Hirdetés
Horváth Ildikó: Példa lehet a szolnoki ingyenes lakossági szűrőprogram PDF Nyomtatás E-mail
2019. március 08. péntek, 09:00

szolnokertAz egész ország számára például szolgálhat a Tiszta szívvel Szolnokért! elnevezésű ingyenes betegségmegelőző lakossági szűrőprogram – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára hétfőn a Tisza-parti megyeszékhelyen, a péntekig tartó program megnyitóján.

Horváth Ildikó elmondta: a megyei Hetényi-kórház és az önkormányzat együttműködésében tizenharmadik alkalommal megvalósuló szűrőprogramot Szolnok egész közössége magáénak vallja, fontos az emberek számára a szűréseken való megjelenés, ezt a részvételi arány is mutatja. Hozzátette: a szűrőprogramok fontosak a szemléletformálásban is.

Jelezte, januári kutatások szerint az emberek több mint 50 százaléka nagyon fontosnak tartja az egészségét, a leginkább az idősebbek és a gyermeket nevelők válaszolták ezt. Az a generáció, amely az életmódjával minden nap tud tenni az egészségéért, már nem vallja magáénak ezt ennyire, tehát „van mit hozzátenni a dolgokhoz” – fogalmazott az államtitkár.

Üdvözölte, hogy a szolnoki szűrőprogram része az életmód-tanácsadás is. Kitért arra, hogy külföldön a tüdőszűrésnek elemi és kötelező része a dohányzásról való leszokásra és az egészséges életmódra vonatkozó javaslat.

Bene Ildikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott főigazgatója, a program ötletgazdája elmondta: a péntekig tartó akció során Szolnokon különböző helyszíneken – iskolákban és művelődési intézményekben – várják az embereket. Hozzátette: akiket kiszűrnek, azokat továbbirányítják háziorvoshoz, illetve szakorvoshoz.

Szólt arról, hogy a szűréseken túl ismeretterjesztő előadásokat tartanak a népbetegségnek számító érszűkülettel és a sürgősségi betegellátással kapcsolatos tudnivalókról. Újdonság, hogy hétfő délután az érdeklődők a rendelőintézetben betekinthetnek a „kulisszák” mögé, megismerkedhetnek például az új betegfelvételi rendszerrel.

Bene Ildikó beszámolt arról is, hogy a megyei önkormányzat segítségével a szűrőprogram eljutott a kétezernél kevesebb lakosú településekre is, továbbá 2007 óta minden évben, így idén júniusban is kiutaznak Erdélybe.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere elmondta: 2007 és 2015 között 43 ezer embert vizsgáltak meg a program keretében, évről évre egyre többen jelentkeznek a szűrésekre. Hangsúlyozta: Szolnokon hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a felnövekvő generáció egészségére. Ezt szolgálja egyebek mellett a mindennapos testnevelés, a gyerekeknek tartott felvilágosító előadások vagy a méhnyakrák elleni védőoltás is. Kiemelte: a rendszeres mozgásnak nagy szerepe van a közösségben való szerepvállalásban is, erre nevelik a szolnoki fiatalokat.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

nkklub szab-szolg

Hírek hozzászólásai

 • "2019 utolsó napján"???????? ? Tovább...
 • A jegyzőre telepítenek hatáskört? Észrevették, hogy a kormányhivatali ... Tovább...
 • A rabszolgatörvén y felold valóságos feszültséget, ahol eddig korlatoz... Tovább...
 • Gondolkozzunk már el, hány olyan zárt csoport nyílt a facebookon az ut... Tovább...
 • Első olvasatra kedvező változás, de az ördög a részletekben rejlik. Va... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó köztisztviselők illetményalapja - a béra... Tovább...
 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...