Hirdetés
Súlyos hibákat tárt fel az ÁSZ az önkormányzatnál PDF Nyomtatás E-mail
2019. május 31. péntek, 07:00

allami szamvevoszekMivel az önkormányzatnál a törvényes gazdálkodás alapvető feltételei nincsenek biztosítva, az Állami Számvevőszék kezdeményezte Ópályi Község Önkormányzata államháztartásból származó támogatásai folyósításának felfüggesztését.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte Ópályi Község Önkormányzata integritás- és belső kontrollrendszere ellenőrzését, és megállapították, hogy az önkormányzata belső kontrollrendszerének működtetése nem volt szabályszerű, ezáltal a közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal való elszámoltatható, felelős gazdálkodást nem biztosították. Az integritás kontrollrendszert nem működtették, így nem biztosították az integritástudatos működést.

Az ópályi önkormányzat 2017-ben 1,1 milliárd forint költségvetési bevételt ért el, és mintegy 0,9 milliárd forint költségvetési kiadást teljesített. Az ÁSZ a 2017. évre, illetve 2018-ban az éves költségvetési beszámoló jóváhagyásáig tartó időszakra vonatkozóan ellenőrizte az önkormányzat és a gazdálkodási feladatokat ellátó hivatala belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését, valamint az integritáskontrollok kiépítettségét és a teljesítmény-ellenőrzés feltételeit. A most befejezett ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzat belső kontrollrendszere biztosította-e a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal történő elszámoltatható, átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit.

Az ÁSZ közleményében kifejti, hogy az ellenőrzése során megállapították, az önkormányzat belső kontrollrendszerének működtetése nem volt szabályszerű, mivel a jegyző által készített Szervezeti és Működési Szabályzat nem tartalmazta a szervezeti ábrát, továbbá a képviselő-testület nem fogadta el a gazdasági programot.

A hivatásetikai alapelvek részletes tartalmát a képviselő-testület nem állapította meg, a jegyző integrált kockázatkezelési szabályzatot nem készített, illetve a szervezeti integritást sértő események eljárásrendjét nem szabályozta, így nem biztosította a szabályszerű működés követelményeinek érvényesülését. A jegyző a teljesítménymérés feltételeit nem alakította ki, ezáltal nem biztosította a szabályszerű, hatékony, gazdaságos és eredményes közpénzfelhasználást.

A jegyző a gazdálkodás részletes rendjét szabályozta, a gazdálkodási jogkörök gyakorlása azonban nem volt szabályszerű. A pénzügyi-számviteli szabályozás sem volt szabályszerű, mivel a polgármester az önkormányzat számlarendjének elkészítéséről nem gondoskodott, továbbá a jegyző a számviteli politikát nem a jogszabályi előírások szerinti tartalommal készítette el, ezáltal pedig nem biztosította az elszámoltathatóságot.

A jegyző az államháztartás információs rendszerébe történő adatszolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget, ennél fogva nem biztosította a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodást. A jegyző a belső ellenőrzést nem szabályszerűen működtette, a szervezeti célok megvalósításának nyomon követését nem biztosította. Az éves ellenőrzési tervet nem hagyta jóvá, valamint a belső ellenőrzésekről nem vezetett nyilvántartást.

A belső kontrollrendszer működtetése során feltárt hiányosságok és szabálytalanságok nem biztosították a közpénzekkel, a nemzeti vagyonnal való elszámoltatható, felelős gazdálkodást. A jegyző az integritás-kontrollrendszert nem működtette, mivel a követendő értékek között nem fogalmazta meg az integritás erősítését és a kockázatok kezelésének szükségességét. Kockázatelemzést nem végzett, így az integritás-tudatos működést nem biztosította.

A megállapítások alapján az Állami Számvevőszék Ópályi Község Önkormányzata polgármesterének hat, míg a jegyzőnek 17 javaslatot fogalmazott meg, melyre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. Továbbá az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult a polgármesterhez, hogy intézkedjen a jogszabálysértő gyakorlat, az önkormányzat belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének szabályszerűsége, illetve a közpénzekkel történő felelős gazdálkodásban rejlő kockázatok megszüntetése érdekében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #1 bkalpme 2019-06-05 07:48
Nem tudom, hogy vajon a nagy önkormányzatoka t - Szeged, Pécs - is baszogatják? Mi van az Államkincstár ellenőrzésével? ??Szép kis hiányosságokat tártak fel ott nemrég...
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Kiemelt témák hozzászólásai

 • A magyar minimálbér még itt Kelet-Európában is kevés, már a románok is leelőznek... Tovább...
 • A magyar falu legnagyobb problémái - nincs munkahely, nincs a helyi lakosság igé... Tovább...
 • A közfoglalkoztat ásban érettségivel és esetleg felsőfokú képesítéssel rendelkez... Tovább...
 • Akkor gondoljunk egy kicsit a szakképzettségg el rendelkező közfoglalkoztat otta... Tovább...
 • Van aki szívesen dolgozna a közigazgatás területén végzettséggel. Gondoljunk a s... Tovább...
 • A közmunka programot csak olyan helyen szabadna csinálni, ahol valóban szinte az... Tovább...
 • Én a jó adatszolgáltató pályázaton nyert összegből bruttó 142 000 Ft-ot kapok. A... Tovább...
 • Azért van amivel vitatkoznék. Egy pénzügyesnek a "szűk körből" mindenki munkáját... Tovább...
 • A köztisztviselők sincsenek jobb helyzetben..... . Az elvett 13. havi bér is mil... Tovább...
 • A közmunkás bér alamizsna, ebből csak nyomorogni lehet a mai árakon. Napi 8 óráb... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de ebből megint csak a pénzügyesek részesülhetnek, jellemzőe... Tovább...
 • Késő, már több ezer képzett, jó szakember elhagyta az állami közigazgatást, ők m... Tovább...
 • Az átlag magyar falu sajnos reménytelen hely, mert nincs munkahely, nincs iskola... Tovább...
 • Nem azzal van a baj, hogy nem adják a bankok. Már eleve egy halva született ötle... Tovább...
 • Adtak a sz...nak egy nagy pofont! Tovább...