Hirdetés
Több mint félmilliárd forint hiányzik Békéscsabán PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 31. szerda, 08:00

bekescsaba varoshazaA békéscsabai közgyűlés a 2018-as költségvetés úgynevezett első olvasatát tárgyalta múlt heti ülésén. Ebből kiderül, hogy 544 millió forintos hiányt kell lefaragniuk a képviselőknek, mivel a jelenlegi előirányzat szerint bevételi oldalon 37,6 milliárd forint, a kiadási oldalon 38,1 milliárd szerepel.

Jelenleg 544 millió forintnyi fedezetszükséglet mutatkozik a költségvetésben – fogalmazott Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter. Ehhez még azt is hozzátette, hogy a bevételi ágon „korlátosak az önkormányzat lehetőségei”, ugyanis a tavalyi évre előirányzott helyi adóbevételek sem teljesültek. A hiányt részben az önként vállalt feladatok csökkentésével (ezekre tavaly 1,4 milliárdot fordítottak), az önkormányzati intézmények igényszint alatti költségvetési támogatásával, mintegy 350 millió forintnyi vagyon eladásával, valamint újabb 250 millió forintos hitel felvételével próbálják áthidalni - közölte. A hitelt a már elhatározott fejlesztések esetén jelentkező többletforrásigény kielégítésére használnák fel. A nemzetiségi önkormányzatokat jövőre 11 millió helyett csak 6 millió forinttal támogatnák. A polgármester szerint a kötelező feladatokat is át kell gondolni.

Békéscsabának 2016-ból és 2017-ből 554 millió forintnyi, még le nem hívott hitelszerződése van, az idei 78 millió forintos adósságszolgálat 2020-ra mintegy 200 millióra emelkedik - derül ki az előterjesztésből.

Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy míg tavaly 17 milliárdnyi beruházásuk volt, az idén mintegy 27 milliárd forintnyi van tervezve, így „2018 fejlesztésorientált év lesz” – a problémák ellenére is. Elmondta, hogy a beruházások főként az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) és az Orbán Viktor kormányfővel kötött Modern városok program forrásaiból valósulnak meg. Az állami finanszírozás jövőre csaknem 165 millió forinttal nő, ám ez a kötelező bérkompenzációból fakadó költségtöbbletet nem fedezi „teljes egészében”.

Miklós Attila (MSZP) kifogásolta, hogy az első olvasatban semmilyen konkrétum nem szerepel arról, hogy milyen feladatokból lépjen vissza az önkormányzat, és hogy a helyi adóbevételeket a tavalyi előirányzat szintjén tervezik idén, holott az sem teljesült. Takács Péter (LMP) szerint konkrétan tudni kellene, milyen vagyont kíván értékesíteni 350 millió forint értékben az önkormányzat. Kaposi László (DK) megjegyezte, nem érti, hogyan gondolja a polgármester a kötelező feladatok átgondolását. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) viszont azt jegyezte meg, hogy a 38 milliárd forintos főösszeg „Békéscsaba történelmének legmagasabb főszáma”. Kocziha Tünde (Jobbik) szerint az államtól kellene többletfinanszírozást kérni. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) frakcióvezető közlése szerint 102 önként vállalat feladatot lát el az önkormányzat, a fűnyíróelvszerű költségcsökkentést nem tartja jó megoldásnak, szerinte egyes feladatokat jobb lenne megszüntetni, mint túl alacsony támogatással megtartani. Bacsa Vendel jegyző közölte, a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint február 2-ig az önkormányzatnak vissza kell fizetnie több mint 41 millió forintot egy cégnek. Szarvas Péter megjegyezte, ez tovább nehezíti a helyzetet.

A közgyűlésnek a jogszabályok szerint február 15-ig kell költségvetési rendelettervezetet benyújtania.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...
 • Ha kitart ez az "EU" nem küldi a pénzt bizonyos dolgok miatt akkor a "majd megl... Tovább...