Hirdetés
Közigazgatási bíróság: más pályán, egyenlő eséllyel PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 02. szerda, 06:00

birosag02Az Igazságügyi Minisztérium fontosnak tartja, hogy a közigazgatási bírói álláshelyekre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők. Erről Trócsányi László igazságügyi miniszter és Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár aláírásával bocsátottak ki közleményt hétfőn.

A közleményben felidézik, hogy az önálló közigazgatási perrend elfogadásával az Országgyűlés kinyilvánította: a közigazgatási perek jelentősen különböznek a magánjogi perektől, ami a felek eltérő, alá-fölérendeltségi pozíciójában és a bírói testületekre vonatkozó sajátos szakmai követelményekben is megmutatkozik. Az Igazságügyi Minisztérium előterjesztése alapján ebben a kormányzati ciklusban az Országgyűlés elfogadta a polgári perrendet, a büntetőeljárási törvényt, a közigazgatási perrendtartást és általános közigazgatási rendtartást.

Azt írták, a legtöbb európai országban, a többi között Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Csehországban a közigazgatási bíróságok elkülönülnek a rendes bíróságoktól, és a bírák kiválasztásánál elengedhetetlen követelmény a közigazgatási jogi szakismeret. Az Igazságügyi Minisztérium fontosnak tartja, hogy közigazgatási bírói álláshelyre egyenlő eséllyel pályázhassanak a bíróságokról és a közigazgatásból jelentkezők, és a pályázatok elbírálásakor elsődleges jelentőségűek legyenek a szakmai követelmények. A jelenleg hatályos pontozási rendszerben nem kellőképen elismert a közigazgatásból pályázók közigazgatási szakismerete, valamint olyan kritériumokat is tartalmaz – például részvétel az Országos Bírósági Hivatal képzésén, instruktori feladatok ellátása –, amelyeket nem tudnak teljesíteni – áll a közleményben.

Az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Bírósági Hivatal között szakmai egyeztetés folyik a jogszabály módosításáról. A bírósági hivatal is fontosnak tartotta, hogy a közigazgatásban töltött gyakorlati időt kellő hangsúllyal értékelhessék a pontozás során – írták. A közlemény szerint az Országos Bírósági Hivatal egyetért annak szükségességével, hogy a „közigazgatási jog területén folyamatosan dolgozó, elhivatott, önmagukat következetesen képző szakemberek mind a bírósági szervezeten belülről, mind kívülről e szakmai múlt egyenlő elismerésével pályázzanak”.

Az Igazságügyi Minisztérium vezetői hangsúlyozták: a leghatározottabban visszautasítják a 444.hu portál „sejtetésekre épülő, mindennemű szakmai megalapozottságot és tárgyi tudást nélkülöző írását”, a lengyelországi változtatásokkal való összevetést pedig „a szakmaiatlanság iskolapéldájának” tartják. A közigazgatásban dolgozók megvádolása politikai elfogultsággal sértő és elfogadhatatlan – szögezték le. Az Igazságügyi Minisztérium rendeletének előkészítése az Országos Bírósági Hivatal bevonásával folyamatban van, és a jogszabály tartalmát érintő politikai támadások akadályozzák a szakmai munkát; a tárca „a legnagyobb körültekintéssel és felelősséggel jár el a kodifikáció során” – olvasható a közleményben.

A 444.hu hétfőn Ragadós a lengyel példa, a saját embereit ültetné a bíróságokra a magyar kormány címmel közölt cikket. Azt írták, hogy az új bírákat pályázati rendszerben, pontszámok alapján nevezik ki, és az Igazságügyi Minisztérium javaslata értelmében az állami hivatalokból érkező pályázók kétszer annyi pontot kapnának a szakmai múltjukra, mint a többiek. A portál szerint „a minisztériumokban és más állami hivatalokban jellemzően a Fideszhez lojális emberek ülnek, főleg azokban a pozíciókban, ahonnan eséllyel lehet bírónak pályázni”. A cikkben azt írták, hogy az Országos Bírósági Hivatal szerint rossz a tervezett átalakítás ötlete.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 körültekintéssel, mi??? 2017-08-08 15:01
Speciel én haszonélvezője lehetnék ennek az egészt történetnek, mivel a jogi végzettséggel,j ogi és közig. szakvizsgával, 15 év közigazgatási, ebből 12 év vezetői múlttal elég jó eséllyel pályázhatnék.

Nék, ha a kormány lojális embere lennék, és nem holmi akadékoskodó törvényességet maximálisan szem előtt tartó önkormányzati köztisztviselő.

Bár kecsegtető otthagyni a lojalitást csúcsra járató közigazgatási rendszert, nem biztos, hogy ebben a formában szeretnék bíró lenni... már ha lenne rá egyáltalán esélyem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...
 • SZÉKESFEHÉRVÁR MÉGIS KULTURÁLIS FŐVÁROS LESZ, CSAK NEM EURÓPÁÉ, HANEM ... Tovább...
 • Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak ... Tovább...
 • Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli tr... Tovább...
 • Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gaz... Tovább...
 • Talán ha megélhető nyugdij lenne kb 150 ezer akkor nem kellene idős ko... Tovább...
 • Aki ezt a MOK, ASP, KCR, TSZR, ASZA, EAK stb. rendszereket kitalálta, ... Tovább...
 • Érdekes, hogy mindig az önkormányzatokn ál keresik a korrupciót, holot... Tovább...
 • Jó duma, gyártjuk a szabályzatokat, aminek semmi értelme, az ASP könyv... Tovább...
 • Nagyon jó megoldás, ha átmegyünk a LIDL-be, vagy az ALDI-ba dolgozni. ... Tovább...
Hirdetés