Hirdetés
Rendelettel döntött a költségvetésről a két polgármester PDF Nyomtatás E-mail
2020. március 17. kedd, 08:00

alkotmany alairasKét városban is úgy élt a polgármester a veszélyhelyzet miatt ráruházott rendkívüli döntési jogkörrel, hogy a közgyűlés jogkörét gyakorolva egyszemélyben fogadta el a város költségvetését. Szekszárdot és Komlót is kormánypárti polgármester vezeti, ellenzéki többségű képviselő-testülettel.

Szekszárd polgármestere, Ács Rezső pénteken aláírta a város ez évi költségvetéséről szóló rendeletet. A döntésről a városvezető tájékoztatta az MTI-t. Mint közölte: a rendelet elfogadásáról a kormány által március 11-én kihirdetett rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet által biztosított lehetőséggel élve döntött, miszerint veszélyhelyzetben a közgyűlés hatáskörét a polgármester gyakorolja.

A város vezetője emlékeztetett arra – írta meg a Magyar Nemzet –, hogy a rendelettervezetet február 27-én terjesztette be az ellenzéki többségű közgyűlés elé, amely levette azt a napirendről. Csütörtökön rendkívüli közgyűlésen ismét előterjesztette volna, az ülésen azonban az ellenzéki frakció nem jelent meg.

A költségvetést március 15-ig kell elfogadni ahhoz, hogy a város hozzájusson az állami támogatásokhoz – emlékeztet a polgármester. „Úgy döntöttem, hogy a koronavírus-helyzet kapcsán ne legyen akadálya annak, hogy a város forrásokat tudjon fordítani a védekezésre. A rendeletet később lehet módosítani, de most jogosultak leszünk állami támogatásra, indulhatunk pályázatokon, folytatódhatnak az elkezdett projektek; mindezt megakadályozta volna, ha nincs elfogadott költségvetés” – indokolja elhatározását.

Azt is elmondta, hogy más lépéseket is tett saját hatáskörben: döntött a szervezeti és működési szabályzat módosításáról, a polgármesteri kabinet visszaállításáról és arról, hogy a Szekszárdi Vasárnap című városi hetilap kiadását átveszi a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-től.

Bomba Gábor, az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület frakciójának vezetője közösségi oldalán közzé tett posztjában azt írta: a költségvetés ilyen elfogadása „a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen méltatlan egy ilyen döntés március 15-e előtt, amikor a demokráciát és a sajtószabadságot ünnepelnénk”.

Komló polgármesterét, Polics Józsefet több szervezet is távozásra szólította fel, miután az önkormányzat ülését egyszerűen törölte, helyette csupán tájékoztatta a képviselőket azokról a döntésekről, amelyeket tárgyalni kellett volna, s ezeket ő hozta meg a veszélyhelyzetre hivatkozva: egyszemélyben fogadta el a város költségvetését, lenullázta a képviselők tiszteletdíját, és felfüggesztette a helyi média működését. „Nem követtem el semmi olyat, ami miatt nekem le kellene mondanom” - mondta a polgármester az atv.hu-nak.

A történtek kapcsán többen is megkérdőjelezték, hogy a veszélyhelyzet miatt kapott jogosítványok kiterjedtek-e arra, hogy a polgármester az önkormányzat helyett is döntéseket hozzon a veszélyhelyzethez nem kapcsolódó ügyekben is. A Népszava szerint a mérnöki végzettségű Polics József ezt nem vitatja, de azt mondja, hogy nem saját akaratából „ragadta magához a hatalmat”, hanem a város jegyzőjének, Vaskó Ernőnek a figyelmeztetésére. A jegyző ezt megerősítette. Elmondta, hogy veszélyhelyzetben a törvény alapján csak az intézmények átszervezéséről nem dönthet a polgármester, minden másról viszont igen. Komlón 12-én tárgyalt volna a képviselő-testület a költségvetésről, de akkor már vészhelyzet volt, ezért Vaskó szólt a polgármesternek, hogy mostantól csak ő határozhat a költségvetésről, sőt meg is kell tennie, hisz annak határideje március 15. Ezért hozott Polics József egyszemélyes döntést.

A jegyző elmondta azt is, hogy mivel a katasztrófavédelemről szóló jogszabály ütközik az önkormányzati törvény szellemével, állásfoglalást kért a kormányhivataltól és a Belügyminisztériumtól. Ám mindkét helyről jelezték, hogy nem kívánnak segítséget nyújtani a törvény értelmezésében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ez érdekes egyeztetés lesz a kormány és az önkormányzatok között. A kormány el a... Tovább...
 • Az ügyfelek részére nem lesz egyszerűbb a közigazgatási eljárás, sőt sokkal nehe... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők esetében már lezárultak - az idén sem kapnak bé... Tovább...
 • Tényleg, rájöttek, hogy nem kellene padlóra küldeni az önkormányzatoka t?! Ugyan... Tovább...
 • ...ismét egy vicckategóriás. A kolléga márc. 1-től átkerül az új helyre. Nadenin... Tovább...
 • ..olyan jó a hangzása mindennek! Tovább...
 • Tessék mondani, az önkormányzati dolgozókat mikor fogják emberszámba" venni? ...... Tovább...
 • Helyes! El kell venni mindent, amit egy önkormányzat megteremtett és amit a sajá... Tovább...
 • Ilyen kártékony ember kevés van széles hazánkban. Először a kamara kötelező pénz... Tovább...
 • Pótcselekvés. Minden kormányablakban legyen kormánytisztvis elő! Na ezt már nehe... Tovább...
 • Nekem is lenne ötletem a kamarai hozzájárulás megszüntetésérő l! Tovább...
 • Nesze neked rezsicsökkentés ! Valakinek állni kell a cehhet! Tovább...
 • Azt a 300 önkormányzatot kivéve már most is így van! Tovább...
 • ...ismét egy maszlagdumát" olvashatunk! Tovább...
 • Ez az önkormányzatok teljes kivéreztetését, pénzügyi padlóra küldését jelenti. E... Tovább...