Hirdetés
Szakmai fórumok segítik a polgármesterek munkáját Vasban - helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 01. kedd, 07:00

vasvarjA Vasvári járás tekintetében négy téma került porondra a Vasváron megtartott szakmai fórum során. A járásban dolgozó polgármesterek és jegyzők az Osztrák-Magyar Családtámogatási Eljárások, a közfoglalkoztatás, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer és a Településképi Arculati Kézikönyv gyakorlati megvalósulásának tekintetében gazdagodhattak információkkal – írja az OrientPress.

A Vas Megyei Kormányhivatal a megye mind a hét járási székhelyén fórumokat tart a nyár folyamán. A Járási Fórum során Harangozó Bertalan – Vas megyei kormánymegbízott – közreműködésével a szakemberek nyújtanak információkat a polgármesterek és a jegyzők számára az aktuális feladatokról. A fórum lényege, hogy a járás polgármesterei az információk birtokában a későbbiekben kölcsönösen segíteni tudják egymás munkáját. A fórum harmadik állomása Vasvár volt, a megye legkisebb járásának székhelye – mondta el Tauszné Vincze Edina hivatalvezető a Rádió Orient műsorában.

A Járási Fórum több témakörben igyekezett a polgármesterek segítségére lenni, hogy munkájukat a megfelelő minőségben eltudják végezni. A megye életében az egyik sarkalatos pont az Osztrák-Magyar Családtámogatási Eljárások kérdése, amelyet a Szombathelyi Járási Hivatal Családtámogatási Osztálya kontrollál országos illetőséggel.

Az ügy kapcsán alapvetően a jegyzők már korábban átvehették azokat a jogszabályokat, amelyekkel az ilyen jellegű ügyek rendezhetőek, azonban fontos a polgármesterek tájékoztatása is, hiszen adott esetben ők tudnak tanácsot adni a munkavállalóknak. Az eljárás azt hivatott szolgálni, hogy az osztrák határ közelségéből kifolyólag Ausztriában munkát vállaló személyek bejelentési kötelezettsége megvalósuljon. Törvényes bejelentés esetén a munkavállalók a családtámogatásokat is igénybe vehetik, illetve nyugdíjuk is rendezett módon alakul – emelte ki a hivatalvezető.

Az eseményen a Vas megyei közfoglalkoztatás is terítékre került. Tauszné Vincze Edina elmondta: a Vasvári járásban a munkanélküliségi ráta meglehetősen magas. Ennek orvoslásaképpen az elsődleges cél a munkaerőpiaci igények kielégítése, és csupán másodlagos a közfogalkoztatás.

Nem maradhatott ki a témák közül az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer sem, hiszen ennek megvalósulása éppen a jelenben zajlik. A tervek szerint ezen szervezet felállításával minden járás rendelkezne egy századdal. A Vasvári járás esetében ez településenként öt fő jelentkezését feltételezi. Az erre ambiciózus fiatalok kiképzése regisztrációhoz kötött, húsz főtől pedig megkezdődne az első kiképzés a járás területén.

A Vasvári járást érintő negyedik, és egyben utolsó téma a Településképi Arculati Kézikönyv megszületését segítő előzetes intézkedések. Harangozó Bertalan kormánymegbízott felhívta a települések kormányzóinak figyelmét a szigorú határidőre, illetve arra, hogy minden körülmények között szükséges a szakember bevonása. Ezt elősegítendő kiadtak a polgármesterek számára egy nyilvántartást - a Vas megyében dolgozó - potenciálisan alkalmas építészekről.

Tauszné Vincze Edina elmondta: az arculati kézikönyv egy hosszú távú befektetés, amely biztosítja a települések pozitív és rendezett megjelenését. Ezt segíti az a támogatás, amely egy település lakosságának egy főre jutó Személyi Jövedelem Adójának fényében nyerhető el, és amelyre a Vasvári járásban – a székhely kivételével – az összes település jogos igényt nyújthat be.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Nyugdíjas címzetes főjegyző vagyok. Miért is csak dr.Korsós Ágnes felm... Tovább...
 • Országos Roma Önkormányzat. Ezekre aztán szükség van. 1,6 milliárdot e... Tovább...
 • Kormány, minisztériumok részéről hányan vesznek részt a szemináriumon? Tovább...
 • Tehát igazából az a gond, hogy időközit kell tartani. Nem az, hogy meg... Tovább...
 • Meg kivéve a köztisztviselőb ől avanzsált dolgozó! kormánytisztvis elő... Tovább...
 • Kivéve a köztisztviselők et, mert itt 10 éve nem emelkedett a munkabér... Tovább...
 • SZÉKESFEHÉRVÁR MÉGIS KULTURÁLIS FŐVÁROS LESZ, CSAK NEM EURÓPÁÉ, HANEM ... Tovább...
 • Nem értem a hozzászólásokat azelőtt nem sírt senki amikor tele voltak ... Tovább...
 • Bizony mára a vidék jövőkép nélküli, vagy már látja a sofőr nélküli tr... Tovább...
 • Valóban kettészakadt az ország, van néhány tucat város és falu ami gaz... Tovább...
 • Talán ha megélhető nyugdij lenne kb 150 ezer akkor nem kellene idős ko... Tovább...
 • Aki ezt a MOK, ASP, KCR, TSZR, ASZA, EAK stb. rendszereket kitalálta, ... Tovább...
 • Érdekes, hogy mindig az önkormányzatokn ál keresik a korrupciót, holot... Tovább...
 • Jó duma, gyártjuk a szabályzatokat, aminek semmi értelme, az ASP könyv... Tovább...
 • Nagyon jó megoldás, ha átmegyünk a LIDL-be, vagy az ALDI-ba dolgozni. ... Tovább...
Hirdetés