghátrányosabb helyzetben levő településeknek nagyobb segítséget adna, ezért súlyozottan kellene elosztani a forrásokat. A főváros közelében lévő települések lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mint a nagykőrösi, a ceglédi vagy éppen a nagykátai járás – jelentette ki Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be: a kormány 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít Pest megyének. Nagykőrös első embere arról számolt be, hogy az önkormányzatnak jutó támogatásból, egymilliárd forintból a piacot szeretnék újjáépíteni.

Fel kívánják újítani továbbá az állat- és kirakodóvásárt, és bővíteni tervezik a könyvtárat, ami 300-350 millió forintba kerülhet. Emellett kerékpárutat szeretnének építeni Ceglédig, amihez 700-800 millió forintra lenne szükségük.

Kiskunlacházán a belterületi utak pormentesítéséhez, járdaépítéshez és a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer kialakításához várnak állami segítséget. Répás József polgármester kevésnek tartja a megyének jutó 80 milliárd forintot, amiből szeretne 200-300 millió forintot megszerezni a településének. 215 milliárd forint fejlesztési igény merült fel, amire szükségük is lenne.

Gödöllő polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy 2010 óta nem kapnak fejlesztési pénzt, így bár vannak elképzeléseik, a maguk erejéből dolgoznak. – Úgy érzem, koncepcionális oka van annak, hogy a pályázatainkat visszadobják. Ennek ellenére, ha az állami forrásokra írnak ki pályázatokat, azokon indulni fogunk. Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy a pénzeket már el is osztották – vélekedett Gémesi György.

Veresegyházon optimistábbak a fejlesztési pénzek megszerzését illetően. Cserháti Ferenc alpolgármester azt mondta kérdésünkre: leginkább infrastrukturális fejlesztésekre pályázhatnak majd.
– Mi az ipari területeinken szeretnénk fejleszteni, és a közműellátottságot kívánjuk bővíteni. Emellett a közvilágítás és utak kiépítésére szeretnénk forrásokat szerezni. Jó lenne, ha belterületi utak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére is lehetne pályázni – hangsúlyozta. Ha lesznek turisztikai célú források, ezeknek a medve­otthonnál és a gyógyfürdőnél lenne helyük az alpolgármester szerint.

Pilisvörösváron az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítésére, a Templom téri általános iskola két régi iskolaszárnyának felújítására, akadálymentesítésére és a járási tankerületi irodának otthont adó épület külső tatarozására szeretnének forrást szerezni. Emellett a nevelési tanácsadó épületének teljes felújítását végeznék el, valamint belterületi és külterületi kerékpárutat építenének.

A fejlesztésekhez nagyságrendileg 2 milliárd forint támogatásra lenne szükségük – mondta el Gromon István polgármester.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • Nem lesz itt semmi. Kiéheztetnek minket és vége a szektornak. Tovább...
 • Nemrég olvastam, hogy a horvát miniszterelnök asszony első intézkedései közé tar... Tovább...
 • A kedvenc mondatom: "A költségvetés megteremti a kormánytisztvis elői és köztisz... Tovább...
 • "Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió... Tovább...
 • "Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió... Tovább...
 • Majd-majd-majd ezt halljuk már évek óta a köztisztviselői béremelésről.És ha a m... Tovább...
 • Rohadjanak meg!!! Az önkormányzati dolgozók bérét 10. éve nem emelik, egy középf... Tovább...
 • . . . Az önkormányzati dolgozó meg legyen boldog a 180 párezres bruttójával(!!! ... Tovább...
 • Az az orvos, aki az alapellátásban háziorvosként szeretne dolgozni közalkalmazot... Tovább...
 • Bizony ez óriási probléma, és sajnos egyre csak nő a betöltetlen háziorvosi prax... Tovább...
 • És vajon a jegyző, mint olyan marad-e? Az önkormányzatisá got lehet máshogy is k... Tovább...