Hirdetés
Támogatásözön juthat Pest megyének PDF Nyomtatás E-mail
2017. május 26. péntek, 08:00

További 25 milliárd forint értékben hirdet meg idén pályázati felhívásokat a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2021-ig tartó Pest megyei támogatási programban. Ezek tartalmáról és ütemezéséről a tárca folyamatosan egyeztet a megyei önkormányzattal – írja a Magyar Idők.
pestmu

Azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly év végén közzétette az első két pályázati felhívását 5 milliárd forintos keretösszeggel a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos programban, az idén várhatóan újabb tenderek kiírásáról dönt majd 25 milliárd forint értékben – erről tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága.

Hozzátették, hogy ennek részleteiről folyamatosan tárgyalnak a Pest megyei önkormányzattal. A támogatásra többek között a következő témákban lehet majd pályázni: mikro-, kis- és középvállalkozások termelőeszköz-beszerzésének támogatása, ipari parkok, iparterületek, vállalkozói parkok, óvodák és bölcsődék, valamint az egészségügyi alapellátás intézményeinek fejlesztése.

Hasonló témában írták ki az első két pályázatot is tavaly decemberben: akkor a Pest megyei vállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, a belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint keretösszeget szabtak meg.

Ismert, a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló programot azért indították el, mert a megye – az uniós összehasonlításban Budapest miatt fejlettebbnek számító közép-magyarországi régió részeként – a 2014–2020 közötti európai uniós programokban lényegesen kevesebb fejlesztési forrást tud elérni, mint a többi megye, miközben az egy főre jutó GDP-je alig haladja meg az uniós átlag felét.

Ezt az ellentmondást a kormánynak a közép-magyarországi régió kettéválasztásáról hozott döntése 2020 után feloldja ugyan, de az addig hátralevő időszakban legfeljebb a nemzeti költségvetés terhére lehet „kompenzálni” a megyét a fejlettségéhez képest indokolatlanul alacsony uniós támogatásokért.

A kormány emiatt összesen 80 milliárd forint összegű célzott hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött tavaly tavasszal. Ennek értelmében a támogatást többek között a vállalkozások működési feltételeit és környezetét javító fejlesztésekre, a turizmus élénkítésére, a lemaradó térségek felzárkóztatására vagy éppen az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására lehet fordítani azzal a megkötéssel, hogy a források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kell elkölteni.

A kormány rögzítette azt is, hogy az összesen 80 milliárdos keretet 2021-ig hat részletben lehet majd kifizetni. A pályázatokon alapvetően a települési önkormányzatok és a Pest megyében székhellyel és telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók nyújthatnak be pályázatot.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • https://444.hu/2016/02/11/egy-rejtelyes-elemzes-miatt-rettegnek-a-polgarmesterek Tovább...
 • Az uniós választásokig számítunk, utána újra tervezik a rendszert.....N em kellü... Tovább...
 • Idő...idő...már rég répni kellett volna, mert már a béka fenekén vagyunk, megbec... Tovább...
 • Alig bírtam végigolvasni, hisz potyogott a könny a szememből. Na nem a meghatódo... Tovább...
 • A kormány támogatja a bérnövekedést - kivéve az önkormányzatokn ál dolgozó közti... Tovább...
 • A falvaknak nem sportparkok kellenek, hanem munkahelyek helyben vagy a közelben!... Tovább...
 • Irodában dolgozom közfogiban évek óta, ugyanakkora felelősséggel, mint bárki más... Tovább...
 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...