Hirdetés
Támogatásözön juthat Pest megyének PDF Nyomtatás E-mail
2017. május 26. péntek, 08:00

További 25 milliárd forint értékben hirdet meg idén pályázati felhívásokat a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2021-ig tartó Pest megyei támogatási programban. Ezek tartalmáról és ütemezéséről a tárca folyamatosan egyeztet a megyei önkormányzattal – írja a Magyar Idők.
pestmu

Azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly év végén közzétette az első két pályázati felhívását 5 milliárd forintos keretösszeggel a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos programban, az idén várhatóan újabb tenderek kiírásáról dönt majd 25 milliárd forint értékben – erről tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága.

Hozzátették, hogy ennek részleteiről folyamatosan tárgyalnak a Pest megyei önkormányzattal. A támogatásra többek között a következő témákban lehet majd pályázni: mikro-, kis- és középvállalkozások termelőeszköz-beszerzésének támogatása, ipari parkok, iparterületek, vállalkozói parkok, óvodák és bölcsődék, valamint az egészségügyi alapellátás intézményeinek fejlesztése.

Hasonló témában írták ki az első két pályázatot is tavaly decemberben: akkor a Pest megyei vállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, a belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint keretösszeget szabtak meg.

Ismert, a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló programot azért indították el, mert a megye – az uniós összehasonlításban Budapest miatt fejlettebbnek számító közép-magyarországi régió részeként – a 2014–2020 közötti európai uniós programokban lényegesen kevesebb fejlesztési forrást tud elérni, mint a többi megye, miközben az egy főre jutó GDP-je alig haladja meg az uniós átlag felét.

Ezt az ellentmondást a kormánynak a közép-magyarországi régió kettéválasztásáról hozott döntése 2020 után feloldja ugyan, de az addig hátralevő időszakban legfeljebb a nemzeti költségvetés terhére lehet „kompenzálni” a megyét a fejlettségéhez képest indokolatlanul alacsony uniós támogatásokért.

A kormány emiatt összesen 80 milliárd forint összegű célzott hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött tavaly tavasszal. Ennek értelmében a támogatást többek között a vállalkozások működési feltételeit és környezetét javító fejlesztésekre, a turizmus élénkítésére, a lemaradó térségek felzárkóztatására vagy éppen az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására lehet fordítani azzal a megkötéssel, hogy a források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kell elkölteni.

A kormány rögzítette azt is, hogy az összesen 80 milliárdos keretet 2021-ig hat részletben lehet majd kifizetni. A pályázatokon alapvetően a települési önkormányzatok és a Pest megyében székhellyel és telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók nyújthatnak be pályázatot.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Ezt követően a polgármesteri hivatalok dolgozói jönnek.... Tovább...
 • Itt már a közlemény kevés, akció kell a köztisztviselők , kormánytisztvis elők, ... Tovább...
 • Na most jön majd soros, "a patás ördög okozta ezt is"! A ner "túlképzett" pártko... Tovább...
 • "Tisztviselő" kollégának igaza van! Annyit tennék még hozzá, hogy lassan mi is m... Tovább...
 • Visszakérdezek - létezhet orvos nélküli egészségügy, tanár nélküli oktatás,kőműv... Tovább...
 • Kerem mind azokat akik mint munka adok. Tanulmanyozak át es ne sajat erdeküket b... Tovább...
 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...