Hirdetés
Kellemetlen változás a háziorvosoknál PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 29. hétfő, 08:30

haziorvosA rendelői kapacitások szűkössége, a várólisták miatt van ma sokkal több beteg a háziorvosoknál, mint 15 évvel ezelőtt, ugyanakkor jóval ritkábban mennek ki az alapellátásban dolgozó orvosok a betegekhez.

haziorvosA rendelői kapacitások szűkössége, a várólisták miatt van ma sokkal több beteg a háziorvosoknál, mint 15 évvel ezelőtt, ugyanakkor jóval ritkábban mennek ki az alapellátásban dolgozó orvosok a betegekhez.

Egyre több beteget látnak el a háziorvosok a rendelőkben, ugyanakkor csökkent az otthoni alapkezelések száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.  2000-ben egy év alatt összesen 47,5 millió, 2008-ban 50 millió, 2016-ban pedig már 55 millió esetet láttak el a rendelőkben, miközben a háziorvosok száma ugyanebben az időszakban 5159-ről 4755-re csökkent.

A háziorvosok egyre ritkábban látnak el beteget rendelőn kívül: 2006-ban még 4,2 millió esetben történt ilyen, 2016-ban azonban csak 1,5 millió alkalommal. Az egy háziorvosra jutó éves betegforgalom 2016-ban több mint kétezerrel nőtt a 16 évvel korábbihoz képest, míg a rendelőkön kívüli, otthoni kezelések száma csökkent. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke azt mondta az InfoRádiónak, hogy több tényező vezetett ehhez a változáshoz.

„Korábban a közlekedési viszonyok miatt nehezebb volt eljutni az orvoshoz, de ma már a családok nagy részének van autója. További segítséget jelent az aprófalvas településeken, hogy működik a falugondnoki szolgálat, és fontos elem a házi segítségnyújtás, a szociális ellátórendszer kiépülése. Sok idős emberhez azért kellett korábban kimenni, hogy a receptet vagy a beutalót felírják neki, de most ezt a gondozónők elvégzik" – mondta Selmeczi Kamill.

A háziorvosok napi nyolc órában állnak rendelkezésre, ehhez hozzátartozik az otthoni ellátás is. Most viszont többen jutnak el a rendelőbe, vagyis az átlagos rendelési idő is nőtt – állítja Selmeczi Kamill. 

„A megnövekedett betegszámnak részben az az oka, hogy a kórházi rendelőintézetek ellátóképességének a szűkülése, a várólisták miatt visszatorlódik a forgalom a háziorvosi körzetekben. A betegforgalom emiatt a jövőben is nőni fog" – jósolta az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.

A gyermekháziorvosok is egyre több beteget látnak el. A kicsiket fogadó praxisok száma viszont folyamatosan csökken – jelezte korábban az InfoRádiónak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

„Az a fő probléma, hogy a betöltetlen praxisok fél év után visszaszállnak az önkormányzatokra, és ha nem talál másik gyermekorvost, márpedig nincs elég az országban, akkor vegyes praxissá nyilvánítja, és onnantól az önálló gyermekellátás megszűnik a körzetben" – mondta Póta György. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy tudja: az országban ma 1500 gyermek háziorvosi praxis van, mindegyikhez átlagosan ezer beteg tartozik.

(Inforstart/InfoRádió)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...