Hirdetés
Döntött a kormány a 2019-es szemétdíjról PDF Nyomtatás E-mail
2018. december 21. péntek, 08:00

csekk1A kormány döntése szerint a szemétdíj összege jövőre is változatlan marad, de költségvetési forrásból milliárdokkal kell kisegíteni a súlyosan veszteséges kukaholdingot – írja a napi.hu.

Bár költségvetési forrásból újra és újra milliárdokat kell átcsoportosítani a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásához, a kormány továbbra is kiemelt fontosságúnak tekinti a rezsicsökkentés eredményeinek megőrzését. „A lakosság által fizetendő díjak 2019-ben sem változnak" - közölte a Napi.hu kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH) október 30-ig kellett javaslatot tennie az ITM-nek a 2019-es hatósági díjakról. „A Hivatal minden évben határidőben eleget tett díjjavaslat tételi kötelezettségének. A miniszter nem köteles a javaslatot elfogadni és az alapján díjakat hirdetni" - válaszolta korábban a Napi.hu-nak a MEKH. A kukaholding akadozó számlázási rendszere és a jelenlegi fenntarthatatlan helyzet miatt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége már tavaly októberben úgy látta, hogy 2019. január 1-vel muszáj lesz emelni a szemétszállítási árakon.

A Köztisztasági Egyesülés szerint is szükség lett volna a bevételek növekedésére. „A döntően anyagi erőforrások szűkössége miatt kialakult problémák megoldására az illetékes minisztérium részére javaslatainkat korábban megküldtük, azok értékelése folyamatban van. Annyi elmondható, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók és alvállalkozóik számára megoldás lehet a bevételek növelése, vagy az adminisztratív és pénzügyi terheik csökkentése" - mondta korábban a Napi.hu-nak Csepregi István, a Köztisztasági Egyesülés igazgatója.

A lakosság által fizetendő szemétdíj nem változik 2019-ben sem, de az adófizetők pénzéből ötmilliárd forintot rendelt át a kormány az idei költségvetésből a Nemzeti Hulladékgazdálkodó és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) - az erről szóló rendelet a hétfő este kiadott Magyar Közlönyben jelent meg a hvg.hu cikke szerint. A hulladékgazdálkodási holding pénzügyi helyzete súlyos állapotban van, a 2017-es évet 3,6 milliárd forintos veszteséggel zárta a cég. A 24.hu a múlt héten arról írt, hogy kirúghatták a cég menedzsmentjét is, nem csak a veszteség miatt, de azért is, mivel kiderült, hogy 2016-ra a valósnál sokkal kisebb hiányt kalkuláltak korábban.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint ugyanakkor még mindig nem megoldott a szemétszállítás a Zöld Híd Kft. ellátási területéhez tartozó 116 Pest és Nógrád megyei településen (köztük Gödöllő, Vác és Veresegyház). „A szükségellátásra addig van szükség, amíg az érintett településeken a hulladék elszállítása nem rendeződik megnyugtató módon" - közölte a Napi.hu kérdésére az OKF. A katasztrófavédelem október 31-én jelentette be, hogy visszavonásig a hulladék elszállítása szükségellátással történik. A kormány szintén október végén az NHKV tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből.

A kukaholding a tulajdonában lévő hatalmas mennyiségű szemét árveréséből is megpróbál bevételre szert tenni, most éppen keddtől csütörtökig lehet licitálni a hulladékra. A korábbi liciteket átnézve kiderült, hogy az üveg hulladékot például többnyire a kormány stratégiai partnere szokta megvásárolni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...
 • Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy... Tovább...
 • Ez a kis ország teljesen kettészakadt - van Budapest meg a fejlett Dunántúl, az ... Tovább...
 • Tisztelt Elnök Úr! Köszönet munkádért, de mikor fognak velünk kistelepülési veze... Tovább...
 • Hát meglátjuk, de azért erre a váltásra nem biztos, hogy büszkén emlékszik majd ... Tovább...
 • Arról miért nem beszél senki, hogy a kormányhivatalo k kormánytiszvise lői ezent... Tovább...
 • A közigazgatásban évek óta zajló átalakítások, jogszabályválto zások, létszámleé... Tovább...
 • Közmunka nem munka hely mert az ember ég alatt dolgozik . Tovább...