Hirdetés
Veszélyben az önkormányzatok? PDF Nyomtatás E-mail
2017. december 20. szerda, 09:00

teljesA valódi önkormányzatiság felszámolásától tart az ellenzék. A Liberálisok szerint ezt támasztja alá az is, hogy a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős Kósa Lajos lemondta részvételét a témában szervezett konferencián, és érdemben a kérdéseikre sem válaszolt. A Fidesz szerint azonban a kormány számára fontosak az önkormányzatok.

„Nekem a költségvetés megszavazását először a járási hivatallal, a politikai felügyelet alá tartozó járási hivatallal kell jóváhagyatnom, a működés szempontjából és a fejlesztési pénzeimre pályázni kell. Ezek az anyagok elkészültek bizonyos politikai műhelyekben, és az is elkészült, hogy a 2000 fő alatti településeknél nem lesz klasszikus önkormányzati választás” - Gémesi György, Gödöllő polgármestere, egyben az LMP-vel szövetségre lépett Új Kezdet elnöke szerint ezek a tervek veszélyeztetik az önkormányzatok jövőjét.

A Fidesz szerint azonban nincs miért aggódniuk a települések vezetőinek: „A Fidesz-kormányra számíthatnak az önkormányzatok, számunkra fontosak az önkormányzatok, nagyon sok polgármesterünk vezet településeket, már csak ezért is. Kósa Lajos miniszter pedig kifejezetten az önkormányzatok fejlesztéséért felelős miniszter, én azt javaslom, hogyha ez ügyben kérdése van, akkor őhozzá forduljon” – mondta Híradónknak Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Kósa Lajos októberben felállított hivatalának elérhetőségeit még nem hozták nyilvánosságra, ezért a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordultunk kérdéseinkkel. Az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Magyar Liberális Párt is szeretett volna az önkormányzatok jövőjéről válaszokat kapni a minisztertől, de hiába. Kósa Lajos ugyanis végül nem ment el a november végére összehívott konferenciára.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke ezért levélben tette fel kérdéseit a miniszternek. Egyebek mellett arra várt választ, hogy eddig mennyi pénzből és milyen fejlesztések valósultak meg a megyei jogú városokban, hogyan akadályozzák meg az elvándorlást, illetve miért kezeli az önkormányzatokat városüzemeltetési cégként.
A miniszter válaszában közölte, hogy hosszas egyezetések után a legjobb és legszükségesebb fejlesztéseket fogják megvalósítani. Kósa Lajos egy másik írásos válaszban arról tájékoztatott, hogy az elvándorlási kérdések nem tartoznak a feladatkörébe, de arról is biztosította Fodor Gábort, hogy nem kezelik városüzemeltetési cégekként az önkormányzatokat.

Szabadai Viktor szerint ez is azt a gyanút erősíti meg, hogy ugye a Fidesz az önkormányzati autonómia felszámolására törekszik.

„A 2018-as választásoknak egyik nagyon-nagyon nagy tétje az, hogy az önkormányzatok képesek lesznek-e életben maradni, vissza lehet-e fordítani azt a folyamatot, ami 2010 óta erősen jellemzi a központi hatalomnak a törekvéseit” – mondta a liberálisok budapesti választmányának elnöke.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...
 • Ez mind szép és jó, de! pont a 100ezer forintos kp.-ban adható keretrő... Tovább...
 • Szóval az önkormányzati igazgatásban (a legnehezebb közigazgatási munk... Tovább...
 • Háttérszámítást végez, aztán megállapítja, hogy nem fér bele a keretbe... Tovább...
 • Átgondoltan kivezetni a cafetériát - ezt meg hogyan támogathatja a Mun... Tovább...
 • "Az ÁSZ-elnök Domokos László például felvetette, hogy olyan utalványok... Tovább...
 • Ez a fejlesztés oly annyira sikeres, hogy mióta a Nyugdíjbiztosít ó be... Tovább...
 • Csak Budapestieknek? Tovább...
 • Keresetek emelkedése - kinél? 37.000 köztisztviselőn ek központilag 10... Tovább...