Hirdetés
Újabb város lett fizetésképtelen PDF Nyomtatás E-mail
2012. július 17. kedd, 06:00

 

heves_varoshazaAdósságrendezési eljárás indult Heves városának önkormányzata ellen. A hírt bejelentő alpolgármester, Balázs Ferenc (Fidesz) elmondta, hogy a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat saját maga ellen kérte az eljárás megindítását.

Ennél bővebb tájékoztatást nem kívánt adni az ügyről az alpolgármester, ezt meghagyta a 12 ezer lakosú település független polgármesterének, a szabadságról hétfőn visszatért Csáki Zsigmondnak. A polgármester hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy akár 1,5 milliárd forint értékű követelést is benyújthatnak a hitelezők a Heves városa ellen megindult adósságrendezési eljárás során: a szállítói tartozás 400 millió forint, illetve egymilliárd forintra rúghatnak a további követelések.

A település gyakorlatilag a rendszerváltás óta forráshiánnyal működik és csupán az önhikiből tudták fenntartani a közszolgáltatásokat – vázolta a történetet a polgármester. Ez vezetett oda, hogy a 2007-ben fejlesztési céllal kibocsátott kötvényekért kapott pénz egy részét kénytelenek voltak működtetésre felhasználni. Most pedig elfogyott a pénz.

Az OTP nem hosszabbította meg az önkormányzat számlavezetését, és más bank sem vállalta ezt a feladatot. Majd a 2010 tavaszán kimerített 300 milliós OTP-s likvidhitel is lejárttá vált, banki követelés lett belőle. A Volksbank is régóta kopogtat az önkormányzat által az előző ciklusban 1,4 milliárd forint értékben kibocsátott kötvény rég esedékes törlesztőrészleteiért.

Az erősen korlátozott adóbevételekkel rendelkező város évente 400 millió forinttal pótolja ki a közoktatási normatívát, kistérségi központi orvosi ügyeletet, zeneiskolát működtet, illetve fenntartja az Eötvös József középiskolát, amelybe 40 településről érkeznek a diákok. Mindez nem folytatható a jelenlegi keretek között – jelentette ki a polgármester.

A jogszabályok szerint most egy adósságrendezési bizottság felállítása következik, amelyben helyet kap a bíróság által az eljárás lefolytatására kijelölt Kelet-Holding Zrt. pénzügyi gondnoka. Ezt követően, 30 napon belül kell elkészíteni a város válságköltségvetését.

Esztergom után Heves a legnagyobb város, amely ellen adósságrendezési eljárás indult. Összesen már tizennyolc település önkormányzata ellen van folyamatban ilyen eljárás. Abádszalók, Gelse, Kiscsécs, Kőtelek, Nemesvid, Nick, Ősi, Sáta, Tiszabő, Tiszabura, Tiszaderzs, Versend önkormányzata ellen az elmúlt években, Gacsály, Hásságy, Olasz, Salomvár, Seregélyes és most Heves esetében idén indult meg a még mindig tartó eljárás.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 látnok 2012-07-17 11:57
Jövőre az új önkormányzati törvény bevezetése után ezek a számok megsokasodnak
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nagyon jól mondod, április 8-án betegnek kell lennünk! Tovább...
 • Hiába emelik fel az illetményalapot 60 eFt-ra, mint ahogyan a 2. számú hozzászól... Tovább...
 • A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mond... Tovább...
 • Erősen hajlok rá, hogy Ausztriában folytassam. Ott legalább megbecsülnek. Polgár... Tovább...
 • Az itt a legnagyobb baj, amellett, hogy a "nagy" fidesz részéről semmi hajlandós... Tovább...
 • Minden tiszteletem a sztrájkot megszervező Köztisztviselők Szakszervezetéé és a ... Tovább...
 • Nem lesz ebből semmi. Kivéreztetik a szektort. Tovább...
 • 462/2017.(XII.2 8.) Korm. rendelet Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó 37.000. köztisztviselő illetménye - közpon... Tovább...
 • 2018. január 31-vel megszűnik a bér kompenzációja ! Nem béremelés nem lesz még e... Tovább...
 • Jah,a politikai érinthetetlensé gnek ára van ! Tovább...
 • Hagyjuk már az elmúlt,8 évvel ezelőtt véget ért szocialista városvezetést, akine... Tovább...
 • Megint egy olyan probléma melyet látványosan, meg lehetne oldani, ha nem kőbaltá... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
Hirdetés