Hirdetés
Energiaszegénység a települési önkormányzatoknál PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 11. hétfő, 09:00

szen1Hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés – idézi a Magyar Idők a WWF Magyarország közzétett jelentését. A környezetvédelmi szervezet rámutatott arra is, hogy az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80 százalékát érinti, ráadásul a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van.

A WWF Magyarország 701 önkormányzat válaszai alapján összeállított energiahatékonysági körképéből kitűnik, hogy a középületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik, az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig ennél csak egy leheletnyivel jobb. Az önkormányzatok próbálnak javítani az állapotokon, szinte mindegyik nyomon követi az energetikai korszerűsítést támogató pályázati lehetőségeket. Ám a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt a válaszadók 60 százalékának sikertelen volt a pályázati próbálkozása az elmúlt tíz évben.

Az önkormányzatok alapvetően három területen javíthatják épületeik energiahatékonyságát. A hőszigetelés a falak állapotától függően 35–65 százalékos energiamegtakarítást is eredményez, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenti a lakások hőmérsékletét. Nagy potenciál van a fűtési rendszerek korszerűsítésében is, hiszen az új, korszerű földgáztüzelésű kondenzációs kazánok hatásfoka 90 százalék felett is lehet, ami jelentősen meghaladja a régi kazánok hatásfokát. Érdemes megvizsgálni azt is, hogy az adott településen milyen lehetőség van a távhőszolgáltatás bevezetésére.

A felmérés keretében száz önkormányzat jelezte, hogy lehetőség esetén pályázna a helyi távhőrendszer kiépítésére. Igaz, költséges megoldás, de a legjobb választás lehet a légszennyezés csökkentésére, mivel ilyenkor a fűtőanyagot nagy hatékonysággal égetik el, a légszennyező anyagokat pedig csak egy helyen, folyamatosan ellenőrzött körülmények között kell megszűrni.

A fűtéssel járó légszennyezés évről évre növekvő probléma, a jelenségen pedig az sem segít, hogy sok önkormányzat tűzifa helyett szenet vagy a még inkább környezetszennyező lignitet oszt a szociálisan veszélyeztetettek számára.

Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, ezek több mint felénél közepes vagy súlyos problémát jelent a lakossági fűtésből eredő légszennyezettség.

Világszerte évente hárommillió, Magyarországon 6000-8000 ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezéssel - írja a Magyar Idők.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Gyenes Zoltán 2017-12-13 17:35
Megint egy olyan probléma melyet látványosan, meg lehetne oldani, ha nem kőbaltás ősember módjára nyúlna bele a politika.A szociális tűzifa juttatás nem oldja meg a problémát. Gondoljunk bele legfeljebb egy-két köbméter jut egy-egy igénylőre. A kapott tűzifa nyers, így fűtőértékének 50%-a induláskor már elvész. Rendkívül rossz tüzelőberendezé sekben, kéményekkel és rossz épületekben kellene meleget varázsolni.Mego ldás a vidéki szegénység mérséklése, a szétherdált, széthordott -vidékieket illető- erőforrások visszaadása az ott élő közösségek számára.Sajnos erre nem látni határozott, és főleg szakmaiságot feltételező akaratot.Nagyon sokat kellene erről beszélni és főleg cselekedni a helyiek bevonásával. Sajnos ez ma nincs így, finom jelzés erre a vidéki közigazgatás átszervezése, a modern városok program habzsi-dőzsi megvalósítása, "stadiont minden utcasarokra vízió". Az undorító politikai légkör mely a gyűlöletkeltése n kívül másra nem alkalmas.Plakát okra eltapsolt milliárdok és a sor folytatható.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...
 • Ha kitart ez az "EU" nem küldi a pénzt bizonyos dolgok miatt akkor a "majd megl... Tovább...