Hirdetés
Több pénz jut a bölcsődeépítésre PDF Nyomtatás E-mail
2017. november 24. péntek, 09:00

bolcsode01Egy törvénymódosítási javaslat értelmében megemelnék a bölcsődékbe és a mini bölcsődékbe a más településről felvehető gyermekek számát 2018. január elsejétől - közölte az OrientPress kérdésére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 104. Kormányinfón. Eközben az önkormányzatok számára kedvezőbbé válik az intézmények fenntartása és újabb forrásokat biztosítanak bölcsődék kialakítására is.

Közel két éve, 2015 végén született az a jogszabály, amely szerint 2018. december 31-ig azon tízezer lakos alatti települések önkormányzatainak kell megszervezni a bölcsődei ellátás valamely formáját, ahol a településen legalább 40 három év alatti gyermek él, vagy minimum 5 család igényli az ellátást.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény (Gyvt.) jelenleg hatályos szabályozása lehetővé teszi, hogy a települési önkormányzat által fenntartott bölcsőde, mini bölcsőde a szolgáltatói nyilvántartásban szereplő férőhelyszáma legfeljebb 15 százalékáig az ellátási területén kívüli, azaz más településen élő gyermek ellátását is biztosítsa.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az OrientPress kérdésére írásban válaszolva kifejtette, hogy jelenleg zajlik a Gyvt. módosítása, amely – ha az országgyűlés megszavazza ‒ 2018. január 1-jétől megemelné a más településről felvehető gyermekek arányát bölcsőde esetén 25 százalékra, mini bölcsőde esetén pedig 50 százalékra. Mint kifejtette: erre azért van szükség, hogy nagyobb mozgásteret adjon a bölcsődei, mini bölcsődei ellátást biztosító települési önkormányzatoknak. Mindehhez nem kell társulni, vagy feladat-ellátási szerződést kötni más települési önkormányzattal, miközben az ellátási területen kívüli gyermekek után is biztosítottá válik a finanszírozás.

Teljesen életszerű az is, hogy amennyiben egy településen csak néhány 3 éven aluli gyermek ellátására van igény, akkor nem köteles az önkormányzat az ellátást megszervezni.” Ugyanakkor a környező településen működő bölcsőde e néhány család számára is biztosítja az ellátást – tette hozzá.

A miniszteri válasz kitér a bölcsődék építésnek támogatására is. Mint írja, az új ellátási formák létrehozására, a meglévő intézmények fejlesztésére, kapacitásaik bővítésére, illetve szolgáltatásaik felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretén belül van lehetőség a 2014-2020-as fejlesztési időszakban. A programokban mintegy 110 milliárd forint (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde és óvodafejlesztésre) áll rendelkezésre. Úgy fogalmaz: a kormány kiemelt figyelmet fordít a hazai bölcsődefejlesztésekre, ezért az uniós források mellett hazai pénzekből már idén 1,1 milliárd forint állt rendelkezésre mini bölcsőde létrehozására. Emellett a már megindult bölcsődefejlesztési programot is kiszélesítik, amelyre összesen 5 milliárd forint pályázati forrás fog rendelkezésre állni, ami az idei évre biztosított forrás több mint négy és félszerese. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018 elején fogja a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen kiírni a pályázatot, így már a jövő év első felében megindulhatnak a fejlesztések.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Thanks for your personal marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you ... Tovább...
 • I have noticed you don't monetize your site, don't waste your traffic, you can e... Tovább...
 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...