Hirdetés
Bírósággal fenyegetik Orbán Viktort az önkormányzati bérek miatt PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 02. péntek, 10:00

berA Fidesz frakcióvezetője márciusban tárgyal az önkormányzati bérekről az MKKSZ-szel írja az mfor.hu.

„Ha folytathatjuk a politikánkat, folytatjuk majd az emeléseket is" – ez volt a kormány válasza az önkormányzati dolgozók béremeléséért harcoló MKKSZ számára a szakszervezet szerint a parlamentben néhány napja tartott vitanapon. Ami azt üzenhette az érdekképviseleti képviselők számára, hogy a választásokig már nem kerül sor az általuk sürgetett bérrendezésre a hivatali dolgozók körében.

Az idézett mondat Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának közlése volt. Ennél többre a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének nem maradt ideje, mert lejárt az idő, amit a parlament karzatán tölthettek – derül ki a szervezet beszámolójából.

Az MKKSZ azért küzd, hogy 10 év után végre béremelésben részesüljön 18 ezer önkormányzati dolgozó, illetve mintegy 200 ezer közszféra-alkalmazott. Az ügyet felkaroló Szél Bernadett LMP-s képviselő (egyben a párt miniszterelnök-jelöltje) arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati béremelés 42 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek, de erre nem jut pénzt, miközben Rogán Antal propagandaminisztériuma 46 milliárd forintot kapott.

A szakszervezet által idézett államtitkári válasz azt sejteti, hogy április 8. előtt nem lép a kormány, vagyis nem lesz döntés a bérek esetleges emeléséről. További feltétel, hogy ez a kormány maradjon hatalmon. Ami egyrészt természetes, hiszen csak ebben az esetben tud intézkedni a jelenlegi adminisztráció a béremelésről, ugyanakkor azt az ösztönzést is ki lehet olvasni a sorokból, hogy a mostani kormánypártra adják le voksaikat az érintettek, ha azt akarják, hogy napirendre kerüljön a béremelési igényük.

Mindez egyben azt is jelenthetné, hogy márciusban újra sztrájkba léphetnek a hivatali dolgozók. Idén minden hónapban felfüggesztették a munkát, egyre hosszabb időre, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek a kormánynak. Ha tovább halad ezen az úton a demonstrációt szervező MKKSZ, akkor a választás előtti hónapban már négy teljes munkanapra állna le az ügyintézés az irodákban, ahol csak a legsürgősebb esetekkel foglalkoznak ilyenkor a munkatársak.

Erre azonban a következő hetekben vélhetően nem kerül sor. Március 20-ig biztos nem, tudomásunk szerint ugyanis akkoriban ülhetnek tárgyalóasztalhoz a szakszervezet képviselői Gulyás Gergellyel, a Fidesz frakcióvezetőjével. Ami valamiféle nyitottságot azért jelez a kormánypárt részéről.

Ha ott sikerül lendíteni az ügyön, akkor okafogyottá válhat a demonstráció. De az sem kizárt, hogy ha mégsem sikerül előrelépni, akkor - tekintettel a közel három hétre rá esedékes parlamenti választásra - későbbre tolódik az újabb munkabeszüntetés. Mivel azokban a napokban a pártok kampányától lesz zajos a közélet, ez tulajdonképpen logikus döntés lenne. De a szakszervezet eközben is tenné a dolgát, keresné az egyeztetés lehetőségét.

Ehhez eddig nem kaptak segítséget a miniszterelnöktől, pedig Orbán Viktort már több levélben is megkérték, hogy jelölje ki a tárgyalófelet a kormányzat részéről. Legutóbbi levelükben arra hívják fel a figyelmet, hogy készek bírósághoz fordulni, hogy ott rendeljék el a tárgyalások megtartását.

De ennyire ne fussunk előre, térjünk vissza inkább az államtitkár által elmondottakhoz, hogy tisztán láthassuk, mit gondol a bérkövetelések megalapozottságáról a kormány. A parlament honlapjára feltöltött jegyzőkönyv szerint az államtitkár azt mondta a vitanapon a hozzászólásokra reagálva, hogy a közszférában dolgozó mintegy 700 ezer emberből több mint 550 ezren részesültek béremelésben, nem egy területen 50 százalékot meghaladó mértékben. Kifejtette, hogy a gazdaság teljesítményével összhangban, felelős módon mennek tovább ezen az úton.

Emlékeztetett arra, hogy korábban bőven 1300 milliárd forint feletti adósságot vállalt át a kormány a helyhatóságoktól, ami biztosította az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyát. Banai szerint a mintegy 28 ezer önkormányzati hivatali dolgozó fele részesült béremelésben. Megerőstette, hogy erről helyben, a testületeknek kell dönteniük.

Mint fogalmazott: olyan helyzetet teremtett a kormányzat és az Országgyűlés, ami az önkormányzatok területén, az általuk foglalkoztatottaknál is lehetővé tette a béremelést a foglalkoztatottak túlnyomó részénél, és ha folytathatjuk a politikát, akkor folytatjuk a béremeléseket is.

Az államtitkár optimista e tekintetben, és szerinte ezt az optimizmust osztják a nemzetközi szervezetek is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+12 #6 naick 2018-03-09 09:21
Április 8-án legyünk valamennyien betegek!!!!
Idézet
 
 
+12 #5 vanaki 2018-03-07 14:07
Még van olyan ember aki hisz nekik. Szavazzunk a FIDESZ-re és, akkor kapunk illetményalap emelést. Van pofájuk ezt kimondani. Nem lesz itt változás semmi.
Lett volna rá idejük nyolc évig, de nem tették. Mi vagyunk a sehonnaiak, nem vagyunk állami alkalmazottak, de az ő politikájukat kell szolgálnunk.
Idézet
 
 
+13 #4 megmondta 2018-03-06 14:13
Szóval az önkormányzatok korábbi adósságállomány a a hivatalaikban dolgozók munkájának eredménye. Értem.
Ha folytathatják a politikájukat, akkor nem kell továbbra sem csinálni semmit. Értem.
Úgy érzem 04.08-án beteg leszek.
Idézet
 
 
+15 #3 Most is hazudnak 2018-03-06 12:04
"Mint fogalmazott: olyan helyzetet teremtett a kormányzat és az Országgyűlés, ami az önkormányzatok területén, az általuk foglalkoztatott aknál is lehetővé tette a béremelést a foglalkoztatott ak túlnyomó részénél, és ha folytathatjuk a politikát, akkor folytatjuk a béremeléseket is."

Tehát az államtitkár szerint úgy folytatódna a béremelés, mint az eddigi: ha az önkormányzat saját forrásból tud adni, akkor ezután is adhat.

Ehhez csak egy nagyon szép Bayer lovag idézetet tudok hozzáfűzni: "A *** anyjukat!"
Idézet
 
 
+18 #2 Irodista 2018-03-06 10:58
Nem lesz itt emelés választások előtt és után sem. Szoktam figyelni a folyamatban lévő törvényjavaslat okat a http://www.parlament.hu/folyamatban-levo-torvenyjavaslatok oldalon ott még 2017. 12. 11-én Szél Bernadett benyújtott egyet (T/18839), hogy emeljék 60.000-re az illetményalapot , kb. 2,5 hónapig 'tárgysorozatba -vételre vár' volt a státusza, miközben a kormány vagy fideszesek által beadottak 1-2 héten belül részletes vitára kerültek, majd egyszer csak elutasították. Tehát szerintem ez lehet akár utalás is, hogy nem lesz itt emelés soha. Ezért nem sztrájkolgatni kellene, hanem ha odamenne a Parlament elé a cikkben említett 218.000 ember annak lenne látszatja.
Idézet
 
 
+18 #1 Vidéki 2018-03-05 08:07
Véleményem szerint nincs itt semmiféle nyitottság, sőt még megegyezési hajlam sem a béremelésről. Ez csak egy időhúzás. Ha tévednék - és ez lenne a jó - akkor a kormány és az MKKSZ kössön írásbeli megállapodást arról, hogy 2018. április 1-től 60.000.-Ft-ra emelik a köztisztviselők illetményalapjá t és ezt foglalják törvénybe. Minden más csak szöveg.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...
 • Ha kitart ez az "EU" nem küldi a pénzt bizonyos dolgok miatt akkor a "majd megl... Tovább...