Hirdetés
Bővülő források a gyermekétkeztetésben PDF Nyomtatás E-mail
2016. május 30. hétfő, 06:00

retvaribA gyermekétkeztetési program finanszírozására a jövő évi költségvetésben a tervek szerint az ideinél 2,2 milliárddal több, 74 milliárd forint jut – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

2010-ben még csak 29 milliárd forintot fordítottak a gyermekétkeztetési programra – emlékeztetett az államtitkár, Rétvári Bence a Századvég Gazdaságkutató Zrt. és VIMOSZ által Budapesten megrendezett, A hazai élelmiszeripar szerepe a közétkeztetésben című tanácskozáson. A kormány és a szaktárca is arra törekszik, hogy minél több rászoruló vehesse igénybe szociális alapon az étkeztetést; az ételek pedig ne csak finomak, hanem egészségesek is legyenek. A szociális felzárkózási és az egészségügyi megközelítés együttesen határozták meg az elmúlt évek jogalkotását is – folytatta.

Amíg 2010-ben a szociális (ingyenes) étkeztetésben részt vevő bölcsődés gyerek aránya 14 százalék volt, addig 2015-ben már 71 százalék, az óvodában ez idő alatt az ingyenesen étkező gyerekek aránya 28-ról 75 százalékra nőtt – idézett számadatokat a közelmúltból. A kormány a gyerekek szociális étkeztetésére fordítható forrásokat folyamatosan növelve, mindig biztosította a szükséges anyagi eszközöket, így a legkisebb gyermekeknél a 92 ezerről 318 ezerre növekedett az ingyenes étkezésben részesülők száma.

Ingyenes ellátást (étkezés) 2015 szeptemberéig a gyermekvédelmi támogatásban részesülő és a fogyatékkal élő gyerekek kaptak. A három és több gyerekes családok pedig 50 százalékos térítési díjat fizettek. A finanszírozás rendszere 2014-ben megváltozott. A központi költségvetés bértámogatást és üzemeltetési támogatást ad a működtetőnek, figyelembe véve az ellátottak számát és más körülményeket is.

Tavalyelőtt törvényi úton kiterjesztették az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezésben részesülő gyerekek körét. Például ingyenes étkezést kaphatnak azok a gyerekek, akkinek a családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát. Emellett az egészséges táplálkozás érdekében felmenő rendszerben - a múlt év szeptember 1-jétől kell alkalmazni a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokat.

Az önkormányzatok pedig január 1-jétől kötelező feladatként látják el az intézményen kívüli szünidei étkeztetést. Az ebben az ellátásban részesülő gyerekek száma potenciálisan mintegy 221 ezer. A múlt évben nyári étkeztetésben 1484 településen mintegy 134 ezer rászoruló gyermek részesült, erre a kormány 3 milliárd forint forrást juttatott. A szünidei étkeztetés finanszírozására az idén 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 vidéki 2016-06-01 06:48
A legszolidabb hozzászólásom, hogy ez az étkeztetési támogatásról szóló hír a lényeget nem érinti, egy "siker propaganda"??!! ! Az igazság, pedig az, hogy egyik kéz mást csinál mint a másik, a jogszabályban leírtak tekintetében a Mák nagyobb "hatalom" mint a jogalkotó, ezért ha a kivitelező - a feledatot végrehajtó önkormányzat nem látja a sorok között elbújó lényeget, jelentős anyagi terhet ró a költségvetésére . Szerencsés lenne egyeztetni a kiíró és elszámoltató feleknek az egységes álláspont érdekében.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...
 • Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy... Tovább...
 • Ez a kis ország teljesen kettészakadt - van Budapest meg a fejlett Dunántúl, az ... Tovább...
 • Tisztelt Elnök Úr! Köszönet munkádért, de mikor fognak velünk kistelepülési veze... Tovább...
 • Hát meglátjuk, de azért erre a váltásra nem biztos, hogy büszkén emlékszik majd ... Tovább...
 • Arról miért nem beszél senki, hogy a kormányhivatalo k kormánytiszvise lői ezent... Tovább...
 • A közigazgatásban évek óta zajló átalakítások, jogszabályválto zások, létszámleé... Tovább...
 • Közmunka nem munka hely mert az ember ég alatt dolgozik . Tovább...