Hirdetés
Béremelés az önkormányzatoknál jövő márciustól? PDF Nyomtatás E-mail
2019. június 12. szerda, 06:00

forint01A kormány állami pénzt is fordít a helyi hivatalok dolgozóinak fizetésemelésére, ez derül ki a jövő évi költségvetési javaslatból – írta meg a Népszava. Havi ötvenezer forintos átlagos béremelést kaphatnak az önkormányzati dolgozók jövő márciustól.

Az elmúlt négy évben csakis olyan lépéseket tehettek munkatársaik helyzetének javítására az önkormányzatok, amire saját adóbevételük vagy tavaly már a gazdagabb önkormányzatoktól beszedett 11 milliárd forintos szolidaritási alap nyújtott fedezetet, állami pénz nem került a rendszerbe – festi le a helyzetet a Helló Vidék. A területen működő érdekvédők, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és az önkormányzati szövetségek 2016-óta hangoztatják, hogy az alacsony bérek a helyi hivatalok kiürülésével fenyegetnek. Az érdekvédők legalább 30-40 százalékos emelést sürgetnek, mert a több mint 36 ezer önkormányzati tisztviselő közül 24 ezren akkor már nyolc éve egyáltalán nem kaptak béremelést.

A becslések szerint legalább 10 százalékos létszámhiánnyal működnek a hivatalok. Hasonló a helyzet az önkormányzati cégeknél is. A 2020-as költségvetési törvényjavaslat 2. számú melléklete tartalmazza az önkormányzati hivatal működésének támogatási feltételeit, és itt történt meg a várva-várt emelés: a korábbi években dolgozónként nyújtott évi 4 millió 570 ezer forintos támogatást 5 millió 450 ezer forintra emelik, ha a parlament is jóváhagyja a változtatást.

Minden hivatalnak van egy központilag engedélyezett köztisztviselői létszáma, amit a település nagysága, társulásoknál a társközségek száma alapján egy bonyolult számolási rendszerben alakítanak ki. A béremelés ennek a létszámnak a bérét és a munkavégzésükhöz szükséges egyéb kiadásokat fedezi, de ha a helyi bevételekből több embert tud megfizetni a település, akkor az engedélyezettnél magasabb létszámmal is dolgozhatnak a hivatalok. A nagyjából 36 milliárd forintos pluszpénz most sem kizárólag központi forrás, abban jövőre is benne lesz a magas adóbevétellel rendelkező települések 11 milliárdos szolidaritási adója, az állam tehát 25 milliárd forint körüli összeget tesz bele a béremelésbe, mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Szerinte a kormány azt a javaslatot valósítja meg, amit a TÖOSZ már 2017-ben megfogalmazott.

A központi önkormányzati béremelést, mely a jövő évi költségvetésben jelenik meg, a szakszervezet is sikerként könyveli el. A lépést az utóbbi hónapok sztrájktárgyalásainak egyéb tapasztalataival együtt a hét közepén értékelik majd, mondta el az MKKSZ elnöke, Boros Péterné. A költségvetési javaslat szerint az önkormányzati tisztviselők béremelése nem 2020 elején léphatályba, hanem csak márciustól.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #2 Irodista 2019-06-19 07:08
Gondolom ez az átlag 50.000 Ft úgy fog kinézni, hogy az alapilletményhe z teszik majd hozzá nagy kegyesen. Ezzel szimplán csak annyi lesz a probléma, hogy sokan a szakmunkás minimálbért szebben megfogalmazva garantált bérminimumot keresik most is. Ha az alapilletményhe z hozzáteszik ezt a kis alamizsnát még mindig ez alatt marad az összeg tehát marad a fizetés ugyanazon a szinten mint most. Főleg úgy hogy jövőre ha jól tudom 8%-kal emelik ismét a minimálbért és a garantált bérminimumot is. Szóval adnak is meg nem is. És a szakszervezet továbbra sem csinál semmi érdemlegeset.
Úgy érzem ezt a jövő márciust még megvárom, de ha nem lesz olyan az emelés amilyen elvárható lenne, akkor egyáltalán nem fájó szívvel búcsút mondok a közigazgatásnak , mert ezzel a fizetéssel már tényleg nem lehet jövőt tervezni.
Idézet
 
 
+11 #1 Vidéki 2019-06-12 11:05
50.000.-Ft átlagosan, ami akkor 30.000.-Ft lesz személyre lebontva, mint a 30%-os átlagos béremelés a kormánytisztvis előknél, abból lett személyre lebontva 10-20%.Egyébkén t az 50.000.-Ft-os emelés is kevés lenne, 2008. óta a köztisztviselők nél a reálbér veszteség legalább 50%, tehát legalább 50%-os béremelésre lenne szükség, ez átlagosan 100.000.-Ft lenne személyenként.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nem kell ide létszámstop, a közigazgatásban dolgozó tisztviselők folyamatosan mo... Tovább...
 • Ez hányadik átszabás 2010. óta? A sokadik, mert nem működik a rendszer. Miért ne... Tovább...
 • Ha a párbeszéd híve lenne, már régóta intézkednie kellett volna a szociális terü... Tovább...
 • Nehogy már a szülő vagy az óvodapedagógus - aki ismeri a gyereket tetőtől talpig... Tovább...
 • Ez csak szöveg az állam részéről - a költségvetési törvényben 2020-ban is (mint ... Tovább...
 • Én a bérpapíromon még mindig nem látok több fizetséget. A 20%-os "béremelésük" p... Tovább...
 • Valaki felhomályosítha tna már a kormány oldalról, hogy a hivatali dolgozók miér... Tovább...
 • A 38.650,-os illetményalapot kellene emelni, hogy jelentsen is valamit a béremel... Tovább...
 • Azonnali, legalább 50%-os béremelést az önkormányzati köztisztviselők nek!!! Az ... Tovább...
 • "A rendszerváltás egyik legfontosabb és talán az egyik legsikeresebb vívmánya az... Tovább...
 • Furcsa hogy ezek a polgármesterek megússzák a börtönt.egy kis pénzbünti aztán jó... Tovább...
 • Szociális ágazat - elfelejtett ágazat. Persze elfelejtett ágazat még a közgyűjte... Tovább...
 • A magyar minimálbér még itt Kelet-Európában is kevés, már a románok is leelőznek... Tovább...
 • A magyar falu legnagyobb problémái - nincs munkahely, nincs a helyi lakosság igé... Tovább...
 • A közfoglalkoztat ásban érettségivel és esetleg felsőfokú képesítéssel rendelkez... Tovább...