Hirdetés
Várják Pest megyében a milliárdokat PDF Nyomtatás E-mail
2016. június 22. szerda, 07:30

pestmFelkészültek az állami fejlesztési támogatások fogadására Pest megye települései – derült ki A Magyar Idők körkérdéséből. Az önkormányzatok szeretnének minél nagyobb összeget megszerezni a hat év alatt rendelkezésre álló 80 milliárd forintból, és reménykednek abban, hogy a keret még bővülhet.

A kormány akkor járna el helyesen, ha a leghátrányosabb helyzetben levő településeknek nagyobb segítséget adna, ezért súlyozottan kellene elosztani a forrásokat. A főváros közelében lévő települések lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mint a nagykőrösi, a ceglédi vagy éppen a nagykátai járás – jelentette ki Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be: a kormány 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít Pest megyének. Nagykőrös első embere arról számolt be, hogy az önkormányzatnak jutó támogatásból, egymilliárd forintból a piacot szeretnék újjáépíteni.

Fel kívánják újítani továbbá az állat- és kirakodóvásárt, és bővíteni tervezik a könyvtárat, ami 300-350 millió forintba kerülhet. Emellett kerékpárutat szeretnének építeni Ceglédig, amihez 700-800 millió forintra lenne szükségük.

Kiskunlacházán a belterületi utak pormentesítéséhez, járdaépítéshez és a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer kialakításához várnak állami segítséget. Répás József polgármester kevésnek tartja a megyének jutó 80 milliárd forintot, amiből szeretne 200-300 millió forintot megszerezni a településének. 215 milliárd forint fejlesztési igény merült fel, amire szükségük is lenne.

Gödöllő polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy 2010 óta nem kapnak fejlesztési pénzt, így bár vannak elképzeléseik, a maguk erejéből dolgoznak. – Úgy érzem, koncepcionális oka van annak, hogy a pályázatainkat visszadobják. Ennek ellenére, ha az állami forrásokra írnak ki pályázatokat, azokon indulni fogunk. Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy a pénzeket már el is osztották – vélekedett Gémesi György.

Veresegyházon optimistábbak a fejlesztési pénzek megszerzését illetően. Cserháti Ferenc alpolgármester azt mondta kérdésünkre: leginkább infrastrukturális fejlesztésekre pályázhatnak majd.
– Mi az ipari területeinken szeretnénk fejleszteni, és a közműellátottságot kívánjuk bővíteni. Emellett a közvilágítás és utak kiépítésére szeretnénk forrásokat szerezni. Jó lenne, ha belterületi utak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére is lehetne pályázni – hangsúlyozta. Ha lesznek turisztikai célú források, ezeknek a medve­otthonnál és a gyógyfürdőnél lenne helyük az alpolgármester szerint.

Pilisvörösváron az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítésére, a Templom téri általános iskola két régi iskolaszárnyának felújítására, akadálymentesítésére és a járási tankerületi irodának otthont adó épület külső tatarozására szeretnének forrást szerezni. Emellett a nevelési tanácsadó épületének teljes felújítását végeznék el, valamint belterületi és külterületi kerékpárutat építenének.

A fejlesztésekhez nagyságrendileg 2 milliárd forint támogatásra lenne szükségük – mondta el Gromon István polgármester.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ezt követően a polgármesteri hivatalok dolgozói jönnek.... Tovább...
 • Itt már a közlemény kevés, akció kell a köztisztviselők , kormánytisztvis elők, ... Tovább...
 • Na most jön majd soros, "a patás ördög okozta ezt is"! A ner "túlképzett" pártko... Tovább...
 • "Tisztviselő" kollégának igaza van! Annyit tennék még hozzá, hogy lassan mi is m... Tovább...
 • Visszakérdezek - létezhet orvos nélküli egészségügy, tanár nélküli oktatás,kőműv... Tovább...
 • Kerem mind azokat akik mint munka adok. Tanulmanyozak át es ne sajat erdeküket b... Tovább...
 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...