Hirdetés
Hétfőn folytatódik a sztrájk PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 15. hétfő, 07:00

boros peterne01Kilencvennyolc önkormányzati hivatal 6854 dolgozója csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által, az önkormányzati dolgozók béremelése érdekében meghirdetett pénteki és hétfői sztrájkhoz.

A Magyarországon dolgozó 17 ezer önkormányzati köztisztviselő mintegy 40 százaléka csatlakozott a felhíváshoz – közölte a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke, Boros Péterné pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Ez jelentős eredmény annak fényében, hogy a magyar sztrájkelőírások a legszigorúbbak között vannak Európában – értékelt. Törvényesen sztrájkolni ugyanis csak ott lehet, ahol működik szakszervezet, és a dolgozók több mint fele támogatja az akciót. Ez a feltétel a 990 magyarországi önkormányzati hivatal közül most 98-ban valósult meg.

A munkabeszüntetéssel azt szeretnék elérni, hogy a tíz éve változatlan köztisztviselői illetményalap a jelenlegi 38.650 forintról 60 ezer forintra emelkedjen – mondta a szakszervezet elnöke. Arra számítanak, hogy a sztrájk után leül velük tárgyalni a kormány, ám ha nem születik megoldás, akkor készek februárban szélesebb körben folytatni a munkabeszüntetést. Megjegyezte: nemcsak az önkormányzati köztisztviselőkért harcolnak, hanem azért a 200 ezer közalkalmazottért, kormánytisztviselőért és közszolgálati dolgozóért is, akinek tíz éve változatlan a keresete.

A bérfejlesztésnek nincs pénzügyi akadálya, problémát jelent azonban, hogy a parlamentben nincs hatékony képviselete az önkormányzatoknak, annak ellenére, hogy a képviselők között vannak korábbi polgármesterek – mondta Boros Péterné. Visszautasította Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki kijelentését, miszerint egy választás előtti sztrájk politikai követelésnek, kormányellenes akciónak tekinthető. Az önkormányzati köztisztviselők követelése nem politikai indíttatású, hanem gazdasági jellegű – hangoztatta az MKKSZ elnöke.

Elmondta azt is, hogy a sajtótájékoztatóra meghívták az összes parlamenti párt frakcióvezetőjét, visszajelzést azonban csak az LMP-től kaptak. Demeter Márta, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta, az LMP már benyújtott egy törvényjavaslatot a köztisztviselői illetményalap emelése érdekében, így erről a parlament tárgyalni fog. A képviselő szerint a kormány tudatosan tartja alacsonyan az önkormányzati dolgozók bérét, hogy meggyengítse a helyi közösségek képviseletét.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke kiemelte, minőségi szolgáltatást csak minőségi bérrel lehet biztosítani, a sztrájk pedig csak egy végső eszköz, és nem cél, hiszen a sztrájkolók nem kapnak fizetést a munkabeszüntetés idejére.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke elmondta, pénteken és hétfőn több tucat kéményseprő csatlakozik az önkormányzati dolgozók munkabeszüntetéséhez a törvény által lehetővé tett szolidaritási sztrájkkal.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke azt mondta, az állam a legrosszabb munkáltató Magyarországon. Ha a versenyszférában nem lenne béremelés tíz évig, mindenki felmondana, a cégek pedig csődbe jutnának.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #6 wjwg 2018-01-17 08:54
Idézet - bajos:
A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mondjuk, április 8.


Nagyon jól mondod, április 8-án betegnek kell lennünk!
Idézet
 
 
+7 #5 nemértem 2018-01-16 12:13
Hiába emelik fel az illetményalapot 60 eFt-ra, mint ahogyan a 2. számú hozzászóló is említette, középfokú végzettséggel akkor is több mint 30 év munkaviszony kell, hogy a garantált bérminimumot elérje az illetmény. Így kitörölhetjük vele... Jobb megoldás lenne a "fejkvóta"megem elése vagy a szorzók átdolgozása.
Idézet
 
 
+19 #4 bajos 2018-01-16 11:19
A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mondjuk, április 8.
Idézet
 
 
+14 #3 Frenk 2018-01-16 11:07
Erősen hajlok rá, hogy Ausztriában folytassam. Ott legalább megbecsülnek. Polgármesterein k is lapítanak, miután az ő béreiket már rendezték. Ja, és viszem a családot is.
Idézet
 
 
+19 #2 Lófasz és estifény 2018-01-15 21:52
Az itt a legnagyobb baj, amellett, hogy a "nagy" fidesz részéről semmi hajlandóság a béreink rendezésére, hogy az alapkoncepció rossz. Az illetménytábla ilyen formában egy semmi, legalábbis a diplomával nem rendelkezők számára.A diplomások rész már kezdene jól kinézni, 60000Ft-os illetményalappa l a kezdő 3,1-es szorzóval az idei évi minimálbér pont kijön egy kezdő diplomásnak. Egy középfokú végzettséggel rendelkező köztisztivelőne k ehhez "csupán" 31 év munkaviszony kell!!!! VICC, EZ AZ EGÉSZ EGY *** NAGY VICC, ami sajnos a mi bőrünkre megy!!! De sebaj, kezdem úgy érezni, hogy április 8-án beteg leszek, nagyon beteg!
Egy végletekig csalódott, még egyenlőre köztisztviselő!
Idézet
 
 
+14 #1 Vidéki 2018-01-15 07:21
Minden tiszteletem a sztrájkot megszervező Köztisztviselők Szakszervezetéé és a sztrájkban résztvevő köztisztviselő kollégáké!Ha a vezetők nem értenek a kérésből, akkor majd értenek a munkabeszünteté sből!Innen már nem lehet hová hátrálni, mert itt már olyan katasztrófális anyagi helyzetben vannak a köztisztviselők , hogy ez már a puszta megélhetésüket veszélyezteti. Vezetők figyelem: vagy felemelitek az illetményalapot 60.000.-Ft-ra 2018.01.01-től, vagy további sztrájkok lesznek!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...
 • Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy... Tovább...
 • Ez a kis ország teljesen kettészakadt - van Budapest meg a fejlett Dunántúl, az ... Tovább...
 • Tisztelt Elnök Úr! Köszönet munkádért, de mikor fognak velünk kistelepülési veze... Tovább...
 • Hát meglátjuk, de azért erre a váltásra nem biztos, hogy büszkén emlékszik majd ... Tovább...
 • Arról miért nem beszél senki, hogy a kormányhivatalo k kormánytiszvise lői ezent... Tovább...
 • A közigazgatásban évek óta zajló átalakítások, jogszabályválto zások, létszámleé... Tovább...
 • Közmunka nem munka hely mert az ember ég alatt dolgozik . Tovább...