Hirdetés
Pert nyert Budaörs, megúszták a százmilliós rezsibüntetést PDF Nyomtatás E-mail
2014. április 22. kedd, 08:00

csekk0A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Budaörsi Településgazdálkodási Kft-nek (BTG Kft.) adott igazat, miután az fellebbezett az állítólag rosszul kiállított közüzemi számlák miatt rá kirótt 101 milliós büntetés ellen – írja a vilaggazdasag.hu.

Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. Az ok az volt, hogy szerintük az általuk kiállított számlakép nem felelt meg tökéletesen az előírtaknak, ezért a szolgáltatások előfizetői nem tudhatták meg pontosan, hogy mennyi megtakarítást köszönhettek havonta.

Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja, ugyanezen a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a megyében négy szolgáltatónál állapítottak meg jogszabálysértést, köztük a Budaörsi Településgazdálkodási Kft-nél, amelyet 101 millió forint büntetés megfizetésére köteleztek. Ez számlánként 10 ezer forintot jelentett volna.

A város polgármestere, Wittinghoff Tamás azonnal tiltakozott az eljárás miatt. Mint fogalmazott: azzal, hogy ekkora összeg megfizetésére akarják kötelezni a céget, egy jól működő szolgáltatót kergetnek csődhelyzetbe. A büntetés irreális mértéke kapcsán kitért arra is, hogy a jelentősebb, országos és regionális energiaszolgáltatókat 3-10 millió forint közötti bírságokkal sújtották.

Emlékeztetett arra is, hogy négy hónapon át rendre beküldték a számlamintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, és onnan nem jeleztek semmiféle hibát.

A BTG Kft. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 101 millió forintos kötbérfizetési kötelezettséget megállapító határozata ellen keresetet nyújtott be a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra.

A bíróság most meghozott ítéletében egyértelműen Budaörsnek adott igazat, fellebbezésnek helye nincsen.

A bíróság indokolásában kifejtette, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és az első fokú fogyasztóvédelmi hatóság határozatai is jogszabálysértőek voltak, hiszen a BTG Kft. nem követett el jogsértést a vizsgált időszakra kiállított számlák kapcsán; a jogszabályban előírt rezsicsökkentést a BTG Kft. végrehajtotta és a fogyasztók részére a törvény által előírt tájékoztatást is megadta.

A bíróság nem fogadta el a Fogyasztóvédelmi Hatóság azon érvelését, hogy a megtakarítás mértékének nettó + áfa összegben történő feltüntetése nem egyértelmű és nem valós tájékoztatásnak tekinthető, sőt rámutatott arra, hogy a számlákon olyan többlettájékoztatást is nyújtott a BTG Kft. a fogyasztók részére, amely a törvényben nem volt előírva.

Az eljárás során az is megállapítást nyert, hogy egyetlen fogyasztói panasz sem érkezett a vizsgálat alá vont számlákkal kapcsolatosan.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Béremelés vagy sztrájk? Vezetők válasszatok! Tovább...
 • Jó lenne ismerni a kormányzati szándékot.... Tovább...
 • Nem azt mondtam, hogy jó, hanem normális. Tisztában vagyok az összes r... Tovább...
 • Kedves Korrekt!Csak a korrekt tájékoztatás érdekében - az előző parlam... Tovább...
 • Nem vitaként, de azért a 35e + 1 szabadnap elég normális bérnek mondha... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Sajnos nem, csak ha megszűnik a jogviszony. Ne... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Tovább...
 • A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell ... Tovább...
 • Sok helyen még a jogszabályban rögzített szabadságot sem tudják tárgyé... Tovább...
 • Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk vala... Tovább...
 • Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rend... Tovább...
 • Az ASP rendszer vidéken is ritka csodás dolog. Még több közszolga kell... Tovább...
 • Kedves "Vidéki"! Úgy néz ki, hogy az a cél: ne legyen vidék. Tovább...
 • És erről az ügyfelek is tudnak? Mert itt vidéken az emberek jelentős r... Tovább...
 • A minimálbéren lévő köztisztviselők ennek elmondhatatlanu l örülnek. E... Tovább...
Hirdetés