Hirdetés
Támogatásözön juthat Pest megyének PDF Nyomtatás E-mail
2017. május 26. péntek, 09:00

További 25 milliárd forint értékben hirdet meg idén pályázati felhívásokat a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2021-ig tartó Pest megyei támogatási programban. Ezek tartalmáról és ütemezéséről a tárca folyamatosan egyeztet a megyei önkormányzattal – írja a Magyar Idők.
pestmu

Azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly év végén közzétette az első két pályázati felhívását 5 milliárd forintos keretösszeggel a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos programban, az idén várhatóan újabb tenderek kiírásáról dönt majd 25 milliárd forint értékben – erről tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága.

Hozzátették, hogy ennek részleteiről folyamatosan tárgyalnak a Pest megyei önkormányzattal. A támogatásra többek között a következő témákban lehet majd pályázni: mikro-, kis- és középvállalkozások termelőeszköz-beszerzésének támogatása, ipari parkok, iparterületek, vállalkozói parkok, óvodák és bölcsődék, valamint az egészségügyi alapellátás intézményeinek fejlesztése.

Hasonló témában írták ki az első két pályázatot is tavaly decemberben: akkor a Pest megyei vállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, a belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint keretösszeget szabtak meg.

Ismert, a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló programot azért indították el, mert a megye – az uniós összehasonlításban Budapest miatt fejlettebbnek számító közép-magyarországi régió részeként – a 2014–2020 közötti európai uniós programokban lényegesen kevesebb fejlesztési forrást tud elérni, mint a többi megye, miközben az egy főre jutó GDP-je alig haladja meg az uniós átlag felét.

Ezt az ellentmondást a kormánynak a közép-magyarországi régió kettéválasztásáról hozott döntése 2020 után feloldja ugyan, de az addig hátralevő időszakban legfeljebb a nemzeti költségvetés terhére lehet „kompenzálni” a megyét a fejlettségéhez képest indokolatlanul alacsony uniós támogatásokért.

A kormány emiatt összesen 80 milliárd forint összegű célzott hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött tavaly tavasszal. Ennek értelmében a támogatást többek között a vállalkozások működési feltételeit és környezetét javító fejlesztésekre, a turizmus élénkítésére, a lemaradó térségek felzárkóztatására vagy éppen az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására lehet fordítani azzal a megkötéssel, hogy a források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kell elkölteni.

A kormány rögzítette azt is, hogy az összesen 80 milliárdos keretet 2021-ig hat részletben lehet majd kifizetni. A pályázatokon alapvetően a települési önkormányzatok és a Pest megyében székhellyel és telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók nyújthatnak be pályázatot.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-che apbuy.site.anko r onlinebuyc... Tovább...
 • Nem lesz itt semmi. Kiéheztetnek minket és vége a szektornak. Tovább...
 • Nemrég olvastam, hogy a horvát miniszterelnök asszony első intézkedései közé tar... Tovább...
 • A kedvenc mondatom: "A költségvetés megteremti a kormánytisztvis elői és köztisz... Tovább...
 • "Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió... Tovább...
 • "Kövér László házelnök például az eddigi 1,7 milliós fizetése helyett 2,4 millió... Tovább...
 • Majd-majd-majd ezt halljuk már évek óta a köztisztviselői béremelésről.És ha a m... Tovább...
 • Rohadjanak meg!!! Az önkormányzati dolgozók bérét 10. éve nem emelik, egy középf... Tovább...
 • . . . Az önkormányzati dolgozó meg legyen boldog a 180 párezres bruttójával(!!! ... Tovább...
 • Az az orvos, aki az alapellátásban háziorvosként szeretne dolgozni közalkalmazot... Tovább...
 • Bizony ez óriási probléma, és sajnos egyre csak nő a betöltetlen háziorvosi prax... Tovább...
 • És vajon a jegyző, mint olyan marad-e? Az önkormányzatisá got lehet máshogy is k... Tovább...