Hirdetés
Átfogó programot igényel a vidék PDF Nyomtatás E-mail
2018. szeptember 10. hétfő, 08:30

falu2Még szeptemberben átadja a Magyar falu programmal kapcsolatos javaslatcsomagját a kormánynak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szervezet szerint ha elindulnak a fejlesztések, a népességmegtartási képességnek három-négy, az infrastrukturális beruházásoknak pedig egy-két év múlva lehetnek látható jelei.

Elkészült a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) a Magyar falu programmal kapcsolatos javaslatcsomagja, amelyet a ­terveik szerint hivatalosan szeptember 25-én adnak át Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak. Ismert, a hosszú távú komplex program célja a falvak népességmegtartó erejének növelése, a munkahelyteremtés és -megőrzés, a Digitális jólét program bővítése, a közösségi közlekedés és a piaci szolgáltatások támogatása.

Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke lakunk megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a Magyar falu program legfontosabb célja a vidék felzárkóztatása. – A lakosság körülbelül negyven százaléka, négymillió ember tízezer lélekszámnál kisebb településen él, ugyanakkor ezek a falvak és városok az ország területének 75 százalékát teszik ki. A cél az, hogy az itt élők életminősége, életkörülménye és jövedelmi viszonyai rohamosan javuljanak. Egyes területeken ugyanis az urbanizáció olyan nagy, hogy néhány térség elkezdett szlömösödni. Az a cél, hogy az elvándorlást megállítsuk, amihez komplex program szükséges. A legegyszerűbb talán az utak rendbetétele lesz, a humán forrást már nehezebb vidékre vinni – fejtette ki az elnök.

Mint mondta, úgy kalkuláltak, hogy hazai forrásból, legalább 15 éven keresztül minimum négyszázmilliárd forintra lenne szükség a programra, és az uniós forrásoknak is hasonló nagyságrendűeknek kell lenniük. – A népességmegtartási képességnek három-négy, az infrastrukturális beruházásoknak egy-két év múlva lehetnek látható jelei – jelentette ki Schmidt Jenő.

A Magyar falu programmal kapcsolatban Gyopáros Alpár kedden a Magyar kézművesség napja ünnepségen közölte: a tervezési fázisban van az ötezer lakos alatti településekre vonatkozó program, amelyet ősszel terjesztenek majd a kormány elé. A rendezvényen elhangzott az is, hogy a programba a 177 ipartestületből álló hálózatán keresztül bekapcsolódik majd az Ipartestületek Országos Szövetsége is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Inforádió Aréna című műsorában beszélt a programról. A tárcavezető úgy fogalmazott: egyebek mellett az alsóbbrendű utak fejlesztéséről lesz szó, ami sokkal jelentősebb forrásbevonással jár együtt, mint az előző években. Szavai szerint azokat a kistelepüléseket próbálják segíteni, amelyeket az elvándorlás nagyobb mértékben sújt, mint ami az országos átlag.

– Szeretnénk a csokot speciálisan kiterjeszteni úgy, hogy a kedvezményezettjei ezek a települések legyenek, az egészségügyi, különösen a háziorvosi ellátásban pedig olyan ösztönzőket építenénk be, amelyek vonzóvá teszik az ilyen praxisok betöltését – hangsúlyozta a miniszter.

(Magyar Idők)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Tisztviselő 2018-09-18 07:03
Csak a tisztánlátás kedvéért - a kis falvakban, de még a nagyobbakban is hiány van orvosból, védőnőből, óvónőből és a polgármesteri hivatal működtető köztisztviselők ből is! Erre mi a kormány javaslata? Érdemi béremelés (legalább 50%-os) nélkül senki nem fog a falvakban dolgozni. Ébresztő, az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megmentsük a vidéket, különben teljesen kiürülnek a falvak.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak a tisztánlátás kedvéért - a kis falvakban, de még a nagyobbakban is hiány v... Tovább...
 • #2 kételkedőnek: Egy pártnak eszébe jutott, hogy haza kéne csábítani a külföldre... Tovább...
 • Mégiscsak szükség van az önkormányzatokr a meg a köztisztviselők re?! A kormány ... Tovább...
 • Kicsit jobban is átgondolhatták volna, a nagy uborkaszezon közepén ezt az egésze... Tovább...
 • 100.000 köztisztviselő átcsoportosítás át tervezik a közszférából. Három diplomá... Tovább...
 • Kedves Vidéki! 2016. őszétől ez a cél. ☹ Tovább...
 • 5.000.000.-Ft-o s fizetés egy miniszternek - tehát 20x akkora fizetése van, mint... Tovább...
 • ...."a központi közigazgatásban , főként a minisztériumokb an 2008 óta valóban n... Tovább...
 • Ha munkaerő hiány van, nos.. az utcán sok emert találnak aki állást keres... de ... Tovább...
 • (...) Magukkal szemben lennének szigorúak, és az ő fizetésüket is a minimálbéren... Tovább...
 • A minisztériumokb an súlyos milliók kerültek kifizetésre jutalom címén. Ezzel sz... Tovább...
 • *** az egész közigazgatás, a vezetőkkel együtt!!! Tovább...
 • Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (k... Tovább...
 • Debrecenbe kéne menni, operátor kéne lenni. Misi tudja, nem úgy megy az, de le v... Tovább...
 • A katasztrófa nem fenyeget, hanem már kőkeményen itt van! Vidéken - és nem csak ... Tovább...