Hirdetés
Tavaly 72 település vehetett fel kölcsönt PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 26. péntek, 08:00

penz zarFéken tartja az állam az önkormányzatok adósságállományát, körültekintő vizsgálatok után engedélyezi csak, hogy hitelt vegyenek fel a települések – írja a Világgazdaság.

Tavaly 72 önkormányzat kapott engedélyt jellemzően fejlesztési célú hitel felvételére, illetve kölcsönfelvételre irányuló adósságot keletkeztető ügyleteikhez – tudta meg a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A fentiek alapján a jövőben 231 fejlesztés valósul majd meg, például óvodaépítés, -bővítés, -felújítás, középületek fűtési és világítási rendszereinek korszerűsítése, illetve közutak építése és felújítása. Ezen beruházások összértéke 75,5 milliárd forint, amihez az engedélyezett ügyletek 30,9 milliárd forinttal járulnak hozzá.

A helyi önkormányzatok adósságállományának konszolidációja 2011 és 2014 között zajlott le, azóta pedig próbálják alacsonyan tartani az adósságot. A konszolidáció akkor a költségvetésnek 1368,9 milliárd forintjába került, és az önkormányzatok többsége érintett volt az ügyben. Az említett három évben a Fővárosi Önkormányzattól 217,7 milliárd forint adósságot vállalt át az állam, Pécstől 45,7 milliárdot, Miskolctól 36 milliárdot, Debrecentől pedig 28 milliárdot. Ez a négy önkormányzat állt a konszolidációs lista élén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint 2015-ben már csak 36,6 milliárd forint, 2016-ban pedig 42,5 milliárd forint volt az önkormányzatok összesített adósságállománya. A válaszból kiderül, hogy ez kifejezetten alacsony összeg, és egyáltalán nem sodorja veszélybe a helyi közfeladat-ellátást.

Mivel korábban igen sok problémát okozott a helyi önkormányzatok súlyos eladósodása, a kormány szigorításokat vezetett be, hogy ez ne ismétlődhessen meg. A hatályos jogszabályok szerint az önkormányzatok csak a kormány előzetes hozzájárulásával vállalhatnak kezességet és garanciát, valamint köthetnek adósságot keletkeztető ügyletet.

A kormányzati engedélyezést átfogó vizsgálat előzi meg. Az elektronikusan benyújtott kérelmeket először a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságai, majd a megyei kormányhivatalok véleményezik pénzügyi és jogi szempontból egyaránt.

Az egyik fő kitétel, hogy az ügyletből eredő fizetési kötelezettség a futamidő alatti egyik évben sem haladhatja meg az önkormányzat saját bevételének 50 százalékát. A fizetési kötelezettségek összegénél figyelembe veszik a korábbi hitelek törlesztő részleteit is.

Az önkormányzat stabil pénzügyi helyzete azonban nem garantálja a biztos sikert az elbírálásnál. A kormány csak akkor járul hozzá az ügylethez, ha ezzel nem kerül veszélybe az államháztartás adósságcélja, az ügylet a törvényben meghatározott önkormányzati feladatellátáshoz szükséges fejlesztést szolgál, és az adott önkormányzat biztosítani tudja a folyamatos működtetési kiadásokat is. A minisztérium szerint, mivel az önkormányzati intézmények önállóan nem köthetnek hitelügyleteket, és körültekintő az engedélyeztetési eljárás, nem okozhat finanszírozási nehézséget az önkormányzatoknak a hitelállományuk.

onkadoss

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Majd ha parlament elé is vonul csapat, akkor talán lesz foganatja a sztrájknak, ... Tovább...
 • Mit kellene csinálni? Április 8-án sztrájkolni. Tovább...
 • Érdemi béremelést a köztisztviselők nek!!! Nem értitek vezetők?! Mit kellene még... Tovább...
 • Teljesen egyet értek. Ahol én élek (észak-keleti országrész),csa k a közfogi ado... Tovább...
 • Milyen ország ez?! A köztisztviselők 5. alakalommal kénytelenek sztrájkolni, mer... Tovább...
 • Évek óta forog az ügy saját tengelye körül. Holott a megoldás egyszerűbb mint hi... Tovább...
 • miért értetlenkedsz? már meg is válaszoltad! :) Tovább...
 • Én azt mondom lassan, hogy nemhogy a béremelésért kell harcolni, sztrájkolni, ha... Tovább...
 • Az ez feletti cikkben éppen a bürokrácia - -bürokraták számának csökkentésének k... Tovább...
 • Köztisztviselők ént mondom - elég volt a szegénységből! Béremelést azonnal, külö... Tovább...
 • Nagyon jól mondod, április 8-án betegnek kell lennünk! Tovább...
 • Hiába emelik fel az illetményalapot 60 eFt-ra, mint ahogyan a 2. számú hozzászól... Tovább...
 • A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mond... Tovább...
 • Erősen hajlok rá, hogy Ausztriában folytassam. Ott legalább megbecsülnek. Polgár... Tovább...
 • Az itt a legnagyobb baj, amellett, hogy a "nagy" fidesz részéről semmi hajlandós... Tovább...
Hirdetés