Hirdetés
Bírsággal faragja a településeket a Magyar Államkincstár PDF Nyomtatás E-mail
2014. június 27. péntek, 09:00

ora pMegbírságolta a Magyar Államkincstár (MÁK) azokat az önkormányzatokat, amelyek nem teljesítették határidőre az elektronikus adatszolgáltatási kötelezettségüket. Somogyból kilenc bírságról hallottunk, amit a MÁK egyelőre nem erősített meg. Az országos szórás nagy, úgy tudjuk, Vas megyében minden harmadik, mintegy hetven önkormányzat kapott bírságot. Információink szerint volt, ahol órákon, vagy akár perceken múlt az adatfeltöltés sikertelensége június 20-án: éjfél utánra csúsztak. Abszurd, amint az is az, hogy bagolyüzemmódban dolgozik a közigazgatás - írja a sonline.hu

A kincstár kérdésünkre szerdán nem közölt adatokat arról sem, hol, mivel és mennyit késtek, és mennyire bírságolták az önkormányzatokat. A bírság a nettó állami támogatás egy százaléka lehet, amit a felére mérsékelhet a MÁK. A gyakorlatban ez egy nagyobb község számára is „csak” néhány tízezres nagyságrendű szankció, de a polgármesterek ennek sem örülnek. A szankciót nem csak méltánytalannak, de igazságtalannak is tartják a települések, hiszen olyan rendszerben, változó jogszabályi és technikai kihívások között kell dolgozniuk, ami mint mondják, alkalmatlan a pontos munkavégzésre. Amikor egyszerre 3200 magyar önkormányzat töltené föl az adatokat az internetes rendszeren, a hálózat oly mértékben lelassul, hogy szinte csak munkaidő után, gyakran éjjel és hétvégén lehet dolgozni rajta.

És többen még így is bírságot kapnak. A pénzügyesek idegei romokban, van település, ahol a pénzügyi csoport egy emberként mondott föl. Az anomáliákat érzékelő érdekvédelmi szervezetek kedden küldtek levelet a polgármestereknek, hogy azok jelezzék a konkrét eseteket. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és a Magyar Faluszövetség (MFSZ) átfogó, országos képet kíván kapni, hogy felléphessen a bírságok eltörléséért, és jelezhesse javaslatait az illetékes állami szerveknek.

A lapunknak egymástól függetlenül, nevük mellőzését kérve nyilatkozó köztisztviselők szerint a történet az év elején kezdődött, amikor új pénzügyi-számviteli szabályozás lépett életbe. A változás olyan horderejű, mint amikor átálltak a tanácsi rendszerről az önkormányzatiba, mondta egy közigazgatási szakember. Csakhogy az ehhez elvárt programok nem álltak rendelkezésre. Az állam forrást nem adott hozzájuk, a képviselő-testületek nagy része a fogát szívta a kiadás miatt. Az állami DOC-rendszer mellett négy-ötféle piaci állt rendelkezésre, de hogy melyiket válasszák, lutri volt. „Nem örülünk az ilyen választási szabadságnak”, mondták erről. Sok helyütt csak a negyedév végén döntött a testület a program-beszerzésről, jelentőst lemaradást okozva az adatfeltöltésben. A pénzügyesek azóta próbálják behozni a hátrányt.

– A mai napig töltjük föl az adatokat, így a napi munka szenved kárt – mondta egy több település gyakorlatát ismerő jegyző. – Az új rendszerbe nem lehetett a régiből konvertálni az adatokat, december végén mindent le kellett zárni, új lappal indultunk, rendező mérleget csináltunk, de útmutatást nemigen kaptunk. Képzéseket később szerveztek, de gyakran az előadók sem voltak képben. A kincstári kollégák sokszor visszakérdeznek, mert ők sem tudnak segíteni. A válasz a végén mindig az: uniós előírás, és bármi áron meg kell csinálni a feltöltéseket! A pénzügyi ügyintézők között állandó a forródrót, órákat beszélnek egymással, hogy kisilabizálják a megoldást. Az év eleji időhátrányt tetézi, hogy gyakran elölről kell kezdeni, amit megcsináltunk, mert változtatnak a programon...

Az önkormányzatoknak mintegy 30 féle adatszolgáltatási kötelezettségük van havonta, alkalmanként akár 500 adattal. A mostani leterhelt rendszerben akár percekig is állhat a hálózat egyetlen szám begépelése után. Esetleg mentés nélkül kiléptet a program. Egyik sem a nyugodt idegrendszer záloga. Nem csoda, ha munkaidő után és hétvégén dolgoznak. A rendszerhibák lehetnek a fogadóoldalon is, de a küldők hálózatát is érdemes volna átnézni.

A változások az önkormányzati támogatások átalakítása, a feladatfinanszírozás miatt is fontosak lehetnek. Az átállás bizonytalanságai után számos korrekció történt, hogy a kötelező önkormányzati feladatok hiányzó forrásait megkapják a települések. A pontos finanszírozáshoz pontos adatok kellenek. Ez régen is így volt, azonban a múlt év első felében még legfeljebb negyedéves mérlegbeszámolókat kellett készíteni, a költségvetési beszámolók, zárszámadások mellett. Most a mérleget havonta kell elkészíteni. A pontosság a mai gyakorlatban szinte biztos nem valósulhat meg, sok minden „ex has” kerül a rendszerbe. Így fordulhat elő, hogy megbírságolták a valós adatfelvitelre törekvőket, de nem kaptak szankciót azok, akik behazudták az adatokat.

A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő korábban megállapodott Dancsó József MÁK-elnökkel (volt orosházi polgármesterrel és kisvárosi önkormányzati szövetségi elnökkel) arról, hogy az átállás időszakában moratóriumot hirdet a kincstár, és nem bünteti, különösképpen nem az objektív okból késlekedő önkormányzatokat. A moratórium, úgy látszik, lejárt, bár ezt vagy nagyon eltérően ítélik meg a megyei kincstári igazgatóságok, vagy a megyei informatikai hálózatok között vannak nagy különbségek. A TÖOSZ és az MFSZ szerint a korrektség érdekében érdemes tisztán látni, ezért június végéig várják a települések – minősítéseket mellőző, tényekre koncentráló – esetleírásait.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+6 #8 anno2 2014-07-07 22:28
Van olyan hivatal, ahol egy éven belül már két pénzügyes is felállt.
Idézet
 
 
+9 #7 J.A.Kárki 2014-07-07 12:23
Kritikán aluli a dolog. Le a kalappal a pénzügyesek előtt, akik napról napra szembesülnek azokkal a problémákkal, amiket nem ők okoznak, de szinte senki nem hajlandó megoldást mutatni. Az informatikai rendszer szégyentelen, szinte működésképtelen , balkáni állapotú. A mi Hivatalunkban 2 pénzügyes is jelezte, hogy befejezi a munkáját és feláll. Érdekes lenne, ha azok ülnének be a helyükbe, akik felelősek a káoszért. Megtudnák azt, amit jelen helyzetükben még csak meg sem tudnak gondolni...
Idézet
 
 
+6 #6 diliház 2014-07-03 16:10
Most bánom csak igazán, hogy nem pedagógus lettem, jó fizetésért, és sok
szabadsággal, ehelyett megfelelő tájékoztatás hiányában könyvelek, stornózók, könyvelek és stornózok.
Idézet
 
 
+13 #5 pénzügyes 2014-07-03 09:22
A feladatokat folyamatosan növelik, az önkormányzati hivatali dolgozók létszámát folyamatosan csökkentik, a jövedelmek reálértéke a béremelések elmaradása miatt folyamatosan csökken. Mégis, hogyan várják el attól a megmaradt néhány dolgozótól, hogy megfeleljenek a fokozódó elvárásoknak?
Idézet
 
 
+8 #4 pénzügyi vezető 2014-07-03 08:40
Nem akarom védeni a MÁK-t, de ők is fentről kapják az utasítást. Az állam vonja el még a bírsággal is az önkormányzatokt ól a pénzt. Teljesen egyetértek az előttem szólóval a tekintetben, hogy a járási hivatal ügyintézője nem tud magával mit kezdeni, mert nincs munkája, az önkormányzati meg szakadjon bele. Ráadásul még ahelyett, hogy értéklenék az éjjel nappal végzett munkát, igen inkább bírságolnak. A másik oldala a dolognak, hogy az új számvitel bevezetéséhez 1-2 napos oktatásokat szerveztek, melyet egyébként egy tanfolyamon minimum 1 évig tanítanak.A Mák által biztosított program nem jó, tehát vegyen az önkormányzat saját forrásból piaci programot. Az itt dolgozó programozóké minden elismerésem, ez mellett azonban nem ártana olyan kezelési útmutatót is készíteni, mely alapján legalább azt nem kellene találgatni mit kell elsődlegesen könyvelni és mit könyvel a program a háttérben.
Idézet
 
 
+13 #3 bibi 2014-07-02 14:05
Teljes a káosz, mindenki csak vaktában dolgozik. A minisztérium és a MÁK egymásra mutogat szakmai segítség ügyében, konkrétan egy nettó finanszírozást nem lehet végig vinni a rendszereken. Az állami ingyenes program semmit sem ér. Túlóra kifizetése nuku, keret nincs rá, de a határidőket tartsd be. A vezetők nem is értik, hogy mik a problémáink, bezzeg amikor a a ket-et bevezették, a csapból is ez folyt. Most meg néma csend, oldd meg egyedül.
Idézet
 
 
+15 #2 Szanya 2014-06-29 21:23
A MÁK nem adott tisztességes könyvelő programot,csak ***, használhatatlan t, a változást minden önkormányzat úgy oldja meg, ahogy akarja.
A MÁK programmal a kitalálóját dolgoztatnám, vagy a bírság kiszabását kiötlő kegyetlen politikust....
Idézet
 
 
+19 #1 egy megkeseredett közszolga 2014-06-27 12:12
Napi- mármint heti hét nap- több mint 10 órai munkát követően sem tudom mikor érem utol magam. Legszebb napok mikor a járási hivatal ügyintézője heti egy napon nálunk facebookol, keresztrejtvény t fejt, olvas... s aki jön hozzánk azt hiszi itt dolgozik Jó vélemény van igy rólunk. Az új számvitel egy lutri, saját fej után menve dolgozunk. Mi lesz igy év végén?!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • 5.000.000.-Ft-o s fizetés egy miniszternek - tehát 20x akkora fizetése van, mint... Tovább...
 • ...."a központi közigazgatásban , főként a minisztériumokb an 2008 óta valóban n... Tovább...
 • Ha munkaerő hiány van, nos.. az utcán sok emert találnak aki állást keres... de ... Tovább...
 • (...) Magukkal szemben lennének szigorúak, és az ő fizetésüket is a minimálbéren... Tovább...
 • A minisztériumokb an súlyos milliók kerültek kifizetésre jutalom címén. Ezzel sz... Tovább...
 • *** az egész közigazgatás, a vezetőkkel együtt!!! Tovább...
 • Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (k... Tovább...
 • Debrecenbe kéne menni, operátor kéne lenni. Misi tudja, nem úgy megy az, de le v... Tovább...
 • A katasztrófa nem fenyeget, hanem már kőkeményen itt van! Vidéken - és nem csak ... Tovább...
 • Senkinek nem jutott eszébe haza csábítani a külföldön dolgozó magyarokat? Nem go... Tovább...
 • Fentről a sok senkiházi minisztériumi léhűtőt kellene a Mercigyárba átdobni dolg... Tovább...
 • Ez meg milyen béremelés? 1 évre szól, de az se minden köztisztviselőn ek, de még... Tovább...
 • És ugye megint az Önkormányzatok fizessék meg azt a fuvart,amivel odakerül a sok... Tovább...
 • Ez megint mekkora baromság és kibaszás már! Az önkormányzati dolgozók bérét azér... Tovább...
 • Igen így könnyű termelni. A bérköltségeket 100%-ban az Állam fizeti, a dologi kö... Tovább...