Hirdetés
Várják Pest megyében a milliárdokat PDF Nyomtatás E-mail
2016. június 22. szerda, 08:30

pestmFelkészültek az állami fejlesztési támogatások fogadására Pest megye települései – derült ki A Magyar Idők körkérdéséből. Az önkormányzatok szeretnének minél nagyobb összeget megszerezni a hat év alatt rendelkezésre álló 80 milliárd forintból, és reménykednek abban, hogy a keret még bővülhet.

A kormány akkor járna el helyesen, ha a leghátrányosabb helyzetben levő településeknek nagyobb segítséget adna, ezért súlyozottan kellene elosztani a forrásokat. A főváros közelében lévő települések lényegesen kedvezőbb helyzetben vannak, mint a nagykőrösi, a ceglédi vagy éppen a nagykátai járás – jelentette ki Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a közelmúltban jelentette be: a kormány 2021-ig 80 milliárd forintot biztosít Pest megyének. Nagykőrös első embere arról számolt be, hogy az önkormányzatnak jutó támogatásból, egymilliárd forintból a piacot szeretnék újjáépíteni.

Fel kívánják újítani továbbá az állat- és kirakodóvásárt, és bővíteni tervezik a könyvtárat, ami 300-350 millió forintba kerülhet. Emellett kerékpárutat szeretnének építeni Ceglédig, amihez 700-800 millió forintra lenne szükségük.

Kiskunlacházán a belterületi utak pormentesítéséhez, járdaépítéshez és a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer kialakításához várnak állami segítséget. Répás József polgármester kevésnek tartja a megyének jutó 80 milliárd forintot, amiből szeretne 200-300 millió forintot megszerezni a településének. 215 milliárd forint fejlesztési igény merült fel, amire szükségük is lenne.

Gödöllő polgármestere arról beszélt lapunknak, hogy 2010 óta nem kapnak fejlesztési pénzt, így bár vannak elképzeléseik, a maguk erejéből dolgoznak. – Úgy érzem, koncepcionális oka van annak, hogy a pályázatainkat visszadobják. Ennek ellenére, ha az állami forrásokra írnak ki pályázatokat, azokon indulni fogunk. Ugyanakkor el tudom képzelni, hogy a pénzeket már el is osztották – vélekedett Gémesi György.

Veresegyházon optimistábbak a fejlesztési pénzek megszerzését illetően. Cserháti Ferenc alpolgármester azt mondta kérdésünkre: leginkább infrastrukturális fejlesztésekre pályázhatnak majd.
– Mi az ipari területeinken szeretnénk fejleszteni, és a közműellátottságot kívánjuk bővíteni. Emellett a közvilágítás és utak kiépítésére szeretnénk forrásokat szerezni. Jó lenne, ha belterületi utak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére is lehetne pályázni – hangsúlyozta. Ha lesznek turisztikai célú források, ezeknek a medve­otthonnál és a gyógyfürdőnél lenne helyük az alpolgármester szerint.

Pilisvörösváron az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítésére, a Templom téri általános iskola két régi iskolaszárnyának felújítására, akadálymentesítésére és a járási tankerületi irodának otthont adó épület külső tatarozására szeretnének forrást szerezni. Emellett a nevelési tanácsadó épületének teljes felújítását végeznék el, valamint belterületi és külterületi kerékpárutat építenének.

A fejlesztésekhez nagyságrendileg 2 milliárd forint támogatásra lenne szükségük – mondta el Gromon István polgármester.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak a tisztánlátás kedvéért - a kis falvakban, de még a nagyobbakban is hiány v... Tovább...
 • #2 kételkedőnek: Egy pártnak eszébe jutott, hogy haza kéne csábítani a külföldre... Tovább...
 • Mégiscsak szükség van az önkormányzatokr a meg a köztisztviselők re?! A kormány ... Tovább...
 • Kicsit jobban is átgondolhatták volna, a nagy uborkaszezon közepén ezt az egésze... Tovább...
 • 100.000 köztisztviselő átcsoportosítás át tervezik a közszférából. Három diplomá... Tovább...
 • Kedves Vidéki! 2016. őszétől ez a cél. ☹ Tovább...
 • 5.000.000.-Ft-o s fizetés egy miniszternek - tehát 20x akkora fizetése van, mint... Tovább...
 • ...."a központi közigazgatásban , főként a minisztériumokb an 2008 óta valóban n... Tovább...
 • Ha munkaerő hiány van, nos.. az utcán sok emert találnak aki állást keres... de ... Tovább...
 • (...) Magukkal szemben lennének szigorúak, és az ő fizetésüket is a minimálbéren... Tovább...
 • A minisztériumokb an súlyos milliók kerültek kifizetésre jutalom címén. Ezzel sz... Tovább...
 • *** az egész közigazgatás, a vezetőkkel együtt!!! Tovább...
 • Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (k... Tovább...
 • Debrecenbe kéne menni, operátor kéne lenni. Misi tudja, nem úgy megy az, de le v... Tovább...
 • A katasztrófa nem fenyeget, hanem már kőkeményen itt van! Vidéken - és nem csak ... Tovább...