Hirdetés
Támogatásözön juthat Pest megyének PDF Nyomtatás E-mail
2017. május 26. péntek, 09:00

További 25 milliárd forint értékben hirdet meg idén pályázati felhívásokat a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2021-ig tartó Pest megyei támogatási programban. Ezek tartalmáról és ütemezéséről a tárca folyamatosan egyeztet a megyei önkormányzattal – írja a Magyar Idők.
pestmu

Azt követően, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly év végén közzétette az első két pályázati felhívását 5 milliárd forintos keretösszeggel a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos programban, az idén várhatóan újabb tenderek kiírásáról dönt majd 25 milliárd forint értékben – erről tájékoztatta lapunkat a minisztérium sajtó- és kommunikációs titkársága.

Hozzátették, hogy ennek részleteiről folyamatosan tárgyalnak a Pest megyei önkormányzattal. A támogatásra többek között a következő témákban lehet majd pályázni: mikro-, kis- és középvállalkozások termelőeszköz-beszerzésének támogatása, ipari parkok, iparterületek, vállalkozói parkok, óvodák és bölcsődék, valamint az egészségügyi alapellátás intézményeinek fejlesztése.

Hasonló témában írták ki az első két pályázatot is tavaly decemberben: akkor a Pest megyei vállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, a belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint keretösszeget szabtak meg.

Ismert, a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló programot azért indították el, mert a megye – az uniós összehasonlításban Budapest miatt fejlettebbnek számító közép-magyarországi régió részeként – a 2014–2020 közötti európai uniós programokban lényegesen kevesebb fejlesztési forrást tud elérni, mint a többi megye, miközben az egy főre jutó GDP-je alig haladja meg az uniós átlag felét.

Ezt az ellentmondást a kormánynak a közép-magyarországi régió kettéválasztásáról hozott döntése 2020 után feloldja ugyan, de az addig hátralevő időszakban legfeljebb a nemzeti költségvetés terhére lehet „kompenzálni” a megyét a fejlettségéhez képest indokolatlanul alacsony uniós támogatásokért.

A kormány emiatt összesen 80 milliárd forint összegű célzott hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött tavaly tavasszal. Ennek értelmében a támogatást többek között a vállalkozások működési feltételeit és környezetét javító fejlesztésekre, a turizmus élénkítésére, a lemaradó térségek felzárkóztatására vagy éppen az önkormányzati közfeladat-ellátás infrastrukturális feltételeinek javítására lehet fordítani azzal a megkötéssel, hogy a források hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre kell elkölteni.

A kormány rögzítette azt is, hogy az összesen 80 milliárdos keretet 2021-ig hat részletben lehet majd kifizetni. A pályázatokon alapvetően a települési önkormányzatok és a Pest megyében székhellyel és telephellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók nyújthatnak be pályázatot.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Csak a tisztánlátás kedvéért - a kis falvakban, de még a nagyobbakban is hiány v... Tovább...
 • #2 kételkedőnek: Egy pártnak eszébe jutott, hogy haza kéne csábítani a külföldre... Tovább...
 • Mégiscsak szükség van az önkormányzatokr a meg a köztisztviselők re?! A kormány ... Tovább...
 • Kicsit jobban is átgondolhatták volna, a nagy uborkaszezon közepén ezt az egésze... Tovább...
 • 100.000 köztisztviselő átcsoportosítás át tervezik a közszférából. Három diplomá... Tovább...
 • Kedves Vidéki! 2016. őszétől ez a cél. ☹ Tovább...
 • 5.000.000.-Ft-o s fizetés egy miniszternek - tehát 20x akkora fizetése van, mint... Tovább...
 • ...."a központi közigazgatásban , főként a minisztériumokb an 2008 óta valóban n... Tovább...
 • Ha munkaerő hiány van, nos.. az utcán sok emert találnak aki állást keres... de ... Tovább...
 • (...) Magukkal szemben lennének szigorúak, és az ő fizetésüket is a minimálbéren... Tovább...
 • A minisztériumokb an súlyos milliók kerültek kifizetésre jutalom címén. Ezzel sz... Tovább...
 • *** az egész közigazgatás, a vezetőkkel együtt!!! Tovább...
 • Kormányzati politikai döntést önkormányzat hajt végre saját alkalmazottaiva l (k... Tovább...
 • Debrecenbe kéne menni, operátor kéne lenni. Misi tudja, nem úgy megy az, de le v... Tovább...
 • A katasztrófa nem fenyeget, hanem már kőkeményen itt van! Vidéken - és nem csak ... Tovább...