Hirdetés
Kizárólag az önkormányzaton múlik, építenek-e buszvárót PDF Nyomtatás E-mail
2018. december 05. szerda, 09:00

buszvaroAhány település, annyiféle buszváró. Már ha van. A külterületen nem biztos. Persze a pavilon építése nemcsak ízlés dolga, de pénz kérdése is.

Néhány éve történt az egyikFehérvárkörnyéki településen, hogy buszvárót építettek a falu végére. Mégpedig csak az egyik oldalra, nyilvánvalóan anyagi megfontolásból. A csinos kis pavilon ugyanis – legalábbis a helyiek így vélték tudni – több millió forintba került. Már a tetemes összeg is sokaknál kiverte a biztosítékot. A slusszpoén azonban az volt, hogy a buszváró az út „érkezési” oldalára került, és nem arra, ahol az utasok a Fehérvárra tartó járatra várakozni szoktak…

Amíg jó idő van, legföljebb csak esőben van jelentősége annak, hogy a megállóban van-e valamiféle beálló, ahová be lehet húzódni. A közelgő tél azonban fölértékeli ezeket a várókat.

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, amelyet a téma kapcsán imigyen lehet aktualizálni: ahány település, annyiféle buszváró… Székesfehérváron az elkövetkező időkre nézve az arculati kézikönyv az, amely megszabja a buszvárók küllemét is. Ennek az elvárásnak, „szabványnak” tesznek már eleget azok a megállókban található pavilonok, amelyeket a napokban festenek át antracitszínűre. Ezeken a buszvárókon – számos utas kívánságára – a megálló elnevezését is elhelyezik, mégpedig jól láthatóan – mondta el Bozai István, a megyeszékhely városgondnoka.

A fehérvári buszvárókkal kapcsolatban egyébként speciális helyzet áll fenn. A pavilonok felét ugyanis egy cég helyezte ki, amely ezért cserébe díjtalanul helyezhet ki itt hirdetéseket, reklámokat. A céggel meglehetősen régen kötötte a város a szerződést, ezért tárgyalnak annak felülvizsgálatáról. Így esetleg megnyílhat a lehetőség arra, hogy ezeket a várókat is kicseréljék az új, egységes dizájnnak megfelelően – tűnt ki az igazgató által elmondottakból. Bozai Istvántól azt is megtudtuk, hogy egyelőre 64 buszváróra kerül ki a megálló nevét feltüntető felirat. Az ezekben található fémülőket pedig – ugyancsak közkívánatra – fára cserélik. A fa ugyanis nem olyan hideg télen, és nem forrósodik fel úgy nyáron.

Székesfehérváron – az igazgató szerint – 500 ezer forintba került egy pavilon abból a 17-ből, amelyre az idén cserélték le a régit több megállóban. Igaz, ezeket maga a városgondnokság készítette, immáron az új arculati elvárásoknak megfelelően.

Kincsesbánya szélén áll egy színes lemezekből összerótt buszváró. Nem túl elegáns, megjelenésében egy korábbi korszak ízlését idézi. A cikk írójára mégis mély benyomást gyakorolt, amikor az elmúlt napokban – erre a „dolgozatra” készülve – felfigyeltem rá. A fülke két sarkán ugyanis egy-egy kivágott PET-palack függött, melyekbe – a száraz maradványokból megítélve – korábban virág díszlett…

(feol.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...