Hirdetés
Újabb önkormányzati sztrájk jön PDF Nyomtatás E-mail
2016. augusztus 01. hétfő, 08:00

iroasztA korábbi figyelmeztető sztrájk után szeptemberben egész napos munkabeszüntetést tartanak a béremelést követelő önkormányzati köztisztviselők – tudta meg a Magyar Nemzet. Információk szerint már nem Lázár János tárgyal az érdekképviseletekkel.

A júniusi, kétórás figyelmeztető sztrájk után szeptemberben egész napos munkabeszüntetést tartanak az önkormányzati köztisztviselők, akik továbbra is átlagosan 30 százalékos béremelést követelnek. Az újabb sztrájkot gőzerővel készítik elő, és napokon belül a konkrét időpontot is kitűzik – mondta lapunknak Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, olyan időpontot szeretnének választani, amely nem zavarja az október 2-ra kiírt kvótaellenes népszavazást, ugyanakkor a munkabeszüntetést szeptemberben kell megtartani, hiszen októbertől kérik a béremelést.

Boros Péterné arról is beszélt, hogy nemcsak a béremeléssel kapcsolatban tettek konkrét javaslatokat, hanem például olyan átmeneti szabályokat és jogállást vetettek fel, ami az állami tisztviselőkre és a köztisztviselőkre vonatkozó előírások között rendezné az önkormányzati tisztviselőkkel kapcsolatos kérdéseket.

A szakma egységes a javasolt lépések szükségességében, s javaslataikat megküldték az illetékeseknek, de Rogán Antaltól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjétől egyelőre nem kaptak választ – tette hozzá.

Kiderült ugyanis, hogy bár korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozott az önkormányzati dolgozók ügyében, és volt olyan érdekszövetség, amelyikkel tárgyalt is, Orbán Viktor kormányfő végül Rogán Antalt jelölte ki az egyeztetésre. Boros Péterné azt valószínűsíti, hogy csak a nyári szünet végén, augusztus 20. után állhat szóba a kormány az érdekképviselettel.

Mint ismeretes, mintegy 4700 önkormányzati alkalmazott tartott június végén kétórás figyelmeztető sztrájkot. A köztisztviselők elsősorban azt kifogásolják, hogy a járási hivatalok – és később, várhatóan januártól a megyei kormányhivatalok – dolgozóitól eltérően ők nem kapnak béremelést. Annak ellenére sem, hogy sok esetben 25-30 év munkaviszony után alig 90-100 ezer forintot visznek haza havonta.

A kormány kezdetben azzal érvelt, hogy az önkormányzati dolgozóknak nem a kabinet a munkáltatójuk. Egy nappal a sztrájk után viszont már a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ez háromoldalú viszony, amelyben a dolgozók, az önkormányzat mint munkaadó és az állam is szerepel. „Ezt egyedül rendezni nem tudjuk, de készek vagyunk arra, hogy segítsük ennek a kérdésnek a rendezését. Nem vitatjuk, jó néhány önkormányzati tisztviselőnek az igénye jogos, hogy béremelést szeretne” – jelentette ki. Javasolta, hogy kezdődjenek tárgyalások az önkormányzati bérekről, ez azonban eddig nem történt meg. A júniusi sztrájk idején egyébként többen is arról beszéltek lapunknak, hogy hamis úgy beállítani a helyzetet, mintha itt nem a kormány és a munkavállalók között lenne vita, a köztisztviselői illetményalapot ugyanis – amely alapján az érintettek a fizetésüket kapják – a költségvetési törvény rögzíti.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+23 #3 vidéki 2016-08-03 07:45
Nem tudom mit szólnának, ha a sztrájk október 02-án lenne? Miért nem az állami alkalmazottak bonyolítják le a népszavazást?
Idézet
 
 
+9 #2 36 év szolgálati idő 2016-08-02 14:26
Azzal érveltek korábban, hogy az önkormányzati ügyeket intézzük, kérdezem én az anyakönyvezés, a telepengedély, az üzlet nyitásának engedélyezése stb. ez önkormányzati ügy.
Idézet
 
 
+8 #1 vidéki 2016-08-01 22:12
Igen csak meglepődtem mikor Lázár úr kijelentette, hogy ez önkormányzati ügy(bérek rendezése.Számo mra ez arra szolgált bizonyosságul, hogy se...gg hülyék ahhoz a rendszerhez amit közigazgatásnak hívnak. "Magyarország így szeretlek!"
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...