Hirdetés
Podmaniczky nyomdokait követné Tarlós PDF Nyomtatás E-mail
2015. október 06. kedd, 09:00

tarlbpFővárosi közfejlesztési tanács létrehozására vonatkozó javaslatot kíván tenni a kormány számára Tarlós István. A főpolgármester budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Budapest Közfejlesztési Tanácsnak a fejlesztések rangsorolása és összehangolása, valamint a forráskoordináció lenne a fő feladata. A testület a Podmaniczky Frigyes által egykor létrehozott közmunkák tanácsának mintájára alakulna meg - tette hozzá.

Az európai uniós és a központi költségvetési források bevonása és összehangolása érdekében tervszerződést kötnének a kormánnyal. A főpolgármester emlékeztetett arra, a kormány és a főváros között 2013 óta van egy megállapodás, amelyben a felek vállalták, hogy a nagy fővárosi fejlesztéseit közösen készítik elő és dolgozzák ki. Ennek szellemében a kormány átvállalta az adósságállományt, így a főváros hitelképessége helyreállt - jegyezte meg. A főpolgármester hangsúlyozta: Budapest a legfelkészültebb kedvezményezett ma Magyarországon.

Tarlós István közölte, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnokkal benyújtanak majd egy javaslatot, amely azt célozza, hogy a főváros hozzon létre egy közbeszerzéseket lebonyolító céget 2016 elején. Ez a cég a fővárosi önkormányzat közbeszerzéseinek teljes lebonyolítását végezné. Bizonyos összeghatár feletti fejlesztések esetében a fővárosi cégeknek egyeztetési kötelességük lenne - mondta.

A fővárosi fejlesztésekről szólva a főpolgármester beszélt arról, hogy Budapesten 416 barnamezős terület van, ebből 88 Budán. Ezek esetében több mint száz projektről lehet beszélni.

A fővárosnak 36 kidolgozott közlekedésfejlesztési projektje van - jegyezte meg. A Széll Kálmán tér felújítása kapcsán elmondta, hogy a közbeszerzés elhúzódása várhatóan három hónapos csúszást okoz a befejezésben. Megjegyezte, lesz Budapesten Moszkva tér, de még nem dőlt el, hogy hol. A kérdés Moszkva főpolgármesterének látogatása során dőlhet el.

Tarlós István kitért arra, támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az elképzelését, hogy esetleg Pest megyét leválasztanák Budapestről az uniós támogatások vonatkozásában a pályázatok miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, felbontja a szerződést a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel, arról beszélt: a pályázatot 2004-ben írták ki, az említett - a főváros számára hátrányos - szerződést szövegszerű tartalmáról 2006 márciusában döntöttek.

Elmondta, a döntéshez minősített többségre, 34 szavazatra volt szükség. A szerződést 44 szavazattal fogadta el akkor a Fővárosi Közgyűlés, ebből 37 szocialista, illetve szabad demokrata voks volt. Erre azt mondani, hogy a Fidesz erőltette át a szerződést szocialista-szabad demokrata támogatással, az enyhén szólva nem fedi a valóságot - tette hozzá. Tarlós István elmondta, egy új pályázat keretében meghirdetik majd ugyanezt a típusú tevékenységet.

Kocsis Máté szólt arról, gondolkodnak azon, hogy olyan szabályozást dolgoznak ki, amely egységes és rendezett fővárosi reklámfelületeket biztosítana. Kijelentette: a főváros szerződésbontásról szóló döntése mögött egyszerű szerződés-felülvizsgálati ellenőrzési folyamat áll.

Tarlós István a dugódíj kapcsán arról beszélt, hogy ha azt nem vezetnék be, akkor az Európai Unió jó pár milliárdot visszavenne. Egyelőre nincs végleges döntés a zónahatárokról és a díjakról sem. Közölte, a kormány még nem válaszolt az ezzel és a BKV finanszírozásával kapcsolatos fővárosi megkeresésre. Tarlós István szerint várhatóan októberben lesz döntés. (MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • Milyen bérnövekedés? Ja persze valahol Budapesten, mert itt vidéken, p... Tovább...
 • Ami az egész dolog pikantériája, hogy a miniszteri biztos pont egy oly... Tovább...
 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...