Hirdetés
Több kerületben is emelnék a parkolási díjakat PDF Nyomtatás E-mail
2018. május 30. szerda, 07:30

parkÓránként 525 forintra emelnék a parkolást a Belvárosban. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésére benyújtott javaslat új parkoló övezeteket is kijelöl a fővárosban: több helyen kell majd fizetni Újbudán, Zuglóban és a Ferencvárosban is. Egy szakújságíró szerint a parkolózónáknak nincs forgalomszervezési hatása, csak az önkormányzatokat hizlalják.

Mindennapos látvány a tömött parkoló Budapest belvárosában. Az autósoknak 15-20 percbe telik, mire találnak megállóhelyet. A helyi önkormányzat a zsúfoltságra hivatkozva Budapest V. kerületének nagy részén 440-ről 525 forintra emelné a parkolási díjat. 

A teremgarázs alig lenne drágább az 525 forintos felszíni parkolásnál. A Vörösmarty téren az őrzött, lifttel és mosdóval felszerelt mélygarázsban szinte ugyanannyiba kerül a parkolás, mint az utcán.

Újbudán, a főváros XI. kerületében is drágul a parkolás. A 350 forintos díjat 440-re, a 175 forintost pedig 265-re emelnék, a fizető övezetet pedig kiterjesztenék. Ma még nem kell fizetni a Bocskai út - Karolina út - Villányi út - Feneketlen tó által határolt területen, a Gellérthegy bizonyos részein, az őrmezői lakótelepen, Kelenföldön, az Infoparkban és a Műegyetem rakparton sem.  

„Ez inkább lehúzás, mert a másik oldalát nem látjuk, hogy hogyan hasznosulnak ezek az összegek, tehát akár télen a hóeltakarítás kapcsán, legtöbbször havasak a parkolók, tehát nem látjuk, hogy cserébe mit kapnak az autósok, úgyhogy ez inkább egyelőre egyfajta adónemnek tekinthető” – mondta egy helyi lakos.

A XII. és II. kerület egyes részein a fizetős parkolás időtartama lehet hosszabb. 18 óra helyett 20 óráig kellene fizetni az Alkotás utcában és környékén, valamint a Millenáris és a Mammut bevásárlóközpont közelében.  A Ferencvárosban a Ferenc körút és Haller utca közötti terület, Zuglóban a Kacsóh Pongrác út és a Thököly út közötti szakasz kerül be a parkoló zónába. A döntés a Fővárosi Közgyűlésé.

„A létező világok legjobbikában a parkolási díj arra szolgálna, hogy a belvárosi kurrens parkolóhelyeket, amiből kevés van, felszabadítsa, és ezzel az ott parkolókat minél hamarabb távozásra késztesse. Magyarországon azonban nincsen olyan szabályozás, hogy ne lehetne csak 2-3 órát parkolni, hanem ameddig az ember tölti a parkolást illetve az SMS-es parkolást elindítja, ott állhat a kocsija. Tehát ennek én itt Budapesten abszolút nem érzem közlekedésszervezési funkcióját” – fogalmazott a Vezess.hu szerkesztője, Szörényi András.

Az autósoknak az üzemanyagárak emelkedése miatt is mélyebben a zsebükbe nyúlni. 

„A következő pár hónapban vélhetően marad a magas benzinár, sőt még emelkedhet is rövidtávon. És csak ősszel vagy az év vége felé látható valamiféle mérséklődés a benzinárban és az olaj világpiaci árában” – ismertette Czelleng Ádám, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője.

A szakértő szerint az olaj drágulása és a forint gyengülése miatt a benzin és a gázolaj ára bőven 400 forint fölé emelkedhet, de a 450 forintos literenkénti árat várhatóan nem éri el.

(HírTV)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...
 • Marha jó lesz, már előre érzem! Vasárnapi napon dolgozunk bruttó 35000... Tovább...
 • Ezt az önkormányzati választást is a méltatlanul alulfizetett - a bér ... Tovább...
 • Nem keserves, hanem bonyolult. Sajnos a demokrácia már csak ilyen... Tovább...