Hirdetés
Diplomás bérminimumot javasol az MKKSZ PDF Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 26. kedd, 06:00

mkksz-logoÁltalános diplomás bérminimumot javasol a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), javaslatukat az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson keresztül a kormányhoz is eljuttatják.

A szervezet múlt heti, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az érdekképviselet azt javasolja, hogy a minimálbér és a szakmunkás bérminimum mellett 2018. január 1-jétől a kormány és a szociális partnerek vezessék be a diplomás bérminimumot. Javaslatuk szerint ez a felsőfokú végzettséget, szakképesítést igénylő munkakört betöltők számára lenne kötelező, mértéke pedig a mindenkori szakmunkás bérminimumnál 35 százalékkal lenne magasabb.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a minimálbér és a szakmunkás bárminimum főleg az utóbbi két évben jelentősen emelkedett, ezt azonban nem követte a kvalifikáltabb munkaerő bérfejlesztése. A közalkalmazotti illetményrendszer több mint kilenc éve változatlan, és előfordul, hogy egy kezdő szakmunkás és egy akadémiai doktor a fizetési besorolása szerint ugyanakkora illetményre jogosult.

A javaslatot a szakszervezet átadja az Országos Közszolgálati Egyeztető Tanácsnak, a szervezetet pedig arra kérik, hogy juttassa el a kormányhoz is.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #6 Pitypantygos nádiposzáta 2017-11-01 07:49
Jól hangzik hogy legyen diplomás bérminimum, de akkor esetleg azt is tényleg figyelembe kellene venni, hogyha valaki gazdasági területen dolgozik, akkor legyenek szívesek nem figyelembe venni a rokon bölcsészdiplomá ját, mert akkor az én könyvtáros diplomámat is figyelembe lehetne venni. Köszönöm.
Idézet
 
 
+3 #5 Valaki 2017-09-26 17:20
Idézet - MentOrr:
A középfokúak jogosan sírnak, de nehogy már a diplomások igyák meg a levét. Tetszettek volna tanulni!


Látom nem ment át az információ csak részben :)

Az a baj ahogy az előttem lévő is írja, hogy sok esetben van az, hogy ugyan azon beosztással, ugyan azon dolgozó csak azért keres többet mint a másik, mert felső fokú végzettsége van, közben a munka elvégzéséhez semmilyen plusz értéket nem ad hozzá. Sőtt az a legjobb amikor olyan diplomával teszi aminek semmi köze a munkaköréhez.

Sőtt ez azzal szemben is elég nagy kitolás akinek felsőfokú végzettségre van szüksége a munkaköre betöltéséhez, de egy középfokú végzettséget igénylő emberke is egy diplomával vígan megkapja a felsőfokú bért miközben a felelősség kicsit nagyobb.

Ezért kéne tisztázni kicsit komolyabban mihez kell a felsőfokú végzettség és mihez nem.

Még mielőtt megkapom van diplomám, de a jelenlegi rendszer véleményem szerint sohasem volt igazságos.
Idézet
 
 
+8 #4 Egy kis hülye középfokú 2017-09-26 15:38
Kedves MentOrr! Ez tipikus "felsőfokú" hozzászólás volt.A tanulással csak az a baj, hogy nem is erről szól ez a hír. Az én véleményem szerint a gond az, hogy ugyanazért a munkáért ugyanaz a bér járna. Velem szemben ülő felsőfokú végzettségű kolléga ugyanazt végzi, mint én és kb. kétszer annyi fizetést kap, csaj egy másik település nevét írja le a papírra, ennyi a különbség. Ja, ráadásul én tanítottam be, és én helyettesítem, amíg ő a századik diplomamunkáját írja. Tetszett volna tanulni? Igaza van, csak az a baj, hogy akik kikerülnek a mostani felsőoktatásból , gőzük sincs az államigazgatásh oz. Rögtön vezetők lesznek persze és osztják azt a nagy észt annak, aki már harminc éve "gyűri". És tegyük hozzá, hogy vannak olyan területek, pl. a gazdálkodás, amit ugye mindenki 2014. óta alkalmaz, tehát hiába a nagy végzettség, ugyanúgy kezdő, mint a középfokú. Ja, csak ő többszörös bérért kezdő. Igaz, hogy amit eddig tanult, már rég halott szakmailag. Hajrá felsőfokúak!! (Egyébként tisztelek mindenkit, akinek lehetősége, pénze, - vagy a szüleinek a pénze - volt arra, hogy diplomát szerezzen.) Úgy látszik, hogy ahol a hozzászóló tanult, ott emberiességet, erkölcsöt és tiszteletet nem tanítottak. Ez a jó diploma!
Idézet
 
 
-8 #3 MentOrr 2017-09-26 12:59
A középfokúak jogosan sírnak, de nehogy már a diplomások igyák meg a levét. Tetszettek volna tanulni!
Idézet
 
 
+8 #2 Valaki! 2017-09-26 11:53
Tökéletesen egyetértek.

Nem tudom miért oly nehéz egy egyszerűbb megoldást támogatni, mint, hogy beböfögünk más és más megoldásokat anélkül, hogy ténylegesen mögé néznénk a dolgoknak.

Kíváncsi lennék egy olyan megoldásnál ahol marad a 38.650 Ft (ha már állítólag bonyolult megszüntetni, mert sok minden épül rá), de megszüntetnénk a 2 táblázatot (közép és felső fokú végzettségű) egységes bértáblát, egységes szorzókkal kapna mindenki, de a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörökben dolgozók kapnának egy bizonyos mértékű %-os illetménykiegés zítést és pont. Ehhez meg a kormány majd odagondolja azt a bizonyos fejpénz kérdést valahogy, ha egyáltalán komolyabban gondolkodnak benne.

Miért nem hasonló vagy ennél is egyszerűbb megoldásokban gondolkodnak? Tényleg nem értem.
Idézet
 
 
+27 #1 Lófasz és estifény 2017-09-26 07:39
Ez a javaslat ismét bebizonyítja, hogy a szakszervezeti vezetők alkalmatlanok feladatuk ellátására, és csak kapkodnak, hogy hátha sikerül valami eredményt felmutatniuk!Ke zdjük az elején:1) Ez a javaslat ismételten nem érinti a középfokú végzettségűeket , akik a jövő évi garantált bérminimumnak köszönhetően egységesen bruttó 180.500.-Ft-ot fognak keresni, tekintve hogy a maximum szorzó ezen kategóriában 4,4 így a maximális fizetés a 38.500.-Ft-os illetményalappa l 169.400.-Ft! Tehát MINIMÁLBÉRT keresünk, amit akárhol máshol is megkaphatnánk, ahol fele ekkora felelősség nincs! 2) Az említett javaslat értelmében megszűnne a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében is a bérkülönbség, tekintve, hogy a javaslat szerinti "garantált diplomás minimálbér" összege bruttó 243.675.-Ft lenne, a bértábla alapján járó maximum 6-os szorzós fizetés 231.000.-Ft, tehát minden diplomás a garantált diplomás minimálbért keresné!!!
Kérdezem én, mennyire igazságos ez a rendszer, ahol két kategória létezik: a minimálbéres középfokú végzettségű, meg a minimálbéres diplomás?
Javaslom a "tisztelt" szakszervezetne k, ha legközelebb ekkora baromságot javasolnak, először számoljanak utána a dolgoknak, és csak ezt követően tegyenek ilyen értelmezhetetle nül hülye javaslatot! De ha nem megy a matek szóljanak, adok elérhetőséget, szívesen segítek nekik, még akár ingyen is, ők meg majd felveszik a "munkáért" a pénzt, amit elég ***ul végeznek!TISZTE SSÉGES BÉRT AZ ÖNKORMÁNYZATI TISZTSÉGVISELŐK NEK
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...
 • Idő...idő...már rég répni kellett volna, mert már a béka fenekén vagyunk, megbec... Tovább...
 • Alig bírtam végigolvasni, hisz potyogott a könny a szememből. Na nem a meghatódo... Tovább...
 • A kormány támogatja a bérnövekedést - kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó közti... Tovább...
 • A falvaknak nem sportparkok kellenek, hanem munkahelyek helyben vagy a közelben!... Tovább...
 • Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...