Hirdetés
Közigazgatási bíróság: más pályán, egyenlő eséllyel PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 02. szerda, 06:00

birosag02Az Igazságügyi Minisztérium fontosnak tartja, hogy a közigazgatási bírói álláshelyekre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők. Erről Trócsányi László igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár aláírásával bocsátottak ki közleményt hétfőn.

A közleményben felidézik, hogy az önálló közigazgatási perrend elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította: a közigazgatási perek jelentősen különböznek a magánjogi perektől, ami a felek eltérő, alá-fölérendeltségi pozíciójában és a bírói testületekre vonatkozó sajátos szakmai követelményekben is megmutatkozik. Az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése alapján ebben a kormányzati ciklusban az Országgyűlés elfogadta a polgári perrendet, a büntetőeljárási törvényt, a közigazgatási perrendtartást és általános közigazgatási rendtartást.

Azt írták, a legtöbb európai országban, a többi között Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Csehországban a közigazgatási bíróságok elkülönülnek a rendes bíróságoktól, és a bírák kiválasztásánál elengedhetetlen követelmény a közigazgatási jogi szakismeret. Az Igazságügyi Minisztérium fontosnak tartja, hogy közigazgatási bírói álláshelyre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, és a pályázatok elbírálásakor elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények. A jelenleg hatályos pontozási rendszerben nem kellőképen elismert a közigazgatásból pályázók közigazgatási szakismerete, valamint olyan kritériumokat is tartalmaz – például részvétel az Országos Bírósági Hivatal képzésén, instruktori feladatok ellátása –, amelyeket nem tudnak teljesíteni – áll a közleményben.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Bírósági Hivatal között szakmai egyeztetés folyik a jogszabály módosításáról. A bírósági hivatal is fontosnak tartotta, hogy a közigazgatásban töltött gyakorlati időt kellő hangsúllyal értékelhessék a pontozás során – írták. A közlemény szerint az Országos Bírósági Hivatal egyetért annak szükségességével, hogy a „közigazgatási jog területén folyamatosan dolgozó, elhivatott, önmagukat következetesen képző szakemberek mind a bírósági szervezeten belülről, mind kívülről e szakmai múlt egyenlő elismerésével pályázzanak”.

Az Igazságügyi Minisztérium vezetői hangsúlyozták: a leghatározottabban visszautasítják a 444.hu portál „sejtetésekre épülő, mindennemű szakmai megalapozottságot és tárgyi tudást nélkülöző írását”, a lengyelországi változtatásokkal való összevetést pedig „a szakmaiatlanság iskolapéldájának” tartják. A közigazgatásban dolgozók megvádolása politikai elfogultsággal sértő és elfogadhatatlan – szögezték le. Az Igazságügyi Minisztérium rendeletének előkészítése az Országos Bírósági Hivatal bevonásával folyamatban van, és a jogszabály tartalmát érintő politikai támadások akadályozzák a szakmai munkát; a tárca „a legnagyobb körültekintéssel és felelősséggel jár el a kodifikáció során” – olvasható a közleményben.

A 444.hu hétfőn Ragadós a lengyel példa, a saját embereit ültetné a bíróságokra a magyar kormány címmel közölt cikket. Azt írták, hogy az új bírákat pályázati rendszerben, pontszámok alapján nevezik ki, és az Igazságügyi Minisztérium javaslata értelmében az állami hivatalokból érkező pályázók kétszer annyi pontot kapnának a szakmai múltjukra, mint a többiek. A portál szerint „a minisztériumokban és más állami hivatalokban jellemzően a Fideszhez lojális emberek ülnek, főleg azokban a pozíciókban, ahonnan eséllyel lehet bírónak pályázni”. A cikkben azt írták, hogy az Országos Bírósági Hivatal szerint rossz a tervezett átalakítás ötlete.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 körültekintéssel, mi??? 2017-08-08 15:01
Speciel én haszonélvezője lehetnék ennek az egészt történetnek, mivel a jogi végzettséggel,j ogi és közig. szakvizsgával, 15 év közigazgatási, ebből 12 év vezetői múlttal elég jó eséllyel pályázhatnék.

Nék, ha a kormány lojális embere lennék, és nem holmi akadékoskodó törvényességet maximálisan szem előtt tartó önkormányzati köztisztviselő.

Bár kecsegtető otthagyni a lojalitást csúcsra járató közigazgatási rendszert, nem biztos, hogy ebben a formában szeretnék bíró lenni... már ha lenne rá egyáltalán esélyem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Komoly gond van a köz- és kormánytisztvis elői utánpótlással is, mert ... Tovább...
 • Inkább arról beszélgetnének, miért járhatnak át kamu papírokkal az ukr... Tovább...
 • Másnak is megszűnhet a munkaviszonya két évvel a nyugdíja előtt. őket ... Tovább...
 • Sajókápolna Község Önkormányzata is biztosít ingyenes WiFi, valamint U... Tovább...
 • Mert a cikk kifejezetten a legalacsonyabb garantált bérről szól. Mind... Tovább...
 • A cikk a magasabb magyar középfokú minimálbért nem veszi figyelembe,va... Tovább...
 • A kőröshegyi völgyhídon átmenő út is követhette volna a völgyet! Tovább...
 • Én azért azt mondom, hogy sarazni nem szép dolog. Manapság bárhol a ne... Tovább...
 • Örömmel veszem, hogy a kormány áldozni kíván a külterületi zártkertekr... Tovább...
 • Sajnos a falvaknak 19-re vége...... Pont azokat támadja a fidesz, akik... Tovább...
 • Mindig a legfontosabb dolgokkal törődnek első körben :D Égető probléma... Tovább...
 • Speciel én haszonélvezője lehetnék ennek az egészt történetnek, mivel ... Tovább...
 • Ilyen a statisztika rossz kezekben. Lehet példálózni a termelékenységi... Tovább...
 • A legtöbb helyen erre komoly igény van. Az okokat kellene keresni. A l... Tovább...
 • Hát, aki ezt a cikket írta, semmit nem tud Veszprémről, különösen nem ... Tovább...
Hirdetés