Hirdetés
Börtönre ítélték az önkormányzati cég vezetőjét PDF Nyomtatás E-mail
2018. június 29. péntek, 06:00

justitiaHárom év börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés és hamis magánokirat felhasználása miatt a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. korábbi ügyvezetőjét a Nyíregyházi Törvényszék. A cégvezető két társát felfüggesztett börtönnel sújtotta a másodfokú bíróság.

A bíróság enyhítette az elsőrendű vádlott B. P.-re, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit (NyírVV) Kft. korábbi ügyvezetőjére első fokon kiszabott négy év börtönbüntetést, emellett a vádlottat felmentette az egy rendbeli hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól – írta közleményében Sterné Deák Andrea, a törvényszék sajtószóvivője. A másodrendű vádlott D. P.-t egy év, a harmadrendű N. J.-t pedig két év börtönre ítélték, e büntetések végrehajtását a szabadságvesztéssel megegyező időtartamra felfüggesztették. A harmadrendű vádlott által vezetett kft.-vel szemben korábban kiszabott pénzbírságot 10 millió forintra mérsékelték.

A tényállás szerint a B. P. által vezetett önkormányzati tulajdonú cég feladata volt a többi között Nyíregyházán a földutak karbantartása, az útfelújítási és útstabilizálási munkák elvégzése. Az ítélethirdetésen elhangzottak szerint nem nyert bizonyítást, hogy az elsőrendű vádlott ügyvezetőként a 2011-ben és 2012-ben megkötött vállalkozói szerződéseknél vagyoni hátrányt okozott a cégnek, és nem állapítható meg az sem, hogy a szerződéskötések során azért tért el a korábbi gyakorlattól, hogy a szokásos díjnál nagyobb összeget tudjon kifizetni vállalkozóknak.

A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy B. P. 2012 szeptemberében ügyvezetőként annak tudatában kötött vállalkozási szerződést N. J.-vel, hogy ő az abban foglalt munkákat nem végzi el. A szerződéseket az önkormányzat illetékeseinek nem mutatták be, azok ellenjegyzése nem történt meg, az önkormányzati cég részéről kapcsolattartóként pedig D. P.-t jelölték meg, aki tisztában volt azzal, hogy a szerződéseket nem fogja teljesíteni a harmadrendű vádlott, illetve a cége, mégis vállalta, hogy a kifizetés érdekében aláírja a szükséges okiratokat, teljesítési igazolásokat.

N. J. 2012 decemberében kiállította az önkormányzati tulajdonú földutak stabilizációs munkáinak elvégzéséről a fiktív számlákat, majd benyújtotta az elsőrendű vádlott által vezetett cégnek. A vádlott társai a kifizetések jogszerűségének látszata érdekében a teljesítményigazolásokat aláírták, a számlákat pedig kifizették, ezzel 32,8 millió forint kárt okoztak az önkormányzati cégnek – áll a közleményben. A döntés a másod- és a harmadrendű vádlott esetében jogerős, az elsőrendű vádlottra kiszabott ítélet ellen az ügyész, valamint a vádlott és védője is fellebbezést jelentett be.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ezt követően a polgármesteri hivatalok dolgozói jönnek.... Tovább...
 • Itt már a közlemény kevés, akció kell a köztisztviselők , kormánytisztvis elők, ... Tovább...
 • Na most jön majd soros, "a patás ördög okozta ezt is"! A ner "túlképzett" pártko... Tovább...
 • "Tisztviselő" kollégának igaza van! Annyit tennék még hozzá, hogy lassan mi is m... Tovább...
 • Visszakérdezek - létezhet orvos nélküli egészségügy, tanár nélküli oktatás,kőműv... Tovább...
 • Kerem mind azokat akik mint munka adok. Tanulmanyozak át es ne sajat erdeküket b... Tovább...
 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...