Hirdetés
Ezt ígérik a választásra készülő pártok a közszolgálatoknak és a szakszervezeteknek PDF Nyomtatás E-mail
2017. október 30. hétfő, 06:00

mkksz-logoBér- és nyugdíjemelést, az egyenlőtlenségek csökkentését és progresszív adórendszert ígért több ellenzéki párt vezetője a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által szervezett fórumon. Meghívást kapott a Fidesz is, de nem kívánt élni a lehetőséggel, közleménye szerint az ellenzéki pártok reménytelen helyzetükben egymást túllicitálva tesznek kétségbeesett és hiteltelen ígérteteket.

Ki mit ígér a közszolgálatoknak és a szakszervezeteknek? – ezzel a címmel rendezett pártelnöki fórumot a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szombaton Budapesten. Molnár Gyula, az MSZP elnöke, Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, miniszterelnök-jelölt és Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője egyaránt beszélt arról, hogy az ország kettészakadt, az alul lévőket fel kell emelni, a jelenleginél jóval több pénz kell az oktatásban, egészségügyben. Van olyan párt amelyik a minimálnyugdíjakat, van, amelyik az egészségügyi béreket duplázná, és úgy vélik, mindennek meg is lehet a fedezete, ha a Fidesz leváltásával véget vetnek a kormányzati korrupciónak és az értelmetlen, pazarló presztízsberuházásoknak.

Több felszólaló beszélt a kiszolgáltatott, alulfizetett munkavállalók és a magukra hagyott idősek helyzetének javításáról, a 18 éves korig tartó tankötelezettség visszaállításáról és szociális lakások építéséről, valamint a betöltetlen háziorvosi és tanári álláshelyekről, a romló színvonalú oktatásról, egészségügyről. Több ellenzéki politikus fejtegette, hogy az ellenzéki pártok szakpolitikai elképzelései, programjai számos területen közel állnak egymáshoz, továbbá kormányváltásnál többre, új alkotmányra és a magyar politikai rendszer átalakítására van szükség.

Molnár Gyula szocialista elnök elmondta, hogy a szocialisták kormányra kerülve bevezetnék a megélhetési minimumot - ami a nemzeti alapjövedelem egyszerűsített változata -, a 13. havi nyugdíjat, a 100 ezer forint alatti nyugdíjaknál gyorsabb, nagyobb emelést hajtanának végre, megdupláznák a minimálnyugdíjat, továbbá krónikus betegségeknél orvosi javallatra a 65 év felettieknél ingyenessé tennék gyógyszert. A szocialista pártelnök szerint egyelőre még kivitelezhetetlen az európai bérunió, előbb magyar bérunióra lenne szükség, hogy a keleti és nyugati országrész között e téren is fennálló hatalmas különbségeket csökkentsék.

A jobbikos Hegedűs Lórántné az európai bérunióval kapcsolatban azt emelte ki, hogy az Európa keleti és nyugati fele közti hatalmas jövedelmi különbségek szétfeszítik az uniót, ezért ezzel foglalkozni kell. Azzal folytatta, hogy a közszolgálatba lépőkre minimális bérek, egy végigdolgozott élet után minimális nyugdíjak, összességében egy minimál élet vár. Pedig a közszolga nem zsellér, tisztességes bérezés és bánásmód illeti meg - szögezte le a jobbikos politikus.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje arra emlékeztette hallgatóit, hogy csaknem ötezer álláshelyre keresnek tanárokat, és félmillió embernek nincs háziorvosa, miközben a Fidesz gyakorlatilag fizetőssé tette az egészségügyet, a tehetősebbeket pedig a magánegészségügy felé terelte. Hatalmas egyenlőtlenségek vannak a közszférában, de nem szabad engedni, hogy azon múljanak az emberek életesélyei, hogy mi az irányítószámuk - fűzte hozzá. Az egészségügyben kétszeresére kell emelni a béreket, a közszférában bérrendezésre van szükség, hogy véget lehessen vetni a dolgozói szegénységnek. A közszférában a központosítása miatt „kialakult a pártállami kontraszelekció fojtogató légköre” – állította.

A DK-s Niedermüller Péter szerint nem igaz, hogy az ellenzéki pártok marakodnak, hiszen a szakpolitikák szintjén hasonlóan látják az ország helyzetét, a „korrupcióban és hazugságokban fuldokoló kormányt”. A helyi közösségek, helyi politika megerősítése nélkül azonban nem lesz változás Magyarországon. A béremelés nemcsak lehetőség, de morális kötelezettség, hogy a munkavállalóknak ne csak ennivalójuk legyen és fedél a fejük felett, de a gyermekeiket is egy jobb élet reményében nevelhessék. Az oktatásban korszerű tananyagra van szükség, hogy ne a csavargyárra készítsék fel a gyermekeket, hanem a jövő új kihívásaira - fűzte hozzá.

A nagyobbik kormánypárt sajtóközleményben reagál a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által szervezett fórumon elhangzottakra. Azt írta, Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásuk idején épp az ellenkezőjét tették annak, amiről most beszélnek: az idősektől elvettek egyhavi nyugdíjat, emelték az adókat, ezzel csökkentették a béreket, megduplázták a munkanélküliséget. Emellett a Fidesz elképesztőnek nevezte, hogy a „pénzért és a hatalomért magából kifordult” Jobbik most Gyurcsány Ferenccel és a szocialistákkal együtt azért lobbizik, hogy a magyar emberek adójáról és fizetéséről Brüsszel dönthessen.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+12 #1 Köztisztviselő 2017-10-30 07:09
Az önkormányzati igazgatásban dolgozó és a polgármesteri hivatalokat működtető köztisztviselők a tűrőképességük határán - vagy inkább azon túl - vannak!9 éve nem volt béremelésünk, azóta 1 teljes évi bért kivettek a zsebünkből. Felszólítom a parlamenti pártokat a 37.000. köztisztviselő nevében, hogy a köztisztviselők illetményét azonnali hatállyal, legalább 50%-kal emeljék meg, különben már ahhoz sem lesz elég ember, hogy a 2018. évi országgyűlési választásokat lebonyolítsa!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...
 • Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy... Tovább...
 • Ez a kis ország teljesen kettészakadt - van Budapest meg a fejlett Dunántúl, az ... Tovább...
 • Tisztelt Elnök Úr! Köszönet munkádért, de mikor fognak velünk kistelepülési veze... Tovább...
 • Hát meglátjuk, de azért erre a váltásra nem biztos, hogy büszkén emlékszik majd ... Tovább...
 • Arról miért nem beszél senki, hogy a kormányhivatalo k kormánytiszvise lői ezent... Tovább...
 • A közigazgatásban évek óta zajló átalakítások, jogszabályválto zások, létszámleé... Tovább...
 • Közmunka nem munka hely mert az ember ég alatt dolgozik . Tovább...