Hirdetés
Több mint félmilliárd forint hiányzik Békéscsabán PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 31. szerda, 08:00

bekescsaba varoshazaA békéscsabai közgyűlés a 2018-as költségvetés úgynevezett első olvasatát tárgyalta múlt heti ülésén. Ebből kiderül, hogy 544 millió forintos hiányt kell lefaragniuk a képviselőknek, mivel a jelenlegi előirányzat szerint bevételi oldalon 37,6 milliárd forint, a kiadási oldalon 38,1 milliárd szerepel.

Jelenleg 544 millió forintnyi fedezetszükséglet mutatkozik a költségvetésben – fogalmazott Békéscsaba polgármestere, Szarvas Péter. Ehhez még azt is hozzátette, hogy a bevételi ágon „korlátosak az önkormányzat lehetőségei”, ugyanis a tavalyi évre előirányzott helyi adóbevételek sem teljesültek. A hiányt részben az önként vállalt feladatok csökkentésével (ezekre tavaly 1,4 milliárdot fordítottak), az önkormányzati intézmények igényszint alatti költségvetési támogatásával, mintegy 350 millió forintnyi vagyon eladásával, valamint újabb 250 millió forintos hitel felvételével próbálják áthidalni - közölte. A hitelt a már elhatározott fejlesztések esetén jelentkező többletforrásigény kielégítésére használnák fel. A nemzetiségi önkormányzatokat jövőre 11 millió helyett csak 6 millió forinttal támogatnák. A polgármester szerint a kötelező feladatokat is át kell gondolni.

Békéscsabának 2016-ból és 2017-ből 554 millió forintnyi, még le nem hívott hitelszerződése van, az idei 78 millió forintos adósságszolgálat 2020-ra mintegy 200 millióra emelkedik - derül ki az előterjesztésből.

Szarvas Péter hangsúlyozta, hogy míg tavaly 17 milliárdnyi beruházásuk volt, az idén mintegy 27 milliárd forintnyi van tervezve, így „2018 fejlesztésorientált év lesz” – a problémák ellenére is. Elmondta, hogy a beruházások főként az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) és az Orbán Viktor kormányfővel kötött Modern városok program forrásaiból valósulnak meg. Az állami finanszírozás jövőre csaknem 165 millió forinttal nő, ám ez a kötelező bérkompenzációból fakadó költségtöbbletet nem fedezi „teljes egészében”.

Miklós Attila (MSZP) kifogásolta, hogy az első olvasatban semmilyen konkrétum nem szerepel arról, hogy milyen feladatokból lépjen vissza az önkormányzat, és hogy a helyi adóbevételeket a tavalyi előirányzat szintjén tervezik idén, holott az sem teljesült. Takács Péter (LMP) szerint konkrétan tudni kellene, milyen vagyont kíván értékesíteni 350 millió forint értékben az önkormányzat. Kaposi László (DK) megjegyezte, nem érti, hogyan gondolja a polgármester a kötelező feladatok átgondolását. Kerekes Attila (Fidesz-KDNP) viszont azt jegyezte meg, hogy a 38 milliárd forintos főösszeg „Békéscsaba történelmének legmagasabb főszáma”. Kocziha Tünde (Jobbik) szerint az államtól kellene többletfinanszírozást kérni. Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) frakcióvezető közlése szerint 102 önként vállalat feladatot lát el az önkormányzat, a fűnyíróelvszerű költségcsökkentést nem tartja jó megoldásnak, szerinte egyes feladatokat jobb lenne megszüntetni, mint túl alacsony támogatással megtartani. Bacsa Vendel jegyző közölte, a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint február 2-ig az önkormányzatnak vissza kell fizetnie több mint 41 millió forintot egy cégnek. Szarvas Péter megjegyezte, ez tovább nehezíti a helyzetet.

A közgyűlésnek a jogszabályok szerint február 15-ig kell költségvetési rendelettervezetet benyújtania.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csatlakozva az előttem szólókhoz: tényleg nem normális! 45 évesen 24 éves község... Tovább...
 • Elég érdekesen alakulnak a dolgok, egyszer teremtsük meg az önfenntartás lehetős... Tovább...
 • Ha az iparűzési adót megszüntetik, akkor vége az önkormányzatokn ak!Saját bevéte... Tovább...
 • "Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányítot... Tovább...
 • Nem tudom miről beszél a VOSZ főtitkár. Az önkormányzatokn ál nem hogy plusz lét... Tovább...
 • Addig működik a közigazgatás jól, amíg a mai 50 és fölöttiek ott lesznek. Ha jön... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál a létszám a jogszabályok által előírt feladatokhoz sem ele... Tovább...
 • Hu, én is nagyon megvagyok elégedve. A fizetésem a mai napon is több mint 10000 ... Tovább...
 • Kérdezem a nagypofájú VOSZ vezetői mikor fognak érdemi munkát végezni az alfél á... Tovább...
 • Besenyő Pista szavaival élve - Normális a VOSZ?! Felsőfokú közigazgatási végzett... Tovább...
 • A demokrácia alappilérei az önállóan működő települési önkormányzatok. Minden te... Tovább...
 • Április 8-án legyünk valamennyien betegek!!!! Tovább...
 • Még van olyan ember aki hisz nekik. Szavazzunk a FIDESZ-re és, akkor kapunk ille... Tovább...
 • Szóval az önkormányzatok korábbi adósságállomány a a hivatalaikban dolgozók munk... Tovább...
 • "Mint fogalmazott: olyan helyzetet teremtett a kormányzat és az Országgyűlés, am... Tovább...
Hirdetés