Hirdetés
Várják Pest megyében a milliárdokat PDF Nyomtatás E-mail
2016. június 22. szerda, 07:30

pestmFelkészültek az állami fejlesztési támogatások fogadására Pest megye települései – derült ki A Magyar Idők körkérdéséből. Az önkormányzatok szeretnének minél nagyobb összeget megszerezni a hat év alatt rendelkezésre álló 80 milliárd forintból, és reménykednek abban, hogy a keret még bővülhet.

A kormány akkor járna el helyesen, ha a leghátrányosabb helyzetben levő településeknek nagyobb segítséget adna, ezért súlyozottan kellene elosztani a forrásokat. A főváros közelében lévő települések lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mint a nagykőrösi, a ceglédi vagy éppen a nagykátai járás – jelentette ki Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be: a kormány 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít Pest megyének. Nagykőrös első embere arról számolt be, hogy az önkormányzatnak jutó támogatásból, egymilliárd forintból a piacot szeretnék újjáépíteni.

Fel kívánják újítani továbbá az állat- és kirakodóvásárt, és bővíteni tervezik a könyvtárat, ami 300-350 millió forintba kerülhet. Emellett kerékpárutat szeretnének építeni Ceglédig, amihez 700-800 millió forintra lenne szükségük.

Kiskunlacházán a belterületi utak pormentesítéséhez, járdaépítéshez és a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer kialakításához várnak állami segítséget. Répás József polgármester kevésnek tartja a megyének jutó 80 milliárd forintot, amiből szeretne 200-300 millió forintot megszerezni a településének. 215 milliárd forint fejlesztési igény merült fel, amire szükségük is lenne.

Gödöllő polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy 2010 óta nem kapnak fejlesztési pénzt, így bár vannak elképzeléseik, a maguk erejéből dolgoznak. – Úgy érzem, koncepcionális oka van annak, hogy a pályázatainkat visszadobják. Ennek ellenére, ha az állami forrásokra írnak ki pályázatokat, azokon indulni fogunk. Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy a pénzeket már el is osztották – vélekedett Gémesi György.

Veresegyházon optimistábbak a fejlesztési pénzek megszerzését illetően. Cserháti Ferenc alpolgármester azt mondta kérdésünkre: leginkább infrastrukturális fejlesztésekre pályázhatnak majd.
– Mi az ipari területeinken szeretnénk fejleszteni, és a közműellátottságot kívánjuk bővíteni. Emellett a közvilágítás és utak kiépítésére szeretnénk forrásokat szerezni. Jó lenne, ha belterületi utak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére is lehetne pályázni – hangsúlyozta. Ha lesznek turisztikai célú források, ezeknek a medve­otthonnál és a gyógyfürdőnél lenne helyük az alpolgármester szerint.

Pilisvörösváron az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítésére, a Templom téri általános iskola két régi iskolaszárnyának felújítására, akadálymentesítésére és a járási tankerületi irodának otthont adó épület külső tatarozására szeretnének forrást szerezni. Emellett a nevelési tanácsadó épületének teljes felújítását végeznék el, valamint belterületi és külterületi kerékpárutat építenének.

A fejlesztésekhez nagyságrendileg 2 milliárd forint támogatásra lenne szükségük – mondta el Gromon István polgármester.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...
 • Idő...idő...már rég répni kellett volna, mert már a béka fenekén vagyunk, megbec... Tovább...
 • Alig bírtam végigolvasni, hisz potyogott a könny a szememből. Na nem a meghatódo... Tovább...
 • A kormány támogatja a bérnövekedést - kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó közti... Tovább...
 • A falvaknak nem sportparkok kellenek, hanem munkahelyek helyben vagy a közelben!... Tovább...
 • Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...