Hirdetés
Veszélyben az önkormányzatok? PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 20. szerda, 08:00

teljesA valódi önkormányzatiság felszámolásától tart az ellenzék. A Liberálisok szerint ezt támasztja alá az is, hogy a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős Kósa Lajos lemondta részvételét a témában szervezett konferencián, és érdemben a kérdéseikre sem válaszolt. A Fidesz szerint azonban a kormány számára fontosak az önkormányzatok.

„Nekem a költségvetés megszavazását először a járási hivatallal, a politikai felügyelet alá tartozó járási hivatallal kell jóváhagyatnom, a működés szempontjából és a fejlesztési pénzeimre pályázni kell. Ezek az anyagok elkészültek bizonyos politikai műhelyekben, és az is elkészült, hogy a 2000 fő alatti településeknél nem lesz klasszikus önkormányzati választás” - Gémesi György, Gödöllő polgármestere, egyben az LMP-vel szövetségre lépett Új Kezdet elnöke szerint ezek a tervek veszélyeztetik az önkormányzatok jövőjét.

A Fidesz szerint azonban nincs miért aggódniuk a települések vezetőinek: „A Fidesz-kormányra számíthatnak az önkormányzatok, számunkra fontosak az önkormányzatok, nagyon sok polgármesterünk vezet településeket, már csak ezért is. Kósa Lajos miniszter pedig kifejezetten az önkormányzatok fejlesztéséért felelős miniszter, én azt javaslom, hogyha ez ügyben kérdése van, akkor őhozzá forduljon” – mondta Híradónknak Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Kósa Lajos októberben felállított hivatalának elérhetőségeit még nem hozták nyilvánosságra, ezért a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordultunk kérdéseinkkel. Az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt is szeretett volna az önkormányzatok jövőjéről válaszokat kapni a minisztertől, de hiába. Kósa Lajos ugyanis végül nem ment el a november végére összehívott konferenciára.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke ezért levélben tette fel kérdéseit a miniszternek. Egyebek mellett arra várt választ, hogy eddig mennyi pénzből és milyen fejlesztések valósultak meg a megyei jogú városokban, hogyan akadályozzák meg az elvándorlást, illetve miért kezeli az önkormányzatokat városüzemeltetési cégként.
A miniszter válaszában közölte, hogy hosszas egyezetések után a legjobb és legszükségesebb fejlesztéseket fogják megvalósítani. Kósa Lajos egy másik írásos válaszban arról tájékoztatott, hogy az elvándorlási kérdések nem tartoznak a feladatkörébe, de arról is biztosította Fodor Gábort, hogy nem kezelik városüzemeltetési cégekként az önkormányzatokat.

Szabadai Viktor szerint ez is azt a gyanút erősíti meg, hogy ugye a Fidesz az önkormányzati autonómia felszámolására törekszik.

„A 2018-as választásoknak egyik nagyon-nagyon nagy tétje az, hogy az önkormányzatok képesek lesznek-e életben maradni, vissza lehet-e fordítani azt a folyamatot, ami 2010 óta erősen jellemzi a központi hatalomnak a törekvéseit” – mondta a liberálisok budapesti választmányának elnöke.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Béremelés vagy sztrájk? Vezetők válasszatok! Tovább...
 • Jó lenne ismerni a kormányzati szándékot.... Tovább...
 • Nem azt mondtam, hogy jó, hanem normális. Tisztában vagyok az összes r... Tovább...
 • Kedves Korrekt!Csak a korrekt tájékoztatás érdekében - az előző parlam... Tovább...
 • Nem vitaként, de azért a 35e + 1 szabadnap elég normális bérnek mondha... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Sajnos nem, csak ha megszűnik a jogviszony. Ne... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Tovább...
 • A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell ... Tovább...
 • Sok helyen még a jogszabályban rögzített szabadságot sem tudják tárgyé... Tovább...
 • Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk vala... Tovább...
 • Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rend... Tovább...
 • Az ASP rendszer vidéken is ritka csodás dolog. Még több közszolga kell... Tovább...
 • Kedves "Vidéki"! Úgy néz ki, hogy az a cél: ne legyen vidék. Tovább...
 • És erről az ügyfelek is tudnak? Mert itt vidéken az emberek jelentős r... Tovább...
 • A minimálbéren lévő köztisztviselők ennek elmondhatatlanu l örülnek. E... Tovább...
Hirdetés