Hirdetés
Energiaszegénység a települési önkormányzatoknál PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 11. hétfő, 08:00

szen1Hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés – idézi a Magyar Idők a WWF Magyarország közzétett jelentését. A környezetvédelmi szervezet rámutatott arra is, hogy az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80 százalékát érinti, ráadásul a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van.

A WWF Magyarország 701 önkormányzat válaszai alapján összeállított energiahatékonysági körképéből kitűnik, hogy a középületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik, az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig ennél csak egy leheletnyivel jobb. Az önkormányzatok próbálnak javítani az állapotokon, szinte mindegyik nyomon követi az energetikai korszerűsítést támogató pályázati lehetőségeket. Ám a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt a válaszadók 60 százalékának sikertelen volt a pályázati próbálkozása az elmúlt tíz évben.

Az önkormányzatok alapvetően három területen javíthatják épületeik energiahatékonyságát. A hőszigetelés a falak állapotától függően 35–65 százalékos energiamegtakarítást is eredményez, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenti a lakások hőmérsékletét. Nagy potenciál van a fűtési rendszerek korszerűsítésében is, hiszen az új, korszerű földgáztüzelésű kondenzációs kazánok hatásfoka 90 százalék felett is lehet, ami jelentősen meghaladja a régi kazánok hatásfokát. Érdemes megvizsgálni azt is, hogy az adott településen milyen lehetőség van a távhőszolgáltatás bevezetésére.

A felmérés keretében száz önkormányzat jelezte, hogy lehetőség esetén pályázna a helyi távhőrendszer kiépítésére. Igaz, költséges megoldás, de a legjobb választás lehet a légszennyezés csökkentésére, mivel ilyenkor a fűtőanyagot nagy hatékonysággal égetik el, a légszennyező anyagokat pedig csak egy helyen, folyamatosan ellenőrzött körülmények között kell megszűrni.

A fűtéssel járó légszennyezés évről évre növekvő probléma, a jelenségen pedig az sem segít, hogy sok önkormányzat tűzifa helyett szenet vagy a még inkább környezetszennyező lignitet oszt a szociálisan veszélyeztetettek számára.

Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, ezek több mint felénél közepes vagy súlyos problémát jelent a lakossági fűtésből eredő légszennyezettség.

Világszerte évente hárommillió, Magyarországon 6000-8000 ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezéssel - írja a Magyar Idők.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Gyenes Zoltán 2017-12-13 16:35
Megint egy olyan probléma melyet látványosan, meg lehetne oldani, ha nem kőbaltás ősember módjára nyúlna bele a politika.A szociális tűzifa juttatás nem oldja meg a problémát. Gondoljunk bele legfeljebb egy-két köbméter jut egy-egy igénylőre. A kapott tűzifa nyers, így fűtőértékének 50%-a induláskor már elvész. Rendkívül rossz tüzelőberendezé sekben, kéményekkel és rossz épületekben kellene meleget varázsolni.Mego ldás a vidéki szegénység mérséklése, a szétherdált, széthordott -vidékieket illető- erőforrások visszaadása az ott élő közösségek számára.Sajnos erre nem látni határozott, és főleg szakmaiságot feltételező akaratot.Nagyon sokat kellene erről beszélni és főleg cselekedni a helyiek bevonásával. Sajnos ez ma nincs így, finom jelzés erre a vidéki közigazgatás átszervezése, a modern városok program habzsi-dőzsi megvalósítása, "stadiont minden utcasarokra vízió". Az undorító politikai légkör mely a gyűlöletkeltése n kívül másra nem alkalmas.Plakát okra eltapsolt milliárdok és a sor folytatható.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Nagyon jól mondod, április 8-án betegnek kell lennünk! Tovább...
 • Hiába emelik fel az illetményalapot 60 eFt-ra, mint ahogyan a 2. számú hozzászól... Tovább...
 • A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mond... Tovább...
 • Erősen hajlok rá, hogy Ausztriában folytassam. Ott legalább megbecsülnek. Polgár... Tovább...
 • Az itt a legnagyobb baj, amellett, hogy a "nagy" fidesz részéről semmi hajlandós... Tovább...
 • Minden tiszteletem a sztrájkot megszervező Köztisztviselők Szakszervezetéé és a ... Tovább...
 • Nem lesz ebből semmi. Kivéreztetik a szektort. Tovább...
 • 462/2017.(XII.2 8.) Korm. rendelet Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó 37.000. köztisztviselő illetménye - közpon... Tovább...
 • 2018. január 31-vel megszűnik a bér kompenzációja ! Nem béremelés nem lesz még e... Tovább...
 • Jah,a politikai érinthetetlensé gnek ára van ! Tovább...
 • Hagyjuk már az elmúlt,8 évvel ezelőtt véget ért szocialista városvezetést, akine... Tovább...
 • Megint egy olyan probléma melyet látványosan, meg lehetne oldani, ha nem kőbaltá... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
Hirdetés