Hirdetés
Tényleg nincs más védekezési lehetősége egy városnak, csak a perelés? PDF Nyomtatás E-mail
2017. szeptember 11. hétfő, 07:30

torvA Szolnoki Törvényszék  bűnösnek talált és próbára bocsátott egy nőt, miután Mezőtúr önkormányzata feljelentette őt egy Facebook-komment miatt – írja a Kettős Mérce.

„Amennyit ellopnak a sintértelep üzemeltetésének címén, abból mi befejezhetnénk a menhelyet! Csak ugye akkor nem lenne mit ellopni!” Ez ért feljelentést Mezőtúron és ítéletet Szolnokon. Most abba nem mennék bele, hogy a bíróság jól döntött-e, már csak azért se, mert el se kellett volna egy ilyen ügynek idáig jutnia. Egy önkormányzat, ha tisztességes, még akkor se jelenthet fel egy egyszerű állampolgárt egy ilyen kommentért, ha rendszeresen bekommenteli ugyanezt a szöveget, mert nem ez a dolga.

Még az is nevetséges lett volna, ha magánemberként valamelyik önkormányzati képviselő akarja megvédeni a becsületét. De az, hogy az adófizetők, a mezőtúri polgárok pénzéből bérel ügyvédet maga Mezőtúr, és pereli be egyik lakosát, maga a gyalázat.

Tényleg nincs más védekezési lehetősége egy városnak, csak a perelés? Tényleg annyira egy szinten van hatalom és erő szempontjából az önkormányzati testület és egy helyi lakos, hogy előbbinek perrel kell megvédenie az igazát? Ha pedig esetleg nem lopnak, akkor nem az van, hogy a tisztes városvezetés bizonyít, és nincs is szükség cáfolatra? Sőt valószínűleg akkor kevesebb eséllyel is születnének ilyen kommentek.

Persze Mezőtúr városának története nem egyedi.  Ott a siófoki eset , ahol minden 17 olyan embert is beperelt a helyi fideszes városvezető, akik “csak” megosztottak egy kritikus kommentet (ott végül a bíróság megszüntette az eljárást), és emlékezetes a  Délmagyar ügye is , a lapot félmillió forintos bírságra kötelezték, Lázár Jánost kritizáló megjegyzés miatt. De a  TASZ is dokumentált még számos esetet.

Úgy tűnik, vezetőink kezdenek elpofátlanodni, és azt gondolni, hogy nekik mindent lehet. A törvények pedig ehhez adottak. A közfeladat ellátása olyan plusz címszó egy-egy feljelentésben, amit a bíróságok többre taksálnak, mint a hatalomkülönbséget. A rágalmazás és a becsületsértés kapcsán a magyar jog egyszerűen nincs tekintettel a hatalom és az egyszerű emberek lehetőségei közti különbségére (kinek van pénze ügyvédre, ki milyen eszközökkel tud fellépni a másik ellen), így a hatalmasokat védi az egyszerű emberekkel szemben.

Pedig nevetséges, hogy egy Facebook-komment, amiben egyszerűen csak korrupcióról van szó, idáig juthat. És nyilván azért is juthat idáig, mert az egyszerű állampolgár kommentelőnek nincs pénze drága és jó ügyvédre, míg az önkormányzatok, esetleg a korrupt politikusok szolgálatában ott van a közpénz, és így, közpénzből fizetve a legjobb ügyvédek is.

Nem szabadna hagyni, hogy idáig jussunk, és tényleg ennyire elpofátlanodjanak a hatalmasok. Nem szabadna hagyni, hogy egy állampolgárt egyszerű Facebook-kommentje miatt bíróságra citáljanak. 

Ez már egy olyan ország képe, ahol jogok, lehetőségek, kötelességek, tisztesség szintjén végletekig ketté hasadt a társadalom hatalmasokra, akik bármit megtehetnek, és egyszerű emberekre, akiknek kuss a nevük. Ezt nem szabad hagyni, fel kell lépni az ilyen eseteknél az emberek védelmében, a hatalmasok ellen!

Egy ilyen feljelentés, és egy ilyen ítélet a demokrácia legkeményebb roncsolása. Mert azt üzeni, hogy ne merj megszólalni. Aki ilyen feljelentést tesz, nem is akar mást, mint elhallgattatni. Így nem méltó a választók képviseletére, egy város vezetésére, le kéne mondania a fenébe!

Úgyhogy elsőként el is kezdhetjük a figyelmeztetést azzal, hogy  Herczeg Zsolt, Mezőtúr fideszes polgármesterének Facebook-oldalára  bekommenteljük: „Amennyit ellopnak a sintértelep üzemeltetésének címén, abból mi befejezhetnénk a menhelyet! Csak ugye akkor nem lenne mit ellopni!”  Hátha ebből megértik a mezőtúri vezetők, hogy ők csak szolgák!

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #1 nincs ügyfélfogadás 2017-09-12 10:18
Én azért azt mondom, hogy sarazni nem szép dolog. Manapság bárhol a netre feltesznek egy lejárató (ál)hírt, kommentet, posztot, azt az emberek 90%-a készpénznek veszi, elhiszi, terjeszti, stb. Közben a dolog hátteréről, a kijelentések valóságtartalmá ról senkinek semmi tudomása nincs. És ez nem csak közügyekre igaz.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Nem azt mondtam, hogy jó, hanem normális. Tisztában vagyok az összes r... Tovább...
 • Kedves Korrekt!Csak a korrekt tájékoztatás érdekében - az előző parlam... Tovább...
 • Nem vitaként, de azért a 35e + 1 szabadnap elég normális bérnek mondha... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Sajnos nem, csak ha megszűnik a jogviszony. Ne... Tovább...
 • És nem is fizetik ki!! Tovább...
 • A határidőket nézve a nagypéntek és nagyszombat esetében már nem kell ... Tovább...
 • Sok helyen még a jogszabályban rögzített szabadságot sem tudják tárgyé... Tovább...
 • Érdekes, hogy most szükség van a köztisztviselők re, most vagyunk vala... Tovább...
 • Az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartását nem a rend... Tovább...
 • Az ASP rendszer vidéken is ritka csodás dolog. Még több közszolga kell... Tovább...
 • Kedves "Vidéki"! Úgy néz ki, hogy az a cél: ne legyen vidék. Tovább...
 • És erről az ügyfelek is tudnak? Mert itt vidéken az emberek jelentős r... Tovább...
 • A minimálbéren lévő köztisztviselők ennek elmondhatatlanu l örülnek. E... Tovább...
 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
Hirdetés