Hirdetés
Szakmai fórumok segítik a polgármesterek munkáját Vasban - helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 01. kedd, 07:00

vasvarjA Vasvári járás tekintetében négy téma került porondra a Vasváron megtartott szakmai fórum során. A járásban dolgozó polgármesterek és jegyzők az Osztrák-Magyar Családtámogatási Eljárások, a közfoglalkoztatás, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer és a Településképi Arculati Kézikönyv gyakorlati megvalósulásának tekintetében gazdagodhattak információkkal – írja az OrientPress.

A Vas Megyei Kormányhivatal a megye mind a hét járási székhelyén fórumokat tart a nyár folyamán. A Járási Fórum során Harangozó Bertalan – Vas megyei kormánymegbízott – közreműködésével a szakemberek nyújtanak információkat a polgármesterek és a jegyzők számára az aktuális feladatokról. A fórum lényege, hogy a járás polgármesterei az információk birtokában a későbbiekben kölcsönösen segíteni tudják egymás munkáját. A fórum harmadik állomása Vasvár volt, a megye legkisebb járásának székhelye – mondta el Tauszné Vincze Edina hivatalvezető a Rádió Orient műsorában.

A Járási Fórum több témakörben igyekezett a polgármesterek segítségére lenni, hogy munkájukat a megfelelő minőségben eltudják végezni. A megye életében az egyik sarkalatos pont az Osztrák-Magyar Családtámogatási Eljárások kérdése, amelyet a Szombathelyi Járási Hivatal Családtámogatási Osztálya kontrollál országos illetőséggel.

Az ügy kapcsán alapvetően a jegyzők már korábban átvehették azokat a jogszabályokat, amelyekkel az ilyen jellegű ügyek rendezhetőek, azonban fontos a polgármesterek tájékoztatása is, hiszen adott esetben ők tudnak tanácsot adni a munkavállalóknak. Az eljárás azt hivatott szolgálni, hogy az osztrák határ közelségéből kifolyólag Ausztriában munkát vállaló személyek bejelentési kötelezettsége megvalósuljon. Törvényes bejelentés esetén a munkavállalók a családtámogatásokat is igénybe vehetik, illetve nyugdíjuk is rendezett módon alakul – emelte ki a hivatalvezető.

Az eseményen a Vas megyei közfoglalkoztatás is terítékre került. Tauszné Vincze Edina elmondta: a Vasvári járásban a munkanélküliségi ráta meglehetősen magas. Ennek orvoslásaképpen az elsődleges cél a munkaerőpiaci igények kielégítése, és csupán másodlagos a közfogalkoztatás.

Nem maradhatott ki a témák közül az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer sem, hiszen ennek megvalósulása éppen a jelenben zajlik. A tervek szerint ezen szervezet felállításával minden járás rendelkezne egy századdal. A Vasvári járás esetében ez településenként öt fő jelentkezését feltételezi. Az erre ambiciózus fiatalok kiképzése regisztrációhoz kötött, húsz főtől pedig megkezdődne az első kiképzés a járás területén.

A Vasvári járást érintő negyedik, és egyben utolsó téma a Településképi Arculati Kézikönyv megszületését segítő előzetes intézkedések. Harangozó Bertalan kormánymegbízott felhívta a települések kormányzóinak figyelmét a szigorú határidőre, illetve arra, hogy minden körülmények között szükséges a szakember bevonása. Ezt elősegítendő kiadtak a polgármesterek számára egy nyilvántartást - a Vas megyében dolgozó - potenciálisan alkalmas építészekről.

Tauszné Vincze Edina elmondta: az arculati kézikönyv egy hosszú távú befektetés, amely biztosítja a települések pozitív és rendezett megjelenését. Ezt segíti az a támogatás, amely egy település lakosságának egy főre jutó Személyi Jövedelem Adójának fényében nyerhető el, és amelyre a Vasvári járásban – a székhely kivételével – az összes település jogos igényt nyújthat be.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hírek hozzászólásai

 • Ezt a választást is az önkormányzati köztisztviselők bonyolítják le. M... Tovább...
 • "A kisebb termelőknek egyáltalán nem kell tartaniuk attól, hogy az áts... Tovább...
 • Minimum 1 hetes sztrájkot kell szervezni, az 1 napos leállás nem ér se... Tovább...
 • Most tapsoljak vagy inkább sírjak, bár jobban az utóbbihoz lenne kedve... Tovább...
 • Ez a vasúti leépítés a falufejlesztési programmal együtt biztosan nagy... Tovább...
 • Persze hogy rendkívül gyorsan bírálják el a pályázatokat, hiszen már a... Tovább...
 • Ez megint tele van pontatlan információkkal. A részletekbe nem megyek ... Tovább...
 • El kellene még egyszer olvasni a határozatot! Nem a helyi önkormányzat... Tovább...
 • Azért arra kíváncsi lennék, hogy a jövő évi két választást a köztisztv... Tovább...
 • Elszomorító, hogy ugyanazon a településen a Járási Hivatalban dolgozó ... Tovább...
 • Már minden közigazgatásban dolgozó tisztviselőnek megemelik-megem elté... Tovább...
 • Szép,szép csak éppen az önkormányzatokr ól feledkeztek meg megint.Úgy ... Tovább...
 • CSÓRÓ KÖZTISZTVISELŐ! A szakszervezet csak tököl ideje lenne már lépni... Tovább...
 • Mese habbal! Emellett az intézkedés tovább mélyíti a szakadékot a korm... Tovább...
 • Megy a harc,hogy a tornyházak,vagy az irodenegyedek főúti kereszteződé... Tovább...