Hirdetés
Tavaly 72 település vehetett fel kölcsönt PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 26. péntek, 09:00

penz zarFéken tartja az állam az önkormányzatok adósságállományát, körültekintő vizsgálatok után engedélyezi csak, hogy hitelt vegyenek fel a települések – írja a Világgazdaság.

Tavaly 72 önkormányzat kapott engedélyt jellemzően fejlesztési célú hitel felvételére, illetve kölcsönfelvételre irányuló adósságot keletkeztető ügyleteikhez – tudta meg a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A fentiek alapján a jövőben 231 fejlesztés valósul majd meg, például óvodaépítés, -bővítés, -felújítás, középületek fűtési és világítási rendszereinek korszerűsítése, illetve közutak építése és felújítása. Ezen beruházások összértéke 75,5 milliárd forint, amihez az engedélyezett ügyletek 30,9 milliárd forinttal járulnak hozzá.

A helyi önkormányzatok adósságállományának konszolidációja 2011 és 2014 között zajlott le, azóta pedig próbálják alacsonyan tartani az adósságot. A konszolidáció akkor a költségvetésnek 1368,9 milliárd forintjába került, és az önkormányzatok többsége érintett volt az ügyben. Az említett három évben a Fővárosi Önkormányzattól 217,7 milliárd forint adósságot vállalt át az állam, Pécstől 45,7 milliárdot, Miskolctól 36 milliárdot, Debrecentől pedig 28 milliárdot. Ez a négy önkormányzat állt a konszolidációs lista élén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint 2015-ben már csak 36,6 milliárd forint, 2016-ban pedig 42,5 milliárd forint volt az önkormányzatok összesített adósságállománya. A válaszból kiderül, hogy ez kifejezetten alacsony összeg, és egyáltalán nem sodorja veszélybe a helyi közfeladat-ellátást.

Mivel korábban igen sok problémát okozott a helyi önkormányzatok súlyos eladósodása, a kormány szigorításokat vezetett be, hogy ez ne ismétlődhessen meg. A hatályos jogszabályok szerint az önkormányzatok csak a kormány előzetes hozzájárulásával vállalhatnak kezességet és garanciát, valamint köthetnek adósságot keletkeztető ügyletet.

A kormányzati engedélyezést átfogó vizsgálat előzi meg. Az elektronikusan benyújtott kérelmeket először a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságai, majd a megyei kormányhivatalok véleményezik pénzügyi és jogi szempontból egyaránt.

Az egyik fő kitétel, hogy az ügyletből eredő fizetési kötelezettség a futamidő alatti egyik évben sem haladhatja meg az önkormányzat saját bevételének 50 százalékát. A fizetési kötelezettségek összegénél figyelembe veszik a korábbi hitelek törlesztő részleteit is.

Az önkormányzat stabil pénzügyi helyzete azonban nem garantálja a biztos sikert az elbírálásnál. A kormány csak akkor járul hozzá az ügylethez, ha ezzel nem kerül veszélybe az államháztartás adósságcélja, az ügylet a törvényben meghatározott önkormányzati feladatellátáshoz szükséges fejlesztést szolgál, és az adott önkormányzat biztosítani tudja a folyamatos működtetési kiadásokat is. A minisztérium szerint, mivel az önkormányzati intézmények önállóan nem köthetnek hitelügyleteket, és körültekintő az engedélyeztetési eljárás, nem okozhat finanszírozási nehézséget az önkormányzatoknak a hitelállományuk.

onkadoss

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • (...) Magukkal szemben lennének szigorúak, és az ő fizetésüket is a minimálbéren... Tovább...
 • A minisztériumokb an súlyos milliók kerültek kifizetésre jutalom címén. Ezzel sz... Tovább...
 • *** az egész közigazgatás, a vezetőkkel együtt!!! Tovább...
 • Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (k... Tovább...
 • Debrecenbe kéne menni, operátor kéne lenni. Misi tudja, nem úgy megy az, de le v... Tovább...
 • A katasztrófa nem fenyeget, hanem már kőkeményen itt van! Vidéken - és nem csak ... Tovább...
 • Senkinek nem jutott eszébe haza csábítani a külföldön dolgozó magyarokat? Nem go... Tovább...
 • Fentről a sok senkiházi minisztériumi léhűtőt kellene a Mercigyárba átdobni dolg... Tovább...
 • Ez meg milyen béremelés? 1 évre szól, de az se minden köztisztviselőn ek, de még... Tovább...
 • És ugye megint az Önkormányzatok fizessék meg azt a fuvart,amivel odakerül a sok... Tovább...
 • Ez megint mekkora baromság és kibaszás már! Az önkormányzati dolgozók bérét azér... Tovább...
 • Igen így könnyű termelni. A bérköltségeket 100%-ban az Állam fizeti, a dologi kö... Tovább...
 • A 37.000. önkormányzati köztisztviselő évek óta kéri-követeli-s íkítja, hogy érd... Tovább...
 • Nem lesz itt semmi. Kiéheztetnek minket és vége a szektornak. Tovább...
 • Nemrég olvastam, hogy a horvát miniszterelnök asszony első intézkedései közé tar... Tovább...