Hirdetés
Területrendezési együttműködés Szlovákiával PDF Nyomtatás E-mail
2018. április 16. hétfő, 07:00

urbanTöbb mint 20 szlovák és csaknem 40 magyar határ menti járás számára fogalmaz meg hasznos ajánlásokat az a tanulmány, amely egy közel négy éve tartó nemzetközi együttműködés eredményeként született. 

A közös, szlovák-magyar térségi tervezési munka már több mint tízévnyi múltra tekint vissza. A Visegrádi Négyek Bulgáriával és Romániával bővített összefogásában, az úgynevezett V4+2 munkacsoportban dolgoztak együtt a szlovák és magyar szakemberek 2005 és 2010 között. Később több bilaterális területi tanulmány is született, többek között közlekedési és energetikai témakörben.

Az idei tárcaközi találkozó alapját a Munkacsoport 2014-ben indult közös munkája adja. Célja egy olyan fejlesztési dokumentum kidolgozása volt, amely a határ menti gazdasági, közlekedési, környezet- és természetvédelmi együttműködések erősítéséhez járul hozzá. A közös munka eredményeként született – számos adatot és információt feldolgozó, SWOT analízist és modellezést is tartalmazó – tanulmány ajánlásokat fogalmaz meg az érintett települések számára. Ezek a javaslatok határon átnyúló kooperációra és a közös megoldások keresésére ösztönzik a két ország szakembereit, többek között a gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, az innováció erősítése, valamint a természeti értékek védelme érdekében. Szorgalmazzák továbbá 10 szlovák-magyar várospár és térségük mikrotérségi összefogását, valamint az épített, illetve természeti örökségek védelmének és turisztikai vonatkozásainak összekapcsolását segítő közös stratégia létrehozását is.

Németh Tibor, a szlovák Közlekedési és Területfejlesztési Minisztérium szekcióigazgatója, egyben a Munkacsoport szlovák oldali társelnöke nagyon fontosnak tartotta a tanulmány eredményeit – ideértve a tanulmányban felhasznált egyes téradatokból kialakított webes térkép-megjelenítő felületet is – az érintettek számára helyszíni bemutatók formájában prezentálni, nem csak megyei, hanem járási-települési szinten is. A fentiek mellett megjegyezte, a tanulmány bemutatására sort kell keríteni a Magyarország után Szlovákiára ruházott V4 elnökségi tisztség keretében tervezett novemberi V4+2 területfejlesztési találkozón is.

Kolossa József DLA elmondta, hogy a települések számára egyre inkább előtérbe kerül, hogy saját, illetve a térségükbe tartozó potenciális partnertelepülések valós igényeire koncentráljanak. Ezért előremutató az, ahogyan az elkészült szlovák-magyar tanulmány hozzájárul a települések fejlődéséhez, vagy a partneri kapcsolatok kialakításához.

A felek sikeresnek ítélték az elkészült tanulmányt és az együttműködést, valamint hangsúlyozták a tanulmány elkészültével létrejött alfanumerikus- és téradatbázis értékét, illetve további hasznosításának fontosságát. A bilaterális tanácskozás végén megállapodtak abban, hogy olyan újabb együttműködésre fognak törekedni, amely a tanulmány eredményeinek mikrotérségi szintű hasznosítására fókuszál.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...