Hirdetés
Több pénz jut a bölcsődeépítésre PDF Nyomtatás E-mail
2017. november 24. péntek, 09:00

bolcsode01Egy törvénymódosítási javaslat értelmében megemelnék a bölcsődékbe és a mini bölcsődékbe a más településről felvehető gyermekek számát 2018. január elsejétől - közölte az OrientPress kérdésére Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 104. Kormányinfón. Eközben az önkormányzatok számára kedvezőbbé válik az intézmények fenntartása és újabb forrásokat biztosítanak bölcsődék kialakítására is.

Közel két éve, 2015 végén született az a jogszabály, amely szerint 2018. december 31-ig azon tízezer lakos alatti települések önkormányzatainak kell megszervezni a bölcsődei ellátás valamely formáját, ahol a településen legalább 40 három év alatti gyermek él, vagy minimum 5 család igényli az ellátást.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény (Gyvt.) jelenleg hatályos szabályozása lehetővé teszi, hogy a települési önkormányzat által fenntartott bölcsőde, mini bölcsőde a szolgáltatói nyilvántartásban szereplő férőhelyszáma legfeljebb 15 százalékáig az ellátási területén kívüli, azaz más településen élő gyermek ellátását is biztosítsa.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az OrientPress kérdésére írásban válaszolva kifejtette, hogy jelenleg zajlik a Gyvt. módosítása, amely – ha az országgyűlés megszavazza ‒ 2018. január 1-jétől megemelné a más településről felvehető gyermekek arányát bölcsőde esetén 25 százalékra, mini bölcsőde esetén pedig 50 százalékra. Mint kifejtette: erre azért van szükség, hogy nagyobb mozgásteret adjon a bölcsődei, mini bölcsődei ellátást biztosító települési önkormányzatoknak. Mindehhez nem kell társulni, vagy feladat-ellátási szerződést kötni más települési önkormányzattal, miközben az ellátási területen kívüli gyermekek után is biztosítottá válik a finanszírozás.

Teljesen életszerű az is, hogy amennyiben egy településen csak néhány 3 éven aluli gyermek ellátására van igény, akkor nem köteles az önkormányzat az ellátást megszervezni.” Ugyanakkor a környező településen működő bölcsőde e néhány család számára is biztosítja az ellátást – tette hozzá.

A miniszteri válasz kitér a bölcsődék építésnek támogatására is. Mint írja, az új ellátási formák létrehozására, a meglévő intézmények fejlesztésére, kapacitásaik bővítésére, illetve szolgáltatásaik felújítására a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretén belül van lehetőség a 2014-2020-as fejlesztési időszakban. A programokban mintegy 110 milliárd forint (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde és óvodafejlesztésre) áll rendelkezésre. Úgy fogalmaz: a kormány kiemelt figyelmet fordít a hazai bölcsődefejlesztésekre, ezért az uniós források mellett hazai pénzekből már idén 1,1 milliárd forint állt rendelkezésre mini bölcsőde létrehozására. Emellett a már megindult bölcsődefejlesztési programot is kiszélesítik, amelyre összesen 5 milliárd forint pályázati forrás fog rendelkezésre állni, ami az idei évre biztosított forrás több mint négy és félszerese. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2018 elején fogja a Nemzetgazdasági Minisztériummal közösen kiírni a pályázatot, így már a jövő év első felében megindulhatnak a fejlesztések.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Olvasd el azt a levelet figyelmesebben. Nem azt ígérte a Miniszterelnök úr, hogy... Tovább...
 • I was just ⅼooking for this infoгmation foг a while. Afteг six һօurs օf continuo... Tovább...
 • Csatlakozva az előttem szólókhoz: tényleg nem normális! 45 évesen 24 éves község... Tovább...
 • Elég érdekesen alakulnak a dolgok, egyszer teremtsük meg az önfenntartás lehetős... Tovább...
 • Ha az iparűzési adót megszüntetik, akkor vége az önkormányzatokn ak!Saját bevéte... Tovább...
 • "Az érdekképviselet gondnak tartja, hogy a közszférából még mindig nem irányítot... Tovább...
 • Nem tudom miről beszél a VOSZ főtitkár. Az önkormányzatokn ál nem hogy plusz lét... Tovább...
 • Addig működik a közigazgatás jól, amíg a mai 50 és fölöttiek ott lesznek. Ha jön... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál a létszám a jogszabályok által előírt feladatokhoz sem ele... Tovább...
 • Hu, én is nagyon megvagyok elégedve. A fizetésem a mai napon is több mint 10000 ... Tovább...
 • Kérdezem a nagypofájú VOSZ vezetői mikor fognak érdemi munkát végezni az alfél á... Tovább...
 • Besenyő Pista szavaival élve - Normális a VOSZ?! Felsőfokú közigazgatási végzett... Tovább...
 • A demokrácia alappilérei az önállóan működő települési önkormányzatok. Minden te... Tovább...
 • Április 8-án legyünk valamennyien betegek!!!! Tovább...
 • Még van olyan ember aki hisz nekik. Szavazzunk a FIDESZ-re és, akkor kapunk ille... Tovább...
Hirdetés