Hirdetés
Vesztegetéssel gyanúsítja az ügyészség a volt polgármestert PDF Nyomtatás E-mail
2013. augusztus 26. hétfő, 06:00

toth andras ujfehertoVesztegetés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Tóth András volt országgyűlési képviselőt, Újfehértó város korábbi polgármesterét. Az időkapszulát egy tanú vallomása alapján megtalálták, és bűnjelként lefoglalták.

A főügyészség debreceni regionális osztálya gyanúsítottként hallgatta ki T. András volt országgyűlési képviselőt és Újfehértó város egykori polgármesterét vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt - írja az MTI-hez eljuttatott közleményében Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. A gyanú szerint a volt polgármester a város temetőjének rekonstruálására, valamint a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárást megelőzően abban állapodott meg egy kft. ügyvezetőjével, hogy amennyiben a családi házánál különböző munkálatokat, például faházépítést, térkövezést, kerítésfestést ingyenesen elvégez, az ő cége nyeri meg a pályázatot.

Az ügyészség szerint a megállapodásnak megfelelően a cég nyerte el a temető rekonstrukciójának kivitelezését, a polgármester az önkormányzat nevében 2008. július 7-én vállalkozási szerződést is kötött a céggel. A volt polgármester családi házánál 2008 őszén a kft. emberei elvégezték, illetve mások bevonásával elvégeztették a kért munkát, másfél millió forint értékben.

A faház építése során a munkába bevont asztalosmester tudomására jutott a korrupció, aki ezért a faház gerendái közé beépített nejlonzacskóba zárva egy kézzel írt feljegyzést, mellé helyezve a Kelet-Magyarország című újság 2008. november 29-én megjelent számának részletét. A nyomozás során - ahogy Keresztes Imre fogalmazott - "az időkapszulát" a Központi Nyomozó Főügyészség a tanú vallomása alapján megtalálta, és miután kibontották a falból, bűnjelként lefoglalta.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a volt polgármestert a futballpálya építésére kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntettével is meggyanúsították.

Tóth András nem élt panasszal a gyanúsítás ellen, és vallomást tett. A kivitelező cég gyanúsítottként kihallgatott ügyvezetője panaszt jelentett be a gyanúsításával szemben, és megtagadta a vallomástételt.

Az ügyben folyik a nyomozás. Tóth András 2006-ban nyerte el a polgármesteri tisztséget a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. Országgyűlési képviselő is volt, 2007 októberében kilépett a Fidesz frakciójából.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hírek hozzászólásai

 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...