Hirdetés
Az önkormányzat saját eszközeivel is támogatja a vállalkozásokat - helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2018. március 13. kedd, 08:00

mako1A makói önkormányzat két pályázaton 400 millió forint forrást nyert az ipari park fejlesztésére. A 107 hektáros területet közművesítik, informatikai fejlesztéseket is végrehajtanak.

– Önkormányzatunk 2014-ben célul tűzte ki, hogy Makó megélhetést biztosító és befektetőbarát várossá váljon. Fontos feladatunk, hogy a vállalkozókat, vállalkozásokat minél szélesebb körben támogassuk – mondta a múlt hét csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester.

– Három irányt határoztunk meg. Ezek egyike az infrastrukturális fejlesztés. Elősegítettük, hogy a helyi vállalkozások minél több uniós és hazai forráshoz jussanak, emellett önkormányzati támogatásokat is nyújtottunk. A vállalkozások marketingmegjelenésére is gondoltunk – tette hozzá. A város vezetője megemlítette, a befektetőbarát környezet kialakítása érdekében 400 millió forintból fejlesztik az ipari parkot. A csipkesori üzletsor felújítására 280 millió forintos támogatást kaptak, míg a fürdő fejlesztését 9,5 milliárd forinttal támogatja az állam.

A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat a saját eszközeivel is támogatta a vállalkozásokat. A nem lakáscélú, önkormányzati helyiségek bérleti díját 20 százalékkal csökkentették. Az őstermelők piaci helypénzét, valamint a mezőőri járulékot eltörölték.

Moldován Attila tervező az ipari park fejlesztéséről beszélt. Épül egy 6,5 méter széles, 440 méter hosszú, valamint egy ugyancsak 6,5 méter széles, 200 méteres útszakasz. A kijelölt telkekhez kapubejáró is készül. LED-es közvilágítást, zárt csapadékvíz-elvezető rendszert, szennyvízcsatorna-hálózatot építenek. Az ivóvízminőség javítását körvezetékkel oldják meg, hogy a pangó vizet megakadályozzák. Hírközlési fejlesztéseket végeznek. Fákat és cserjéket is telepítenek.

Tóth István, a Váll-Ker Kft. vezetője, a Vállalkozók Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, a város belterületén, helyhiány miatt már nem indulhatnak új vállalkozások. Ezért is tartja fontosnak az ipari parki fejlesztést. Cége is jelentős, bruttó 1 milliárdos, nettó értéken 680 millió forintos beruházás előtt áll. Ennek a felét európai uniós forrásból nyerték el. A fennmaradó 50 százalék felerészben saját forrás, illetve banki hitel. Építenek egy raktárt és egy úgynevezett okos üzemcsarnokot, automatizált gépsorral.

– Termékeink 98 százalékát az Európai Unióban értékesítjük. Áraink versenyképességének megőrzését csak a legkorszerűbb technológia alkalmazásával érhetjük el – mondta. Hozzátette, a dolgozói létszámuk az automatizálás miatt nem csökken. Ha minden a tervek szerint halad, a csarnokok idén ősszel készülnek el.

(Délmagyar.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...