Hirdetés
Energiaszegénység a települési önkormányzatoknál PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 11. hétfő, 09:00

szen1Hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés – idézi a Magyar Idők a WWF Magyarország közzétett jelentését. A környezetvédelmi szervezet rámutatott arra is, hogy az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80 százalékát érinti, ráadásul a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van.

A WWF Magyarország 701 önkormányzat válaszai alapján összeállított energiahatékonysági körképéből kitűnik, hogy a középületek harmada semmilyen szigeteléssel nem rendelkezik, az ablakok és ajtók fele közepes vagy annál rosszabb állapotban van, a kazánok és a hőleadók helyzete pedig ennél csak egy leheletnyivel jobb. Az önkormányzatok próbálnak javítani az állapotokon, szinte mindegyik nyomon követi az energetikai korszerűsítést támogató pályázati lehetőségeket. Ám a korlátozottan elérhető pénzügyi forrás miatt a válaszadók 60 százalékának sikertelen volt a pályázati próbálkozása az elmúlt tíz évben.

Az önkormányzatok alapvetően három területen javíthatják épületeik energiahatékonyságát. A hőszigetelés a falak állapotától függően 35–65 százalékos energiamegtakarítást is eredményez, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenti a lakások hőmérsékletét. Nagy potenciál van a fűtési rendszerek korszerűsítésében is, hiszen az új, korszerű földgáztüzelésű kondenzációs kazánok hatásfoka 90 százalék felett is lehet, ami jelentősen meghaladja a régi kazánok hatásfokát. Érdemes megvizsgálni azt is, hogy az adott településen milyen lehetőség van a távhőszolgáltatás bevezetésére.

A felmérés keretében száz önkormányzat jelezte, hogy lehetőség esetén pályázna a helyi távhőrendszer kiépítésére. Igaz, költséges megoldás, de a legjobb választás lehet a légszennyezés csökkentésére, mivel ilyenkor a fűtőanyagot nagy hatékonysággal égetik el, a légszennyező anyagokat pedig csak egy helyen, folyamatosan ellenőrzött körülmények között kell megszűrni.

A fűtéssel járó légszennyezés évről évre növekvő probléma, a jelenségen pedig az sem segít, hogy sok önkormányzat tűzifa helyett szenet vagy a még inkább környezetszennyező lignitet oszt a szociálisan veszélyeztetettek számára.

Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, ezek több mint felénél közepes vagy súlyos problémát jelent a lakossági fűtésből eredő légszennyezettség.

Világszerte évente hárommillió, Magyarországon 6000-8000 ember halála hozható összefüggésbe a légszennyezéssel - írja a Magyar Idők.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #1 Gyenes Zoltán 2017-12-13 17:35
Megint egy olyan probléma melyet látványosan, meg lehetne oldani, ha nem kőbaltás ősember módjára nyúlna bele a politika.A szociális tűzifa juttatás nem oldja meg a problémát. Gondoljunk bele legfeljebb egy-két köbméter jut egy-egy igénylőre. A kapott tűzifa nyers, így fűtőértékének 50%-a induláskor már elvész. Rendkívül rossz tüzelőberendezé sekben, kéményekkel és rossz épületekben kellene meleget varázsolni.Mego ldás a vidéki szegénység mérséklése, a szétherdált, széthordott -vidékieket illető- erőforrások visszaadása az ott élő közösségek számára.Sajnos erre nem látni határozott, és főleg szakmaiságot feltételező akaratot.Nagyon sokat kellene erről beszélni és főleg cselekedni a helyiek bevonásával. Sajnos ez ma nincs így, finom jelzés erre a vidéki közigazgatás átszervezése, a modern városok program habzsi-dőzsi megvalósítása, "stadiont minden utcasarokra vízió". Az undorító politikai légkör mely a gyűlöletkeltése n kívül másra nem alkalmas.Plakát okra eltapsolt milliárdok és a sor folytatható.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az az orvos, aki az alapellátásban háziorvosként szeretne dolgozni közalkalmazot... Tovább...
 • Bizony ez óriási probléma, és sajnos egyre csak nő a betöltetlen háziorvosi prax... Tovább...
 • És vajon a jegyző, mint olyan marad-e? Az önkormányzatisá got lehet máshogy is k... Tovább...
 • Arról nem beszélnek, hogy mi lesz a kis önkormányzatok hivatalaival! Lesz összev... Tovább...
 • Be kell látni, ha nem ülnek polgármesterek a parlamenti patkóban, akkor a telepü... Tovább...
 • A mindenkori politikai vezetésnek azt kellene tudomásul vennie, hogy a település... Tovább...
 • Tisztelt "Agglomerációs csőcselék"! Amit ír abban sok az igazság, de azt is nézz... Tovább...
 • Én nem aggódom. Ez most világszerte jelenség, kiürülnek a falvak, visszaveszi ma... Tovább...
 • Nevetséges ez a folyamatos hátramutogatás, "emúttnyócév" ami már "emútt 10" lett... Tovább...
 • Ha a kormány nem tud a falvak 20-30 km-es körzetében normális munkahelyet biztos... Tovább...
 • Ez egy választási ígéret volt mint a 12000 Ft fűtéstámogatás amelyből az ügy jel... Tovább...
 • https://www.hirstart.hu/hk/20180619_igy_valtozna_meg_jovore_a_cafeteria-rendszer... Tovább...
 • "ehelyett inkább külföldre mennek, mert önállóan képtelenek megteremteni az első... Tovább...
 • Forrást biztos hogy lehetne rá találni, egyszerűen akarat nincs rá ez már tisztá... Tovább...
 • 10 év az a nyolc!!! Tovább...