Hirdetés
Szakmai fórumok segítik a polgármesterek munkáját Vasban - helyi példa PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 01. kedd, 07:00

vasvarjA Vasvári járás tekintetében négy téma került porondra a Vasváron megtartott szakmai fórum során. A járásban dolgozó polgármesterek és jegyzők az Osztrák-Magyar Családtámogatási Eljárások, a közfoglalkoztatás, az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer és a Településképi Arculati Kézikönyv gyakorlati megvalósulásának tekintetében gazdagodhattak információkkal – írja az OrientPress.

A Vas Megyei Kormányhivatal a megye mind a hét járási székhelyén fórumokat tart a nyár folyamán. A Járási Fórum során Harangozó Bertalan – Vas megyei kormánymegbízott – közreműködésével a szakemberek nyújtanak információkat a polgármesterek és a jegyzők számára az aktuális feladatokról. A fórum lényege, hogy a járás polgármesterei az információk birtokában a későbbiekben kölcsönösen segíteni tudják egymás munkáját. A fórum harmadik állomása Vasvár volt, a megye legkisebb járásának székhelye – mondta el Tauszné Vincze Edina hivatalvezető a Rádió Orient műsorában.

A Járási Fórum több témakörben igyekezett a polgármesterek segítségére lenni, hogy munkájukat a megfelelő minőségben eltudják végezni. A megye életében az egyik sarkalatos pont az Osztrák-Magyar Családtámogatási Eljárások kérdése, amelyet a Szombathelyi Járási Hivatal Családtámogatási Osztálya kontrollál országos illetőséggel.

Az ügy kapcsán alapvetően a jegyzők már korábban átvehették azokat a jogszabályokat, amelyekkel az ilyen jellegű ügyek rendezhetőek, azonban fontos a polgármesterek tájékoztatása is, hiszen adott esetben ők tudnak tanácsot adni a munkavállalóknak. Az eljárás azt hivatott szolgálni, hogy az osztrák határ közelségéből kifolyólag Ausztriában munkát vállaló személyek bejelentési kötelezettsége megvalósuljon. Törvényes bejelentés esetén a munkavállalók a családtámogatásokat is igénybe vehetik, illetve nyugdíjuk is rendezett módon alakul – emelte ki a hivatalvezető.

Az eseményen a Vas megyei közfoglalkoztatás is terítékre került. Tauszné Vincze Edina elmondta: a Vasvári járásban a munkanélküliségi ráta meglehetősen magas. Ennek orvoslásaképpen az elsődleges cél a munkaerőpiaci igények kielégítése, és csupán másodlagos a közfogalkoztatás.

Nem maradhatott ki a témák közül az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszer sem, hiszen ennek megvalósulása éppen a jelenben zajlik. A tervek szerint ezen szervezet felállításával minden járás rendelkezne egy századdal. A Vasvári járás esetében ez településenként öt fő jelentkezését feltételezi. Az erre ambiciózus fiatalok kiképzése regisztrációhoz kötött, húsz főtől pedig megkezdődne az első kiképzés a járás területén.

A Vasvári járást érintő negyedik, és egyben utolsó téma a Településképi Arculati Kézikönyv megszületését segítő előzetes intézkedések. Harangozó Bertalan kormánymegbízott felhívta a települések kormányzóinak figyelmét a szigorú határidőre, illetve arra, hogy minden körülmények között szükséges a szakember bevonása. Ezt elősegítendő kiadtak a polgármesterek számára egy nyilvántartást - a Vas megyében dolgozó - potenciálisan alkalmas építészekről.

Tauszné Vincze Edina elmondta: az arculati kézikönyv egy hosszú távú befektetés, amely biztosítja a települések pozitív és rendezett megjelenését. Ezt segíti az a támogatás, amely egy település lakosságának egy főre jutó Személyi Jövedelem Adójának fényében nyerhető el, és amelyre a Vasvári járásban – a székhely kivételével – az összes település jogos igényt nyújthat be.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • I have noticed you don't monetize your blog, don't waste your traffic,... Tovább...
 • Tisztelt polgármester társaim most ki fog elnézést kérni a megrágalmaz... Tovább...
 • Na, egy saller kiosztva a bíróknak is. Tovább...
 • Ez a cikk is arra mutat, hogy az önkormányzatok pénzügyi gyámságát kés... Tovább...
 • Olvasva az üggyel kapcsolatos megnyilatkozáso kat már látszik, hogy a ... Tovább...
 • Rendkívül lehangoló, hogy egy szakmai ügyből politikai bohózat lett. A... Tovább...
 • Hát a köztisztviselők kel mi lesz?!A 2008. évi illetményalap - 38.650.... Tovább...
 • A köztisztviselők pedig nem érdemelnek megbecsülést... .... Tovább...
 • ..., majd olcsón rátenni a kezünket. NER logika újabb példája. Még egy... Tovább...
 • A köztisztviselői illetményalap - ami a munkabér számítás alapja - írd... Tovább...
 • Szolgáló közigazgatást a közigazgatásban dolgozókon keresztül valósítj... Tovább...
 • Ebbe persze bele kellett kötnie. Tovább...
 • A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életb... Tovább...
 • Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolg... Tovább...
 • Éppen itt az ideje,az utolsó utáni percben vagyunk.Negyven három éve d... Tovább...