Hirdetés
Rászorulókat büntető helyi rendeleteket módosítottak a TASZ kifogásai alapján PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 11. csütörtök, 08:00

szegenytelepA Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) négy megyében támadott meg ötvenöt olyan rendeletet, amelyekkel a helyi önkormányzatok a leginkább rászoruló embereket zárták ki a szociális ellátásokból. - írja a gepnarancs.hu

A megyei kormányhivatalok több esetben is igazat adtak a TASZ-nak, és felhívásaik alapján az utóbbi fél évben huszonöt képviselő-testület módosította helyi szociális rendeletét.

A TASZ álláspontja szerint jogellenes a szociális ellátások igénybevételéhez feltételként szabni, hogy az igénylőnek rendezett legyen a lakókörnyezete. Emiatt olyan abszurd feltételek teljesülését is vizsgálhatja egy önkormányzat, mint hogy a kertben lévő fűfélék magassága meghaladja-e a 15 centimétert, vagy hogy a tűzifát rendezett formában felhalmozva tárolják-e a kertben. Ezért négy megyében, összesen 55 település szociális rendeletének 76 rendelkezését támadta meg a jogvédő szervezet 2017-ben.

A legáltalánosabb gyakorlat szerint a rendes települési támogatást – ami leginkább a lakhatási  támogatást jelenti – kötik az önkormányzatok rendezett lakókörülményhez. A TASZ véleménye szerint ezek a szabályok nemcsak az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartásához való jogot sértik, hanem az egyenlő bánásmódhoz való jogot is azzal, hogy éppen a leginkább rászorulókat zárják el a támogatás igénybevételétől az ilyen jellegű feltételek.

A kormányhivatalok a rendes települési támogatás kapcsán hivatkozott érveikkel nem értettek egyet, a Kúria és az Alkotmánybíróság – a TASZ szerint – veszélyes és téves jogértelmezését követték.

Két másik kérdésben azonban elfogadták a kormányhivatalok a jogvédő szervezet érveit. A TASZ beadványaiban hangsúlyozta, hogy sem az aktív korúak támogatását, sem a rendkívüli települési támogatásokat nem lehet a rendezett lakókörülményekhez kötni. Sem a hátrányos munkaerő-piaci helyzetű emberektől, sem a létfenntartási gondokkal küzdő emberektől nem vonhatóak meg szerintük ezek a támogatási formák.

Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye és Veszprém megye kormányhivatala részben egyetértett a Társaság a Szabadságjogokért érveivel, ezekben a megyékben a települések 25 esetben változtattak a kormányhivatalok felhívása alapján helyi rendeleteiken. Bár Pest megyében is bőven akadnak a TASZ szerint jogellenes szabályozások, a Pest Megyei Kormányhivatal eddig egyik érvükkel sem értett egyet. Itt az eljárás még nem zárult le.

Nagyon örülünk, hogy a megyei kormányhivatalok többségében egyetértenek velünk, és továbbra is küzdünk a büntető szemléletű szociálpolitikai intézkedések, a szociális jogok ezen “új értelmezése” ellen - nyilatkozta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőség Projektjének munkatársa.

A TASZ részletes jogi álláspontja kattintson ide.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #1 Kételkedő 2018-01-11 20:32
Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rendeletek veszélyeztetik, hanem azok, akik miatt megalkották. Bármelyik TASZ-os költözzön ezek szomszédjába. Kíváncsi vagyok, mikor kezdi el őket zavarni, ha a szomszéd család az udvar közepén végzi el a kis és nagy dolgát, ha lószagtól bűzlik minden és a saját udvarába se tud kimenni, ha bömböl a mulatós 24 órában, ha a ***os pelenkát meg a döglött macskát hozzá dobálja a szomszéd. Egyszer védenék már a normális, átlagember jogait a deviáns honfitársainktó l....
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...